HABERİ PAYLAŞIN

Öğrencilerimizden Hasan Hassan, yüksek lisans eğitimi sırasında yaptığı çalışmaların sonucunda yayınladığı bildiri ile “HiPEAC Paper Award” ödülünü almıştır. Bu bildiri, danışmanı olan Bilgisayar Bölümü Başkanı Doç. Dr. Oğuz Ergin ve  ABD'de bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi'nden değerli akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanmıştır. Aşağıda ayrıntıları verilen bildiri “High Performance Computer Architecture (HPCA)” konferansında yayınlanmıştır. HPCA, bilgisayar mimarisi alanındaki başlıca 3 konferanstan biridir.

 

ChargeCache: Reducing DRAM Latency by Exploiting Row Access Locality

Hasan Hassan, Gennady Pekhimenko, Nandita Vijaykumar, Vivek Seshadri, Donghyuk Lee, Oğuz Ergin, Onur Mutlu

Özet:

DRAM tabanlı bellek, bilgisayar sisteminde darboğaz oluşturarak sistemin başarımı sınırlayan en önemli bileşendir. Bunun sebebi işlemcilerin hız bakımından DRAM’lerin çok önünde olmasıdır. Bu çalışmada, ChargeCache ismini verdiğimiz, DRAM’lerin erişim gecikmesini azaltan bir yöntem geliştirdik. Bu yöntem, piyasadaki DRAM yongalarının mimarisinde bir değişiklik gerektirmediği gibi,

bellek denetimcisinde de düşük donanım maliyeti olan ek birimlere ihtiyaç duymaktadır. ChargeCache, yeni erişilmiş DRAM satırlarının kısa bir süre sonra tekrar erişileceği gözlemine dayanmaktadır. Yeni erişilmiş satırlardaki DRAM hücreleri yüksek miktarda yük içerdiğinden, bunlara hızlı bir şekilde erişilebilir. Bu gözlemden faydalanmak için yeni erişilen satırların adreslerini bellek denetimcisi

içerisinde bir tabloda tutmayı öneriyoruz. Sonraki erişim isteklerinin bu tablodaki satırlara erişmek istemesi durumunda, bellek denetimcisi yük miktarı yüksek hücrelerin erişilmek üzere olduğunu bileceğinden, DRAM erişim değiştirgelerini ayarlayarak erişimin düşük gecikmeyle tamamlanmasını sağlayabilir. Belirli bir süre sonra tablodaki satır adresleri silinerek, zaman içerisinde çok fazla yük kaybedip hızlı erişilebilme özelliğini yitirmiş satırların bu tablodan çıkarılması sağlanır. Önerdiğimiz yöntemi hem tek çekirdekli hem de çok çekirdekli mimarilerde benzetim ortamında deneyerek, yöntemin başarım ve enerji kullanımı açısından sistem üzerinde sağladığı iyileştirmeleri inceledik.

 

HiPEAC (European Network on High Performance and Embedded Architecture and Compilation), yüksek performans ve gömülü bilgisayar sistemleri alanlarında avrupadaki bilimsel çalışmaları yönlendirmek ve fazlalaştırmak, ve ayrıca akademik çevre ile sanayi arasında işbirliğini teşvik etmek amacıyla kurulmuştur.