Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TOBB ETÜ’de Öğrencilere Ankara’nın 2023 Vizyonunu Anlattı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ekonomi ve Genç Girişimciler Topluluğu'nun daveti üzerine 15 Şubat 2012 tarihinde TOBB ETÜ'ye gelerek "2023 Vizyonunda Ankara" konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasına başlamadan önce kendisini dinlemeye gelen öğrencilere 14 Şubat Sevgililer Günü vesilesiyle gül dağıtan Gökçek, bir dönem TOBB ETÜ'nün Mütevelli Heyeti'nde görev yaptığını hatırlattı. Gökçek, daha sonra ''Yıldız Ülkenin Marka Şehri Ankara'' adlı bir sinevizyon gösterisi eşliğinde birkaç yıl içinde yapılacak projeleri anlattı.
Ankara'yı kongre, üniversite, sanayide ikinci şehir, turizm kenti ve tıbbın merkezi haline getireceklerini belirten Gökçek, kentsel dönüşüm, dev rekreasyon alanları, sosyal ve kültürel projeler konularında da Ankara'nın dünya kentleri arasında bir numara olduğunu söyledi. Ankara'nın 4 milyon nüfuslu kentler arasında trafiği en rahat kent olduğunu vurgulayan Gökçek, ''Ancak nüfus, 5 milyona yaklaştı. Bu nedenle trafiği rahatlatmak için yeni çözümler aramaya başladık'' dedi. Gökçek, bu çerçevede yapmayı planladıkları yeni yollara ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi.
Mühye Vadisi'ne 42 km.'lik kanal yapılacak
Bu yıl ve sonraki yıllarda hayata geçirilecek projelerine de değinen Gökçek, ''Ulus Tarihi Kent Merkezi ve Hacıbayram Kentsel Dönüşüm Projesi'' kapsamında Hacıbayram Camii ve çevresi ile Kaleiçi ve Ulus Meydanı'nın turizm merkezi haline getirileceğini ifade etti. Hacıbayram'ın şu anda inanç turizminin merkezi olduğunu dile getiren Gökçek, proje kapsamında bölgeye 4 ayrı giriş kapısı yapılmasının düşünüldüğünü de söyledi. Gökçek, Hıdırlıktepe-Atıfbey, Kuzey Ankara Girişi, Yeni Mamak, Dikmen Vadisi 4 ve 5. Etap, Güneypark kentsel dönüşüm projelerini de süratle tamamlamak için çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı. Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin önemine değinen Gökçek, ''Bu bölge için paraya kıyıp yurt dışından özel ağaçlar getirtiyorum. Çünkü burası havaalanı tarafından kentin girişi ve ilk intiba çok önemli. Burası yıl sonuna kadar yeşillenecek'' diye konuştu. Gökçek, Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bulunan Mühye Vadisi ile ilgili bir projeyi de birkaç ay içinde Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getireceklerini, bu bölgeye 42 kilometrelik kanal yapılacağını bildirdi.
Ankara'da yapılacak Hayvanat Bahçesi ve TEMA Park projesini de tanıtan Gökçek, bu alan içinde 15 kapalı gösteri merkezi inşa edileceğini, bunların 12 ay hizmet vereceğini, golf arabalarıyla safari imkânı sunulacağını, lunapark ve dinlenme alanları bulunacağını ve hayvanlarla göz göze temas imkânı verileceğini kaydetti. Londra'nın simgesi haline gelen 125 metrelik London Eye'ın kente ekonomik anlamda da katkı sağladığını anlatan Gökçek, Ankara'nın merkezi konumundaki Güvenpark'ta 135 metre yüksekliğinde dönme dolap kuracaklarını belirtti.
Kızılay'da yapılacak çalışmalar kapsamında 135 binanın yenileneceğini söyleyen Gökçek, ''Çalışmanın 2013'te bitmesini öngörüyoruz. Bittiğinde Kızılay'ın çehresi değişecek. Ayrıca kentimizi Şanghay tarzı aydınlatmalarla donatacağız'' dedi. Başkentin değişik yerlerine bol miktarda saat kulesi dikmek istediklerini de kaydeden Gökçek, öğrencilere seslenerek, ''İçinizde orijinal projeler ortaya koyacaklar olursa, ücretini de alarak, fikirlerini bizimle paylaşabilir'' ifadelerini kullandı. Gökçek, hazırladıkları teleferik projeleri ve metro çalışmalarıyla ilgili de şu bilgiyi verdi:
"Dünyanın pek çok yerinde artık dağ kesimine ulaşım teleferikle yapıyorlar. Biz de bazı noktalara teleferikle ulaşmaya çalışacağız. Kızılay-Dikmen arasına yap-işlet ile düşünüyoruz. Bunun dışında Altındağ-Doğantepe'yi Samsun Yolu'na teleferikle indireceğiz. Körüklüleri de Samsun yoluna koyacağız. Teleferiğe bağlayacağız. Altındağ'da Karapürçek'ten ikinci bir teleferik olacak. Şentepe'den de yolcuları metroya teleferikle aktarabileceğiz. 2 senede bitecek. Sincan, Keçiören ve Çayyolu metrolarını Ulaştırma Bakanlığı'na devrettik. Sincan ve Çayyolu 2013 sonuna kadar bitiyor, Keçiören'de de ocak ayı diye söz verdiler, ama 2014'te ancak biter."
Paso yenileme uygulamasına devam edeceğiz
TV8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan'ın moderatörlüğünde soruları da yanıtlayan Gökçek, bir öğrencinin Ankara'da otobüslerin neden sabaha kadar hizmet vermediğine ilişkin sorusuna, ''Ankara'da bizim otobüslerimiz ayda 10 milyon lira zarar ediyor. Geceleri de en fazla 10 yolcu oluyor. Bu da belediyeye yük getiriyor ve zarar içerisinde olan bir ulaşım sistemine ek zarar demektir. Yoksa sizin gönlünüzü almak için çok rahat bu isteğinizi yerine getiririz. Ama mecburen bu tasarrufları yapmak zorundayız'' yanıtını verdi. Gökçek, geçmişte pasoların birçok usulsüz kullanımını belirlediklerini anlatarak, pasoları her yıl yenilemeleri sayesinde cirolarında yüzde 15 artış olduğunu bildirdi ve uygulamayı sürdüreceklerini anlattı.
Bir dönem daha başkanlık yapmak istiyorum
Gökçek, belediyenin borçları ile ilgili bir soru üzerine ise ''Benden önceki belediye başkanı 2 milyar dolarlık borçlanma yapmış. Bu paranın 3-4 milyar dolar civarında da faizi var. Bunları üst üste koyduğunuzda inanılmaz bir rakam ortaya çıkıyor. Yani bu borçların tamamı Karayalçın dönemindeki borçlardır. Bu borçlar bir türlü bitmiyor. Benim borcum değil, bunu bilin. Ama şu anda Hazine ile anlaşmak üzereyiz. Anlaşırsak borçlarımız yarı yarıya azalacak'' diye cevap verdi. Mamak Çöplüğü'ndeki Çöp Tesisi ile ilgili bir soruya da Gökçek, ''Belki de Türkiye'de belediyeye sıfır maliyetle çöpün imha edildiği tek yer burası. Oysa en ucuz çöp imhası, ton başına 8 dolar. Bu yüzden Ankara Büyükşehir Belediyesinin bu çalışması çok avantajlı. Burayı özel şirkete verirken (Bizden hiçbir ödeme istemeyin, kar sizin olsun, 49 yıl işletin) dedik'' yanıtını verdi. Gökçek, bir başka soru üzerine yaptığı işi çok sevdiğini, bir dönem daha başkanlık yapıp, ardından emekliye ayrılmak istediğini kaydetti.
Deve kuşu yumurtası hediye ettiler
TOBB ETÜ Ekonomi ve Genç Girişimciler Topluluğu Başkanı Efe Bezci, konuşmasının ardından Başkan Gökçek'e sembolik olarak "deve kuşu" yumurtası biblosu hediye etti. Bezci, yumurtayı verirken "Herkes yumurta fırlatıyor, biz de size en büyüğünden hediye etmeyi uygun gördük" dedi. Başkan Gökçek, hediyesini alırken Bezci'ye "Bana da ancak bu büyüklükte yumurta yeterdi zaten" diye espri yaptı.

