Sıkça Sorulan Sorular

Belli bir başarı sırası ile gelen öğrencilere sağladığınız burslar var mı?

SAY, EA, SÖZ ve DİL gruplarından herhangi birinin ilgili puan türüyle öğrenci alan programlara yerleştirilen ve yerleştirildiği programın puan türünde, hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler için 10 ay, bölümde okuyan öğrenciler için ise 11 ay süreyle; bakınız: 

2021-2022 eğitim - öğretim yılı aylık yaşam katkı payları

Bölümlerde eğitim dili nedir?

İç Mimarlık, Görsel İletişim Tasarımı ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde eğitim dili Türkçedir, İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Yapay Zeka Mühendisliği Bölümlerinin eğitim dili %100 İngilizcedir. Diğer bölümlerde eğitim dili %30 İngilizcedir.

Burslu öğrenciler, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi dışında bir kurumun vereceği başka bir burstan yararlanabilir mi?

Öğrencilerin TOBB ETÜ dışında bir kurumdan ek maddi destek almasında üniversite açısında bir engel yoktur.

Daha önce bir üniversiteden mezun oldum/ayrıldım, burstan yararlanabilir miyim?

TOBB ETÜ öğrencileri, TOBB ETÜ’den ayrılmış veya ilişiği kesilmiş olanlar ve dört yıllık üniversite mezunu olanlar TOBB ETÜ’deki burslu kontenjanlara yerleşseler dahi sadece ücretli statüde kayıt yaptırabilirler.

Eğitim ücreti için taksitlendirme yapıyor musunuz?

Eğitim ücreti, güz, bahar ve yaz dönemlerin başlarında ödenir. Ayrıca anlaşmalı bankanın onay vermesi koşuluyla, vade farkı olmadan banka kredisi ile 4 taksite bölünebilir. Üniversitemizin web sitesinde yer alan ödeme esasları bölümünde adı geçen kredi kartlarına sıfır faizli, 4 taksite kadar, taksitlendirme imkânı sunulmaktadır.

Hangi bölümlerinizde hazırlık okuma zorunluluğu bulunmamaktadır?

Üniversitemizde sadece İç Mimarlık, Görsel İletişim Tasarımı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır. Diğer bütün bölümlerde hazırlık okumak zorunludur.

Hangi durumlarda burs kesilir?

Burslu kontenjanlardan kayıt yaptıran öğrencilerin bursluluk süreleri hazırlık sınıfı dâhil; Tıp Fakültesinde toplam sekiz akademik yıl, diğer fakültelerde toplam beş akademik yıl ve ilave bir dönem ile sınırlıdır. İzinli olma durumu dışında, hazırlık sınıfına üst üste iki yarıyıl, lisans programına ise eğitim süresince toplam üç dönem kayıt yaptırmayan öğrencilerin burslu statüleri iptal edilir.

Detaylı bilgiler için Lisans Programı Burs Yönergesini inceleyebilirsiniz.

İki burstan aynı anda yararlanabiliyor muyum?

Kısmi burs hariç olmak üzere, aynı anda birden fazla kategoride bursa hak kazanan öğrenciye en yüksek tutardaki burs verilir.

Mezuniyet derecesi hak etmenin koşulları nelerdir?

Dereceli Öğrenci Belirleme Esasları

Üniversitenin Fakültelerinin lisans programlarının birinci, ikinci ve üçüncü derece öğrencileri, mezuniyeti gerçekleşmiş öğrenciler arasından, her akademik yılın yaz dönemi ekle sil tarihinin başlangıcı esas alınarak belirlenir. Dereceye girebilmek için gerekli koşullar şunlardır:

 

Fakülte birincisi, lisans programına kayıt olduğu tarihten on birinci dönemin sonuna kadar genel not ortalaması (GNO) en yüksek olan öğrencidir. Fakülte ikincisi, fakülte birincisinden sonra en yüksek GNO’ya ve fakülte üçüncüsü fakülte ikincisinden sonra en yüksek GNO’ya sahip olan öğrencidir.

 

Fakülte birincisi, lisans programına kayıt olduğu tarihten on birinci dönemin sonuna kadar genel not ortalaması (GNO) en yüksek olan öğrencidir. Fakülte ikincisi, fakülte birincisinden sonra en yüksek GNO’ya ve fakülte üçüncüsü fakülte ikincisinden sonra en yüksek GNO’ya sahip olan öğrencidir.

 

GNO’ların eşitliği halinde dersten vazgeçme sayısının azlığı ve bu sayının da eşitliği halinde ders tekrarı sayısının azlığı esas alınır. Her üç ölçütün de eşitliği halinde, birden fazla mezuna aynı derece verilir.

 

Lisans programının en fazla on bir dönemde bitirilmesi zorunludur. Ancak bir veya iki dönem hazırlık okuduktan sonra lisans programına düzensiz kayıt yaptıran öğrenciler, ön koşul aranması nedeniyle kayıt yaptırdıkları dönem zorunlu derslerinin % 75’ini alamamışlarsa, bu nitelikteki en fazla iki dönem, dönem hesabında dikkate alınmaz. Ayrıca lisans programının en fazla ilk iki döneminde süreye sayılmaksızın izin alan öğrenciler için izinli geçirdikleri bu süreler dönem hesabında dikkate alınmaz.

 

On bir dönemden daha erken mezun olan öğrenciler on bir dönemi tamamlayarak mezun olan öğrencilerle birlikte değerlendirmeye tabi tutulur. Ancak erken mezuniyet dereceye girme konusunda ayrıca yeni bir hak doğurmaz.

 

Üniversiteden, uyarma cezası hariç, disiplin cezası almamış olmak gerekir.

Tam burslu yerleştim yaşam katkı payını nasıl alırım?

Anlaşmalı bankanızdan adınıza banka hesabı açtırıp ykp@etu.edu.tr adresine hesap bilgilerinizi iletebilirsiniz.

Tüm bölümler için eğitim ücreti aynı mıdır?

Eğitim ücretleri hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Ücretli kayıt yaptıran bir öğrenci, sonradan burs kazanabilir mi?

TOBB ETÜ'ye tam burslu kontenjan dışında kayıt yaptıran (kısmi burslu ve ücretli) öğrenciler Üniversitenin Lisans Programı Burs Yönergesinde öngörülen ders yükü ve kredi yükü şartlarını sağlamaları ve genel not ortalamalarının 4 üzerinden 3,5 ve daha yüksek olması durumunda, fakültelerin başarı bursu kontenjanları dahilinde, takip eden 1 eğitim öğretim dönemi için öğrenim ücretinden muaf tutulabilirler. Başarı bursu kazanan bir öğrenci, gerekli koşulları sağlayarak, yeniden başarı bursu kazanabilir.  Diğer burs türleri için Lisans Programı Burs Yönergesini inceleyebilirsiniz.

Üniversitenin verdiği bursu geri ödemekle yükümlü müyüm?

Üniversitemizde lisans eğitimde verilen bütün burslar karşılıksızdır.

Üniversitenizde öğrenci değişim programları uygulanmakta mıdır?

Üniversitemizde başta Erasmus + olmak üzere çeşitli değişim programları uygulanmaktadır. Bu konuda detaylı bilgi için Dış İlişkiler Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.

Üniversitenizde öğrenci toplulukları var mı?

Üniversitemizde etkin olarak faaliyet göstersen “74” Öğrenci Topluluğu bulunmaktadır. Topluluklar hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Üniversitenizde öğrencilerinizin kariyer gelişimini destekleyici çalışmalar yapılıyor mu?

Üniversitemiz öğrencileri için yürütülen en önemli kariyer planlama faaliyeti “Ortak Eğitim Programı”dır. Öğrencilerimiz bu program sayesinde kariyerlerini planlamakta, özgeçmiş hazırlayarak ve gerçek bir mülakat deneyimi yaşayarak firmalar tarafından ortak eğitime kabul edilmekte, yaklaşık 1 yıl süreyle gerçek bir iş ortamında çalışma imkanı yakalayarak mezun olduktan sonra neler yapabileceğini görmektedir. Karşılıklı memnuniyet sağlanması halinde ise mesleki uygulama yaptıkları kurumlarda işe başlayabilmektedirler.

Öğrencilerimizin ortak eğitim uygulamasına gitmeden önce almak zorunda oldukları OEG 101 dersinin içeriğinde aynı zamanda cv yazma ve mülakat teknikleri konusunda eğitim verilmekte ve yine Üniversitemiz Kariyer Merkezi tarafından İşkur ve Ankara Ticaret Odası ile yapılan işbirliği kapsamında öğrencilerin kariyer gelişimlerini destekleyici eğitimler (dış ticaret, cv yazma ve mülakat teknikleri vb.) düzenlenmektedir. Özellikle ortak eğitim programına üye firmalar başta olmak üzere sektörünün önde gelen kuruluşlarının katılımı ile  düzenlenen Mülakat ve Kariyer Günleri ile öğrencilerimizin iş dünyası ile bir araya gelmesi  sağlanmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerimizin ve mezunlarımızın güncel iş ilanlarından ya da burs olanaklarından haberdar olması için sosyal medya hesapları ve e-posta yoluyla da duyurular yapılmaktadır.

Üniversiteye ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

Üniversitemize Kızılay, Ulus, Sıhhiye, Bahçelievler gibi merkezlerden toplu taşıma araçları kullanılarak rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Yaşam katkı payı ödeme tarihi nedir?

Yaşam katkı payı her ayın son günü ödenmektedir.