HABERİ PAYLAŞIN

Fatma Zümrüt YILMAZ - Havelsan A.Ş.

2020-2021 Güz Dönemi ortak eğitimimi pandemi sebebiyle uzaktan çalışarak Havelsan A.Ş.’de tamamladım. Havelsan A.Ş.’de ATÜD (ARGE Teknoloji ve Ürün Geliştirme) bünyesinde yer alan 5G ve Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri grubunda çalıştım. Bu grupta, Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK) bünyesinde kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından yürütülen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi kapsamında Çekirdek Şebeke (Core Network) çalışmalarında ve tamamen yerli bir video konferans sistemi olan Havelsan Diyalog Projesi’nde yer aldım.

Ortak eğitim sürecinde içinde bulunduğum çalışmalar sırasında Java Spring Boot, JavaScript, React gibi dilleri ve kütüphaneleri kullanma fırsatım oldu. Proje yönetiminin ve denetiminin önemini gözlemleyebildim.

Çalıştığım projelerde içinde yer aldığım ekiple uyumlu bir şekilde çalışarak bunun ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Amirlerim ve ekip arkadaşlarım anlayışlı ve işbirliğine her daim açıklardı. Her ne kadar uzaktan çalışmış olsam da oldukça faydalı ve başarılı bir ortak eğitim dönemi geçirmiş oldum.

 

Orhan ONAR -  Turkcell

2020-2021 Güz Döneminde son ortak eğitimimi Turkcell Teknoloji firmasının Kurumsal Ağ Çözümleri bölümüne bağlı olan Framework biriminde gerçekleştirdim.

Hem ekip arkadaşlarımın yardımseverliği hem de önceki ortak eğitimimde de benzer bir projede çalıştığım için ekibe kolay adapte oldum. Ortak eğitimim süresince tüm Turkcell tarafından kullanılan bir akış geliştirme platformu olan Onedesk üzerinde geliştirmeler yaptım ve hatalar çözdüm. Paralelde ise yine Onedesk üzerindeki kayıtları otomatik işlemeyi sağlayan bir Robotic Process Automation (RPA) projesi üzerinde görev aldım. Çalışmalarım sırasında özellikle  C# .Net mvc, SQL  ve Javascript ile ilgili bilgilerimi geliştirirken Vue.js, elasticsearch ve PostgreSql gibi yeni teknolojileri de öğrenme fırsatı buldum. Ortak eğitim süresince bana verilen tüm  projeleri başarıyla tamamlamak hem özgüvenimi arttırdı hem de kendimi ne  kadar  geliştirdiğimin farkına varmamı sağladı.

Şu an da aynı birimde yarı zamanlı yazılım mühendisi statüsünde çalışmaya devam ediyorum. Bana bu imkânı sağlayan okuluma ve tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

 

Rabia BİLGÜCÜ - STM 

İkinci ortak eğitimimi 2020-2021 Güz Döneminde STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri Direktörlüğünün bünyesinde yer alan Yapay Zeka & Optimizasyon ekibinde gerçekleştirdim. Bu süre boyunca içerisinde bulunduğum projede birçok farklı alana değinme ve fikir sahibi olma fırsatı yakaladım. 

Çalışmalarıma ilk önce veri bilimi alanında araştırmalar yaparak başladım ve Türkçe doğal dil işleme alanında birçok bilgi edindim. Zemberek kütüphanesini ve Python programlama dilini kullanarak geliştirmeler yaptım. Bu çalışmaları tamamladıktan sonra makine öğrenmesi ve derin öğrenme modellerinin yazılımla sürekli entegrasyonunu sağlayacak konular üzerinde çalışmalar gerçekleştirdim. Bu kapsamda MLOps kavramı üzerinde araştırmalar yaptım. MLflow ve Docker öğrenerek bunları yapay zeka projelerinde nasıl kullanacağımız hakkında ekibime uygulamalı bir demo yaptım ve yapay zeka projelerine kurulumunu gerçekleştirmek için gerekli dokümantasyonu hazırladım.  Daha sonra veri versiyonlama için kullanılan DVC, Pachyderm gibi araçları ve GoCD, Jenkins, Travis CI gibi CI/CD araçlarını araştırıp deneyerek tüm bu araçlardan hangilerinin kullanımının yapay zeka çalışmaları için en iyi çözüm olacağı ile alakalı bir makine öğrenmesi üretim boru hattı tasarladım. Son olarak ise Graph kullanımı için uygun NetworkX kütüphanesini kullanarak bazı çalışmalar yaptım.

Bu görevlerin yanı sıra ekibimle beraber bir Kaggle yarışmasına katıldım ve bu sayede takım olarak bir yarışmada yer alma fırsatı buldum. Aynı zamanda düzenli yaptığımız sunum etkinlikleri kapsamında Türkçe doğal dil işleme, Flask API, Docker Swarm, Docker Security, Kubeflow ve Pachyderm hakkında sunum yaptım. Bu sayede diğer ekip arkadaşlarımın sunumları ile beraber birçok farklı konuda fikir edinme fırsatı yakaladım.

Bu ortak eğitimim kapsamında değindiğim her konu ile beraber piyasada güncel olarak kullanılan birçok yeni teknoloji ve araç kullanıp öğrenme fırsatı buldum. Henüz öğrencilik aşamasında edindiğim bu deneyimin bana çok fayda sağladığına ve meslek hayatımın devamında çok daha etkili olacağına inanıyorum. Süreç boyunca her soruma gece gündüz fark etmeksizin özenle cevap veren staj amirime ve Yapay Zeka & Optimizasyon ekip arkadaşlarıma, ek olarak bana bu fırsatı sunduğu için TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği ailesine teşekkür ederim.