HABERİ PAYLAŞIN

Ediz Uslu- AYESAŞ

2018 Yaz Ortak Eğitim dönemimi Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayii A.Ş (AYESAŞ) ODTÜ Teknokent mühendislik ofisinde gerçekleştirdim. Ortak eğitim sürecim boyunca bir insansız hava aracı projesinin görev planlama yazılımını geliştiren takımla beraber çalıştım. Projenin amacı, insansız hava aracı operasyonları organizasyonu yapabilmek, gerçek zamanlı planlanan görevin kolayca takip ve analiz edilebilmesini sağlamaktı.

Ortak eğitim süresince çok yönlü görevlerde rol aldım. Bunlardan ilki yazılımın performansının ölçümünde kullanılacak olan araçların geliştirilmesiydi. Performans ölçüm verilerinin uzun süreli kaydını tutan araçlara ihtiyaç vardı. Görev planlama yazılımın farklı mod ve uzun süreli kullanımları sırasında geliştirdiğim araçlar kullanılıp veriler elde edildi. Bu veriler doğrultusunda iyileştirilmeye gidilmesi gereken servisler saptanıp bunların otomasyonu yapılmaya başlandı. Üzerinde çalıştığım bir diğer iş ise yazılıma ait test prosedürlerini uygulamak, onları düzenlemek ve eksiklerini gidermekti. Bu işin sonunda, yazılım dahilindeki tüm test prosedürlerine hakim olup, kabul testinin bir provası olarak da görülen Dry Run testinde rol alma şansını elde ettim. Bu test sürecinde bana atanmış olan test modüllerini, kalite birimindeki mühendisler gözetiminde gerçekleştirip, Dry Run raporunun hazırlanmasına katkıda bulundum. Bahsettiğim işler dışında, geliştirilen uygulamaya yeni bir kabiliyet ekleme ve mevcut olan kabiliyetlerin geliştirilip hatalarının giderilmesi gibi işler üzerinde çalıştım.  

Geride bırakmış olduğum 3,5 aylık bu ortak eğitim döneminin sonunda yeni birçok şey öğrendiğimi ve teorikte bildiğim çoğu bilgiyi büyük bir projede profesyonel olarak geliştirdiğimi düşünüyorum. Bunların yanında, çalışma ortamındaki insan ilişkilerinin nasıl olması gerektiğine, takım arası iletişimin önemine ve proje geliştirme süreçlerinin bire bir yansımalarına tanık oldum. Takıldığım konularda benden yardımını esirgemeyen insanlar tanıdım. Kısa sürede takımdan biri olduğumu hissettiren bu insanlarla güzel dostluklar kurdum. Dolayısıyla sadece teknik, mesleki veya iş süreçleri konusunda değil aynı zamanda sosyal çevre anlamında da kazanımlar edindim. Tamamlamış olduğum Ortak Eğitim sürecinde, okulda almış olduğumuz eğitim müfredatı ile firmada yapılan işlerde kullanılan metod ve teknolojilerin paralel olduğunu gördüm. Üniversitede edindiğim tecrübelerin yanında, yaşayarak öğrenilebilecek tecrübeler edinme fırsatı yakaladım. İlgi duyduğum sektörlerin başında gelen savunma sanayinde yazılım geliştirme alanında nasıl bir çalışma ortamı olduğunu gördüm. AYESAŞ, kendi gibi önde gelen birçok savunma sanayi şirketiyle iç içe çalışmalar yürüttüğünden hem bu şirketin hem de diğer şirketlerin proje işleyişlerine biraz olsun hakim olabilme fırsatını yakaladım. Lisans eğitimimi sürdürmekte olduğum bilgisayar mühendisliği bölümünün kapsadığı konulardan hangilerine ağırlık vermem gerektiğini gördüm. Sektörümde ilerlemek için gereksinim ve açıklarımı görme fırsatı elde ettim. Geri kalan lisans eğitimim ve kariyerim boyunca bu öğrendiklerimin benim için çok yararlı olacağını düşünüyorum. Böylesine verimli bir 3,5 ay geçirmemi sağlayan, hala kendimi ait hissettiğim takımıma ve bu imkanı bana sunan okuluma çok teşekkür ederim.

 

Burak Koç- HAVELSAN

Yaz 2018 döneminde HAVELSAN’da yapmış olduğum ortak eğitimde Python ile kodlama, bir mobil uygulamaya test senaryosu hazırlama ve yine bu uygulamanın manuel testlerini koşma, MVC (Model-View-Controller) yapısında web uygulamaları geliştirme için tasarlanmış bir web uygulama iskeleti ile front-end/back-end kodlama, manuel test işlemini kolaylaştırması için Javascript ile dinamik tablo oluşturup dolduran bir sayfa hazırlama, pytest kullanımı ve hazırlanan testleri bir CI (Continuous Integration) aracılığıyla otomatik koşma, REST API üzerinden sorgu yapıp dönen veriyi işleme, bir projenin gereksinim doğrulama işlemini gözlemleme, bir web sitesine nasıl test yazıldığını gözlemleme gibi fırsatlar buldum.

2 haftalık sprint toplantıları, 10-15 dakikalık günlük toplantılar şeklinde çalıştığımız agile çalışma ortamını da tecrübe ettim. Alanında tecrübeli mühendislerle çalışma fırsatı buldum. Onların yönlendirmeleri programlamaya bakış açımı değiştirdi. Sektörle ilgili sorularımı sorarak aldığım yanıtlarla aklımdaki soru işaretlerini giderme imkanı buldum. Dolu dolu bir ortak eğitim dönemi geçirdiğim kanaatindeyim. Çalıştığım birimin firma içindeki pozisyonu da buna çok yardımcı oldu. Birçok şey öğrenme ve öğrendiklerimi uygulama fırsatı buldum. Sonuç olarak HAVELSAN’da ve amirim Onur Bey ile çalışma imkanı elde ettiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum, her ne kadar firma güvenlik önlemleriyle iş yapmayı zorlaştırsa da bunu anlayışla karşılamak gerektiğini düşünüyorum.

 

Berk Utku Yenisey- SDT

2017-2018 Yaz döneminde 1. ortak eğitimimi ODTÜ Teknokent yerleşkesi içinde bulunan SDT (Space and Defence Technologies) A.Ş ‘de yaptım. Şirketin çalışma alanı ve çalışanlarının sıcak davranışları sayesinde çalışma hayatına kolayca adapte oldum.

Simülasyon ve Eğitim Sistemleri Biriminde yapmış olduğum ortak eğitimimde farklı teknolojiler araştırıp öğrenmemi ve bunları kullanmamı gerektiren 3 farklı projede çalıştım. Öncelikle F-16 ve benzeri hava platformlarına harici pod formunda takılan ve pilotların hava-hava ve hava-yer muharebe eğitimlerinin ve tatbikatların etkin biçimde yürütülmesini sağlayan bir sistemin saha testlerinde kullanılması amaçlanan, veri bütünlüğünü kontrol eden bir ara yüzün geliştirilmesi ve bakımı üzerinde çalıştım. Bu projeyi geliştirirken C++ programlama dili ile Qt Framework’ünü etkin şekilde kullanmayı öğrendim ve görevimi yerine getirdim. İkinci projem ise Subversion sürüm kontrol sistemi ile TortoiseSVN Client’ı kullanılmış projelerde, belirlenen iki commit arasındaki tüm commitleri ayrıntılı bir şekilde listeleyip PDF formatına geçiren bir ara yüz yapmaktı. Bu proje, amirim gözetiminde tamamen bana verildi ve başlatıp, geliştirip, bitiren ben oldum. Projemi geliştirirken Batch Script yazmayı, Subversion ve TortoiseSVN’in nasıl çalıştıklarını öğrendim. Son projemde ise yine Qt Framework’ü kullanarak Native C++ ile bir Android uygulamasının kurulumunu yapıp geliştirilmesinde çalıştım. Ortak Eğitim sürem biteceği için kaydettiğim gelişmelerin ve bütün proje kurulumunun (gerekli teknolojiler vs.) detaylı bir dokümantasyonunu oluşturup amirime teslim ettim.

İlk ortak eğitimim olan bu dönemde gelecekte kariyerime faydası olacak birçok yeni teknoloji öğrendim ve kullandım, yeni insanlarla tanışarak profesyonel ağımı geliştirdim, bir yazılım mühendisi olarak iş hayatının nasıl olduğunu gözlemledim. Aynı zamanda yoğun bir çalışma ortamında bulunup sürekli yeni teknolojiler araştırıp bana verilen görevleri zamanında ve layığıyla yaparak kendime olan güvenimi arttırdım. Sonuç olarak bu ortak eğitimimde geleceğim için sağlam bir temel attım. Bulunmuş olduğum çalışma ortamını bütün arkadaşlarıma tavsiye ederim.