HABERİ PAYLAŞIN

Öğrencilerimiz Aleyna Ece Yalavaç, Ekin Al ve Ömer Bahadır Orhan, Dr. Zeynep Güldem Ökem mentörlüğündeki çalışmaları ile Stanford Üniversitesi Hasso Plattner Institute of Design tarafından yürütülen University Innovation Fellows (UIF) Programına “İnovasyon Elçileri” olarak kabul edildiler.

 

Aleyna Ece Yalavaç (İktisat ve Endüstri Mühendisliği), Ekin Al (İktisat) ve Ömer Bahadır Orhan (Bilgisayar Mühendisliği), 15 ülkedeki 65 yükseköğretim kurumundan 251 öğrenci arasında yer alarak, Stanford Üniversitesi Hasso Plattner Tasarım Enstitüsü tarafından yürütülen University Innovation Fellows (UIF) Programının yeni üyeleri arasına katıldı.

Öğrencilere okullarında değişimin öncüleri olma imkânı sağlayan UIF Programının üyeleri, tüm öğrencilerin karmaşık bir dünyada geleceği inşa etmek için gereksinim duydukları tutum, bilgi ve becerileri kazanmalarını sağlamak üzere çalışıyor. Uluslararası UIF Programının amacı üniversitelerde, özellikle eğitim alanında, inovasyon ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmek üzere “değişim öncüleri öğrenciler” yaratmak. UIF Programıyla birçok ülkeden değişim öncüleri, birbirleriyle iletişim halinde oldukları bir ağa dâhil oluyor ve Stanford Üniversitesi deneyimiyle geliştirdikleri projeleri kendi üniversitelerinde hayata geçirmek için çalışıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki okullardan programa katılan öğrenci liderleri; öğrenci inovasyon alanları yaratarak, girişimcilik organizasyonları kurarak, deneysel atölye çalışmaları yürüterek, yeni eğitimler geliştirmek için öğretim kadrosu ve yöneticilerle birlikte çalışarak, akranlarının küresel zorlukların üstesinden gelmek için ihtiyaç duydukları yaratıcı güven ve girişimci düşünce yapısını oluşturmalarına yardımcı olacak fırsatlar yaratıyor. Üyeler, akademik liderlerle birlikte kalıcı kurumsal değişimin savunucuları olma görevini yürütüyor ve yükseköğrenimin geleceği için ihtiyaç duyulan “öğrencilerin sesi” oluyor.

Öğrencilerimiz, Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Güldem Ökem mentörlüğünde yaptıkları çalışmalar çerçevesinde TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde bir “İnovasyon ve Tasarım İstasyonu” kurmayı hedefliyor. Ekip, UIF Programı kapsamında tasarlamayı planladıkları bu istasyonun tanıtımını 22 Ekim 2021 tarihinde TOBB ETÜ ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin inovasyon ve girişimcilik odaklı birimlerinin temsilcilerinin katıldığı bir paydaş toplantısı ile tanıttı. Bir ön kuluçka ve inovasyon hızlandırıcısı olarak kullanılması planlanan bu alanın interdisipliner ve tasarım odaklı düşünme ortamı, küresel inovasyon ağına katılım, akran mentörlüğü ve çift taraflı mentörlük sağlamanın yanı sıra öğrencilerin iş dünyası ile bir araya geldiği atölye ve buluşmalara da ev sahipliği yapması planlanıyor. UIF Programı kapsamında Eylül 2021’de başlayan altı haftalık tasarım ve düşünme odaklı yoğun eğitim sürecini başarıyla tamamlayan öğrenciler, TOBB ETÜ İnovasyon Elçileri olarak 2022 yılının Mart ayında Silikon Vadisi’nde yapılacak olan final etkinliğinde de yer alacak.

 “Yüksek eğitimin öğrenci değişim aracılarına her zamankinden daha fazla ihtiyacı var” diyen UIF Programı eş direktörü Leticia Britos Cavagnaro, “Salgın, okulumuzun liderlerini ve öğretim kadrosunu, öğrencileri eğitme biçimlerini değiştirmeye zorladı. Bu, pandemiden etkilenen ikinci üye grubumuz ve okullarının günümüzün zorluklarına uyum sağlamasına yardımcı olmak için bu fırsatı gerçekten benimsediler" dedi. Programın eş direktörü Humera Fasihuddin ise “Yeni üyeler, tüm öğrencilerin bu belirsiz zamanlarda yön belirlemek ve görmek istedikleri geleceği şekillendirmek için gerekli beceri ve düşünce yapısını öğrenmelerine yardımcı olacak deneyimler tasarlıyor” diyerek üyelerin, edinimlerini okullarına geri verdiklerini ve mezuniyet sonrası kariyerlerinde lider olmalarına yardımcı olacak stratejiler öğrendiklerini belirtti.

Üyeler, öğretim kadrosu ve yöneticiler tarafından aday gösteriliyor ve her yıl gerçekleşen bir başvuru süreci ile seçiliyor. Programa kabul edildikten sonra öğrenciler 6 haftalık bir çevrimiçi eğitim deneyimine katılarak kampüs ekosistemlerini analiz etmeyi ve yenilik, girişimcilik, tasarım odaklı düşünme ve yaratıcılıkla ilgili değişim fırsatlarını belirlemeyi öğreniyor, farklı disiplinlerdeki akranlarının ihtiyaçlarını ve eğitimcilerin bakış açılarını anlamak için çalışıyor ve bu yeni bilgileri akranları için yeni eğitim fırsatları tasarlamak için uyguluyor. Eğitimden sonra üyeler yeni projeler yaratmaya ve okullarında ve ötesinde değişim aracıları görevi görmeye devam ediyor.

Üyelere rehberlik eden öğretim kadrosu ve yöneticiler de aynı zamanda Fakülte İnovasyon Üyeleri topluluğuna katılma fırsatına sahip oluyor. Bu kohort tabanlı program, eğitimcilerin okullarında bir fark yaratmak için kendi projelerini belirlemelerine ve tasarlamalarına yardımcı olan iki yıllık bir deneyim. Deneyimli “Fakülte Şampiyonları”ndan oluşan bir ekip tarafından yönetilen adaylar, yeni değişim stratejileri öğrenmek için dünyanın dört bir yanından diğer eğitimciler ve personelle işbirliği yapan bir uygulama topluluğunun parçası oluyor.

University Innovation Fellows Programı Hakkında:

Stanford Üniversitesi Hasso Plattner Tasarım Enstitüsü tarafından yürütülen University Innovation Fellows Programı, yeni üyelerin eklenmesiyle, kuruluşundan bu yana 2.600'den fazla öğrenciye eğitim verdi. Program, tüm öğrencilerin geleceğin ekonomisinde rekabet etmek için gerekli tutum, beceri ve bilgiyi kazanmalarını sağlamak üzere çalışan genç liderlerden oluşan küresel bir topluluktur. Üyeler, akranlarının girişimci bir düşünce yapısı geliştirmelerine, yaratıcı güven oluşturmalarına, fırsatları yakalamalarına, sorunları tanımlamalarına ve küresel zorlukları ele almalarına yardımcı olan yeni fırsatlar yaratır. Üyeler; öğrenci inovasyon alanları yaratır, girişimcilik organizasyonları kurar, deneyimsel etkinliklere ev sahipliği yapar ve eğitimler geliştirmek için öğretim kadrosu ve yöneticilerle birlikte çalışır. Akademik liderlerle birlikte kalıcı kurumsal değişimin savunucuları olarak çalışır ve okullarını ulusal etkinliklerde temsil ederler.

University Innovation Fellows Programı Hakkında daha fazla bilgi için: universityinnovationfellows.org