Konuşmacı: Doç. Dr. Çağdaş Hakan Aladağ
Tarih: 22 Şubat 2017
Saat: 10:30 - 11:30
Yer: 3. Kat Toplantı Salonu
İlgili Fakülte/Bölüm: Endüstri Mühendisliği
SEMİNER KONUSU

Bulanık Zaman Serileri

Paylaş Twitle Linkedin

Özet: Gelecek tahmini ya da öngörü farklı disiplinlerden birçok araştırmacının ve uygulamacının ilgisini çeken önemli bir gerçek hayat problemidir. Gelecek tahmininde bulunmanın en etkin yollarından biri zaman serileri analiz yaklaşımlarıdır. Zaman serileri ile öngörüde yakın geçmişte olasılık kuramına bağlı klasik zaman serisi öngörü yöntemleri sıklıkla kullanılmaktaydı. Buna karşın, günümüz gerçek hayat verileri belirtilen yaklaşımlarla modellendiğinde çeşitli varsayım kısıtları nedeniyle güvenilir öngörü sonuçları elde edilememektedir. Ek olarak, bazı veriler içerdikleri belirsizlikten ötürü klasik yaklaşımlarla modellenememektedir. Son yıllarda, belirtilen sorunların üstesinden gelerek daha iyi öngörü sonuçlarına ulaşabilmek amacıyla ileri düzey öngörü yaklaşımları önerilmiştir. Bu ileri düzey yaklaşımlardan biri bulanık zaman serileridir. Klasik yöntemlerin modelleyemediği gerçek hayat verilerini modelleyebilen ve daha güvenilir öngörü sonuçları üretebilen bu yaklaşım hava sıcaklığı, hisse senetleri, trafik verileri gibi çeşitli gerçek hayat öngörü problemlerinin çözümlenmesinde başarıyla kullanılmıştır.

Kısa Özgeçmiş: Doç. Dr. Çağdaş Hakan Aladağ 1978 yılında Ankara’da doğdu. Lisans ve Yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) İstatistik Bölümünde tamamladıktan sonra yine H.Ü. İstatistik Bölümü Yöneylem Araştırması ana Bilim Dalı’nda 2009 yılında doktorasını bitirdi. 2012 yılında Doçent unvanını aldı. Şuan H.Ü. İstatistik Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Aladağ, lisans düzeyinde İstatistik, Bilgisayar Programlama, Yöneylem Araştırması ve Zeki Optimizasyon Yöntemleri; lisansüstü düzeyde ise Tamsayılı Programlama ve Esnek Hesaplama derslerini vermektedir. İlgi alanları yapay sinir ağları, bulanık sistemler, sezgisel algoritmalar, zaman serilerinde öngörü problemi ve ileri düzey istatistiksel yaklaşımlardır.

 SCI ve SCI expanded indekslerinde yer alan dergilerde 43 özgün makalesi bulunan Aladağ’ın, ulusal ve uluslararası dergilerde makaleler, konferanslarda sunumlar, kitaplar, seminerler olmak üzere iki yüzün üzerinde yayını bulunmaktadır. Birçok ulusal ve uluslararası dergide hakemlik yapan Aladağ, beş uluslararası derginin de editörler kurulunda yer almaktadır. Uluslararası iki derginin de editörlüğünü yürütmektedir. Aladağ, Bulanık Sistemler Derneği, Hacettepe Üniversitesi Trafik ve Yol Güvenliği Eğitim Araştırma ve Uygulama ile Yaşam Boyu Öğrenme merkezlerinin yönetim kurulu üyesidir. European Neural Network Society, International Institute of Forecasters, Türk İstatistik Derneği ve Yöneylem Araştırması Derneği üyesidir.