HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Takımı, NATO Üyesi Orduların Gerçekleştireceği Locked Shields 2018 Tatbikatı ’na Hazırlık Niteliğindeki Ön Tatbikata Katıldı

“Ön tatbikata katılmamız, yüksek lisans sırasında öğrendiklerimizi uygulamamız ve böylesi organizasyonlarda tecrübe kazanmamız açısından çok önemliydi. Gelecek yıl da bu ön tatbikata davet edileceğimizi düşünüyoruz. Bu sefer daha geniş bir takım kurarak, ön tatbikatın tümünde birinci olmayı hedefliyoruz.” Osman Tufan Tekin, TOBB ETÜ Takımı Üyesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgi Güvenliği Yüksek Lisans Öğrencisi

TOBB ETÜ Takımı Tatbikatın İlk Gününde En Yüksek Puanı Alarak Birinci Oldu

Estonya’nın başkenti Tallinn’de bulunan NATO Siber Güvenlik Mükemmeliyet Merkezi (NATO CCD COE) ’nin bu yılki Locked Shields 2018 ön tatbikatına Türkiye’yi temsilen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Takımı katıldı. 2012 yılından bu yana düzenlenen ön tatbikat, NATO Siber Güvenlik Mükemmeliyet Merkezi’nin yönetiminde, bu yıl iki uluslararası teknoloji şirketi ile 6 farklı ülkeden üniversiteler tarafından gerçekleştirildi. İki günlük ön tatbikatın siber saldırıya hazırlıkların yapıldığı ve puanlandırıldığı ilk gününde, TOBB ETÜ Takımı en yüksek puanı alarak birinci oldu.

TOBB ETÜ 6 Kişiden Oluşan Takımla Katıldı

Locked Shields, NATO tarafından düzenlenen ve orduların katıldığı dünyanın en büyük ve en gelişmiş uluslararası teknik, canlı siber savunma tatbikatı olarak biliniyor. Bu tatbikattan birkaç ay önce, sistemlerin denenmesi ve hazırlık aşamalarının gözlemlenmesi için ön tatbikat düzenleniyor. Ön tatbikat, bu sene ilk defa  dünya çapında birçok üniversite ve şirketin katılımıyla uluslararası seviyede yapıldı ve Türkiye’yi TOBB ETÜ Takımı temsil etti.

14-15 Mart’ta gerçekleştirilen Locked Shields 2018 ön tatbikatına TOBB ETÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgi Güvenliği Yüksek Lisans Programı’nda yüksek lisans yapan öğrencilerimizden Osman Tufan Tekin, Mehmet Fatih Çekirdek, Burak Tekin, Hakan Kılıç, Muhammed Bulut ve Bilgisayar Mühendisliği Lisans Öğrencimiz Teoman Kiraz’dan oluşan takım katıldı.

Crimsonia’dan Berilya’ya Dev Siber Saldırı…

Locked Shields 2018 ön tatbikatında ‘Berilya’ adında sanal bir ülkenin askeri,  telekomünikasyon, enerji, su arıtma sistemlerine ‘Crimsonia’ isimli ikinci bir ülkeden saldırılar yapıldı. Ön tatbikata katılan 8 takımdan, söz konusu sistemlerini bu saldırılara karşı koyarak, sıkılaştırılıp korumaları istenildi. Linux, Windows ve OSX işletim sistemlerinin bulunduğu yaklaşık 150 bilgisayardan oluşan bu büyük yapı içerisinde 7 web server, 4 DNS server, 2  SCADA, 1 drone, 4 firewall, 2 router sistemi bulunuyordu. Bütün bunların güvenliğinden sorumlu takımlar ilk günü pasif savunma, sistemlerin güncellenmesi, yamalanması, sıkılaştırılması ve yedeklenmesi ile geçirdi. TOBB ETÜ Takımı bu aşamada en yüksek puanı alarak birinci oldu.

Ön tatbikatın ikinci gününde NATO Merkezi’nden siber saldırılar başlatıldı ve aralarında TOBB ETÜ Takımı’nın da olduğu 8 takım aktif savunmaya geçti. İkinci gün yapılan saldırılar için rapor hazırlanması, saldırılardan sonra bozulan sistemlerin düzeltilmesi, sistemlerin ve verilerin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirliklerinin tatbikat boyunca sağlanması, senaryo gereği yasal kullanıcılara sağlanan hizmetlerin korunması gibi hedefler doğrultusunda çalışmalar yapıldı.

“Hedefimiz Tatbikatın Tamamında Birinci Olmak”

TOBB ETÜ Takımı adına konuşan ve ön tatbikata katılan öğrencilerden Osman Tufan Tekin, Locked Shields’in dünyadaki en önemli ve kapsamlı siber güvenlik tatbikatı olarak bilindiğini ifade ederek “Ön tatbikata katılmamız, yüksek lisans sırasında öğrendiklerimizi uygulamamız ve böylesi organizasyonlarda tecrübe kazanmamız açısından çok önemliydi. Gelecek yıl da bu ön tatbikata davet edileceğimizi düşünüyoruz. Bu sefer daha geniş bir takım kurarak, ön tatbikatın tümünde birinci olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.   

NATO Siber Güvenlik Mükemmeliyet Merkezi Nedir? 

Estonya'da hükümet, medya ve büyük şirketlerin internet siteleri ve bilişim alt yapısı 2007'de bir ay boyunca siber saldırılara uğramıştı. Seçimlerdeki oy verme işlemi dahil birçok sistemi bilgisayar altyapısına bağlı olan Estonya, zor günler yaşamıştı. Bunun üzerine 2004 yılında NATO’ya üye olan Estonya’nın başkenti Tallinn’de, siber güvenlik kapasitesini artırmak için NATO Siber Güvenlik Mükemmeliyet Merkezi kurulmuştu.

Merkez halen Türkiye’nin de aralarında olduğu 16 NATO üyesi ülkenin desteği ile faaliyet gösteriyor. Kurulduğu günden bu yana Merkez’le yakın ilişkiler içinde olan TÜBITAK Siber Güvenlik Enstitüsü de Tallinn’de temsilci bulunduruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılındaki Estonya ziyaretinde NATO Siber Güvenlik Mükemmeliyet Merkezi’ne gitmişti.