HABERİ PAYLAŞIN

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ), Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a uluslararası ilişkiler alanında ‘Onursal Doktor’ unvanı verdi. Caparov’a onursal doktor unvanının verilmesi için 10 Haziran 2021-perşembe tarihinde düzenlenen törende konuşan TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,   “Bugün TOBB ETÜ ve Türk iş dünyası için çok özel ve mutlu bir gün. Üniversite Senatosu kararıyla, Zat-ı devletlerine fahri doktora diploması sunma kararı verilmiştir. Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov, TOBB ETÜ Fahri Doktora unvanını kabul ederek bizleri onurlandırmıştır. Kendilerine şahsım, Mütevelli Heyet Başkanlığını yaptığım TOBB ETÜ ve Türk özel sektörü adına şükranlarımı sunuyorum. Yine Manas Üniversitesi tarafından da şahsıma Fahri Doktora unvanı takdim edilmişti. Ben de bu unvanı gururla taşıyorum” dedi.

Türkiye’nin geçmişte Kırgızistan’ın bağımsızlığını desteklediğini ve hemen tanıdığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, Caparov’un liderliğinde Kırgızistan’ı daha güçlü ve müreffeh bir gelecek beklediğine inandığını bildirerek “Türkiye iş dünyası olarak biz de Kırgızistanlı kardeşlerimize hep destek olacak, yanlarında duracağız” dedi. Caparov’a TOBB ETÜ hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, 17 yıllık genç bir üniversite olmasına rağmen daha ilk yıllarından itibaren Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversitelerinden biri olduğunu kaydetti. TOBB ETÜ’nün Türkiye’de bir ilki başlatarak uyguladığı Ortak Eğitim Programının sanayi-üniversite işbirliğinde model haline geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Akademik kadromuz, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelmiş, son derece seçkin ve kaliteli isimlerden oluşuyor. Bunun bir göstergesi olarak bilimsel başarıda, tüm özel üniversiteler arasında ilk beş içindeyiz. 2000 yılından sonra kurulan genç üniversiteler arasındaysa, hep ilk sıradayız. TOBB ETÜ aynı zamanda girişimciliğe odaklanmış bir üniversitedir. Türkiye Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde ilk 10 üniversite arasındadır. Genç girişimcilere, fikirlerini gerçekleştirebilmeleri için fikri ve maddi imkânlar sunuyoruz. Kurduğumuz araştırma merkezleri ve ar-ge alanında da Üniversitemiz öne çıkıyor.”

TOBB ETÜ’nün programı, eğitim yöntemi, iş dünyası ile yakın ilişkileri ve ar-ge gibi birçok alanda getirdiği yenilikçi yaklaşımıyla farklı bir üniversite olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “TOBB ETÜ, Türkiye'nin en başarılı üniversiteleri arasındadır. Kısa sürede böylesine büyük başarılara ulaşan TOBB ETÜ olarak, kardeş Kırgızistan’ın kıymetli Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’u ağırlamaktan ve kendisine üniversitemizin fahri doktorasını vermekten büyük şeref duyuyoruz. Karşılıklı, saygı, sevgi ve güven içindeki iki kardeş, nasıl birbiriyle dayanışma içinde olursa, Türkiye ile Kırgızistan’da böyle bir dayanışma içindedir. Bu dayanışmanın meyvelerinden biri olan bu Fahri Doktora töreninde, burada bizlerle birlikte olan tüm misafirlerimize de çok teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Sarınay: TOBB ETÜ Ailesine hoş geldiniz

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay ise Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Caparov’un özgeçmişini ve Üniversite Senatosunun 31 Mayıs 2021 tarih ve S-2021-12/1 sayılı kararı ile oluşturulan Onursal Doktora Komisyonu tarafından Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a ‘Uluslararası İlişkiler’ alanında "Onursal Doktor” unvanı verilmesi ile ilgili hazırlanan rapor ve kararı okudu.

Prof. Dr Sarınay’ın okuduğu karara göre Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Caparov’a “Ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini daha da ileriye götürme konusundaki çabaları, bölgesinde barış ve istikrarın temini ile dostluk ve iş birliğinin geliştirilmesi yönündeki kararlılığı ve Türk Dili konuşan devlet ve toplumlar arasındaki bağların geliştirilmesine değerli katkıları nedeniyle” Üniversite Senatosu tarafından “Uluslararası İlişkiler” alanında “Onursal Doktor” unvanı verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Prof. Dr. Sarınay,  konuşmasının sonunda “Üniversitemizin ‘onursal doktor’ unvanını kabul etme nezaketinde bulunduğu için Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov’a samimi teşekkürlerimi arz ediyorum. Sayın Caparov’a Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ailesi’ne hoş geldiniz diyorum” ifadesini kullandı.

Caparov: Verilen onursal doktor unvanı büyük bir gurur vesilesidir

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Caparov ise Hisarcıklıoğlu ve TOBB ETÜ’ye, Kırgız halkı ve şahsı adına misafirperverliği, güzel karşılaması ve fahri doktora unvanı için teşekkür ederek, bunun büyük bir gurur vesilesi olduğunu belirtti. Caparov şunları kaydetti.

"Biz Kırgızistan ile Türkiye arasında iş birliğinin güçlenmesini arzuluyoruz ve bunun için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi belirtmek istiyorum. Türkiye ile işbirliğimiz her alanda var ve bunların başında ise ekonomik iş birliği geliyor. Bizim kanımız ve tarihimiz bir. Biz Türk dili konuşan halklarız. Bunu özellikle büyük bir heyecanla belirtmek istiyorum. Küreselleşme döneminde iki ülke arasında iş birliğinin güçleneceğine inancımız tamdır. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri ile bir araya gelmemiz, Kırgız iş insanlarına büyük bir güven veriyor. Bugün düzenlenen Kırgız-Türk İş Forumu'nun her iki ülkenin iş insanlarına yeni fırsatlar doğuracağına inanıyorum. Kırgızistan'da çok sayıda Türk iş insanı var. Bizim kapımız Türklere her zaman açık. Yeni yatırımcıları daima kabul etmeye hazırız ve Türk iş insanlarına her türlü desteği vereceğiz."

Ülkesinin ekonomisinin gelişmesi için Türklerin yatırımlarına, yeni teknolojilerine ve yeni yönetim sistemine ilgi gösterdiklerini belirten Caparov, yatımcılara gerekli koşulların oluşturulması için ülkesinde tüm şartların mevcut olduğunu söyledi. Caparov. Cumhurbaşkanlığı görevine başladığı günden itibaren iki önemli adım attıklarını, bunların yatırımcıları ve özel mülkiyeti korumak olduğunu kaydetti. Yatırımcıların ülkesine güveni artırmak için şeffaf olarak çalışmayı amaçladıklarını dile getiren Caparov şunları söyledi:

"Bu yıl 11 Nisan'da yeni bir anayasa kabul ettik. Yeni anayasa ile yatırımcıların faaliyetlerini güvence altına aldık. Talimatımla 'Yatırımcılar Bakanlığı' kuruldu. Cumhurbaşkanı olarak, ülkemize yatırım yapmaya gelecek iş insanlarına güvence veriyorum. Değerli Türk iş insanlarını yatırım potansiyeli yüksek olan Kırgızistan ile Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi ülkelerine ihracat yapmaya davet ediyorum. Eminim ki, Türk şirketleri ülkemizin potansiyelini kullanarak komşu ülkelerimizin pazarlarına mal ihraç edebilirler. Türk iş insanlarını Kırgızistan'ın yatırım potansiyelini tam kullanmaya davet ediyorum. Sizleri Issık Göl'e davet ediyoruz."

Daha sonra Caparov’a onursal doktor diploması takdim edilerek cübbesi giydirildi.   Törende canlı bağlantıyla TOBB ETÜ Ormanına Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Caparov adına, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca tarafından fidan dikildi. Caparov’a onursal doktor unvanı verilmesinin ardından Türk-Kırgız İş Forumu da düzenlendi.

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Caparov’un özgeçmişi

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Issık Göl bölgesinin Tüp ilçesine bağlı Ken-Suu köyünde 6 Aralık 1968 tarihinde doğmuştur. Caparov, iki üniversitede öğrenim görmüştür. 1991 yılında Başkent Bişkek’teki Fiziksel Kültür ve Spor Enstitüsü’nden; 2006 yılında da Boris Yeltsin’in adı verilen Kırgız-Rus Slav Üniversitesi Hukuk Fakültesinden hukuk derecesi ile mezun olarak ikinci üniversite diplomasını almıştır.

Caparov, 1986 ve 1995 yıllarında Issık Göl bölgesi Tüp ilçesinde “Santash” kolektif çiftliği yöneticiliğini üstlenmiştir. 1987-89 yıllarında ise Sovyet ordusunda askerlik görevini yapmıştır. 1996 yılında yine Issık Göl Bölgesi Tüp ilçesinde Soltonkul Çiftliği yöneticiliğinde bulunmuştur. Siyasi kariyerine geçiş yapmadan önce 2000 yılında Guzel-MKHAAD Şirketi Genel Müdürlüğü ve 2002 yılında da Nurneftegaz Şirketi Genel Müdürlüğü görevlerini yürütmüştür.

Caparov’un erken siyasi hayatı, 2005 yılında Tüp seçim bölgesinden Kırgız Cumhuriyeti 3. Dönem Parlamento Üyeliğine seçilerek başlamıştır. 2007 yılında ise Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı başdanışmanlığı görevinde bulunmuştur. 2008 yılında Ulusal Yolsuzluğu Önleme Dairesi delegeliği, 2009 yılında Kırgız Cumhuriyeti Devlet Personel Servisi bünyesindeki Yolsuzluğu Önleme Dairesi Müdürlüğü vazifelerini yerine getirmiş ve 2010-2013 yıllarında Kırgız Cumhuriyeti 5. Parlamento Üyeliğine seçilmiştir.

Caparov, 2020 yılı Ekim ayında Kırgız Cumhuriyeti Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Vekilliği görevini üstlenmesinin ardından, 28 Ocak 2021 tarihinde Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına seçilmiştir.