HABERİ PAYLAŞIN

Aslı Ural - P.I Works

2019 Bahar dönemi ortak eğitimimi P.I Works’de gerçekleştirdim. P.I. Works yapay zeka ve otomasyon temelli mobil şebeke planlama, yönetim ve optimizasyon çözümleri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden birisidir. Telekomünikasyon sektöründe gerçekleştirdiğim bu ortak eğitimimde, kariyer hedeflerim ve ilgi duyacağım sektörü tanımam açısından büyük bir fırsat oldu. Şirket bünyesinde farklı milletlerden çalışanlar bulunuyordu. Farklı kültürlerin bir arada çalışması mesleki, sosyal ve dil alanlarında beni geliştirdi.

Şirkette üzerinde çalıştığım projeleri özetlemeden önce, staj programı altında gelen herkes eğitim sürecinden geçiriliyordu. Bu eğitim sürecinde yeni programlama dilleri ve şirket bünyesindeki yöntemleri görmem için çok faydalı oldu. Şirkette önce yarı zamanlı çalışanlar için bir uygulama geliştirim. Backend ve frontend, Windows servisleri, unit test ve e2e testleriyle ben ilgilendim. Bu projeyi bitirdikten sonra P.I Works ürünü olan USON üzerinde çalışmaya başladım. Bu süreçte USON üzerinde Licenses Checker ve Flaky E2E testleri projelerinde bulundum.

Son güne kadar şirket çalışanları ve ortak eğitim amirim bana çok yardımcı oldu. Sorduğum her soruda, takıldığım her yerde hep eğitici ve öğretici tutumları ile gelişmemde büyük etkileri oldu. Telekomünikasyon sektöründe çalışma fikri bana çok sıcak gelmeye başladı. Yetmiş iş günü bir şirkette çalışmamıza imkân veren ortak eğitimin, ilerideki çalışma hayatını tanımak ve farklı sektörlerin çalışma düzenini deneyimlemek açısından önemli bir katkı sağladığını bu süreçte öğrenmiş oldum.

 

Dilara Doğan - HAVELSAN

 

2018-2019 Bahar Dönemi ortak eğitim sürecinde HAVELSAN İnovasyon Takımında yer aldım. İnovasyon Takımı faaliyetlerini, yeni nesil teknolojilerin aktif olarak çalışıldığı ve geliştirildiği yer olan HAVELSAN Yıldız Açık İnovasyon Merkezi’nde sürdürmektedir. Ortak eğitim süremin genelinde, daha önce sadece adını duymuş olduğum yeni nesil bir teknoloji olan Blockchain‘i öğrenme ve Blockchain üzerine yazılım geliştirme faaliyetleri gerçekleştirme fırsatı buldum. Bu süreçte, Blockchain Framework projesi ve Blockchain tabanlı yeni projenin ön çalışmasında Linux Açık Kaynak Kod Geliştirme Derneği’nin geliştirdiği bir alt yapı olan Hyperledger ve bu alt yapının Fabric framework’ünü, Cello ve Composer araçlarını, Composer Rest Server ve Angular App yapılarını kullandım. Bu araçlarla yazılım faaliyetlerini gerçekleştirirken genellikle Python, JavaScript, Go ve Java dillerini kullandım. Bu dillerin yanı sıra farklı syntaxlara sahip olan object-oriented modeling language ve access control language dillerini deneyimleme fırsatı buldum.

Yapılan çalışmalar sırasında NoSQL türündeki veri tabanları; Cassandra, Hadoop, MongoDB ve CouchDB üzerine araştırma yaptım. Bunlardan özellikle MongoDB üzerinde çalıştım. Ayrıca, ArcGIS’de saklanan konumsal verinin MongoDB ile iletişiminin sağlanabilmesi amacıyla plug-in araştırmaları gerçekleştirdim ve bu konuda projeye yardımcı olabilecek nitelikte programlar yazdım. GeoJSON verilerinin kullanımı, saklanması ve sorgulanması üzerine de çalıştım. Bunlara ek olarak İnovasyon Takımının araştırma faaliyetleri kapsamında, Unicef’in destek verdiği göçmenlere yönelik geliştirilmesi planlanan Blockchain projeleri ve firmalar incelenerek yapılabilecek yeni proje önerileri ve IoT vb. teknolojilerin geliştirilmesinde bir alt yapı sunan FIWARE framework üzerine çeşitli araştırmalar gerçekleştirdim. Blockchain üzerine yaptığım çalışmalara ek olarak HAVELSAN içinde kullanılan farklı bir projede de kurumsal uygunluk ve kaynak kodlardaki bazı konfigürasyonların düzenlenmesi amacıyla yazılım geliştirme faaliyetleri gerçekleştirdim.

Özellikle çalışmış olduğum İnovasyon Takımında yer almak, yeni nesil teknolojileri öğrenme ve kullanma heyecanı yaşatırken, sürekli yeni bir şeyler öğrenmek ve üretmek beni motive etti. Bulunduğum İnovasyon Takımının bir parçası olmak, beraber bir uyum içerisinde çalışmak ve gerekli durumlarda hep beraber beyin fırtınası yapmak çok verimli ve keyifli oldu. Yaşamış olduğum bu deneyimden oldukça memnun kaldım. Böyle bir tecrübe edinmeme yardımcı olan HAVELSAN İnovasyon Takımına ve okuluma çok teşekkür ederim.

 

Alper Öner - Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayii A.Ş. (AYESAŞ)

 

Bahar 2019 döneminde, ortak eğitimimi Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayii Anonim Şirketi’nin (AYESAŞ) ODTÜ Teknokent ofisinde yaptım. Ortak eğitimim süresince, farklı ortamlara ait farklı askeri platformların ve birimlerin gerçek zamanlı olarak bilgi paylaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilmekte olan Link-16 projesinde görev aldım.

Ortak eğitim dönemim boyunca Link-16 projesindeki issue’ların çözülmesinde görev aldım. STANAG’dan (Standardization Agreement), HLR’dan (High Level Requirement) ve projede sistem mühendisliği yapan alan uzmanlarından yazılması gereken kodun ne gibi işlevlerinin olacağını öğrendikten sonra havacılık sektöründe emniyet kritik yazılımın geliştirilmesi esnasında kullanılan ve bir yazılım geliştirme süreci olan DO-178B standartlarına uygun olacak şekilde kod geliştirdim. Aynı zamanda, bu süreçte yapılan her işin dokümantasyon aşamalarını da takip ettim. Yazdığım kodların Sistem Entegrasyon Lab’ında mühendisler tarafından aşama aşama test edilmesinin ve sonucunun bildirilmesinin yaptığım işe verilen değerin en büyük göstergesi olduğunu düşünmekteyim.

Ekibimizde bulunan alan uzmanları sayesinde aviyonik hakkında birçok bilgi edinme fırsatı yakaladım. Savunma Sanayii sektörü hakkında yeni bilgiler de edinerek bu alanı yakından gözlemle fırsatı elde ettim. Bu süreçte, Rational DOORS ve JIRA gibi teknolojileri kullanmasını da öğrendim. Verimli geçen Ortak eğitimimin sonunda bu çalışmamın bir yansıması olarak değerlendirdiğim bir teklifle karşılaştım, Aydın Yazılım’dan yarı zamanlı çalışma teklifi aldım. Askeri bir projede disiplinli bir şekilde kod geliştirmek isteyen herkese AYESAŞ’ı rahatlıkla tavsiye edebilirim.