HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü eski Başkanı Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu’nun 80. yaşı düzenlenen törenle kutlandı. Törene TOBB ETÜ ve ODTÜ’den çok sayıda öğretim üyesi,  Prof. Dr. Saatçioğlu’nun eşi ve aile üyeleri ile yakın dostları katıldı.

 

TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tahir Hanalioğlu, Prof. Dr. Saatçioğlu’nun bölümü ve bölümün eğitim-öğretim sistemini kuran isimlerden olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bir üniversite için, öğretim üyeleri her şeydir. Binalara, sınıflara, laboratuvarlara ve öğrencilerine adeta onlar hayat verir. Ömer Hocamız da bundan 30-40 yıl sonra, geriye dönüp bakıldığında TOBB ETÜ’yü TOBB ETÜ yapan, ona hayat veren en önemli isimlerden biri olacaktır. Endüstri Mühendisliği Bölümü, Ömer Hocamızın da büyük çabasıyla kısa zaman zarfında ülkemizin en başarılı bölümlerinden biri olmuştur. Hocamız, 2017 yılında emekli olup aramızdan ayrıldı. Ancak biz yine de her fırsatta onu ziyaret edip, bölümümüzle ilgili gelişmeleri paylaşıyoruz; onun çok kıymetli fikirlerinden istifade ediyoruz. Kendisine çok minnettarız. Ömer Hocamızın 80. Yaşını kutluyor, can sağlığı diliyoruz.”

Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nilgün Fescioğlu Ünver’in Prof. Dr. Saatçioğlu’nun özgeçmişini okumasının ardından; aynı bölüm doktora öğrencisi ve asistanı Elif Zeynep Serper de yaşamını anlatan bir slayt gösterisi sundu.

 

 

Prof. Dr. Saatçioğlu da; 80. yaşı sebebiyle düzenlenen kutlama töreni için tüm emeği geçenlere, eşine, ailesine, dostlarına, TOBB ETÜ ve ODTÜ’den gelen tüm öğretim üyeleri ile öğrencilere teşekkür etti. TOBB ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Sarınay’ın tören vesilesiyle hazırlanan plaketi ve çiçeği Prof. Dr. Saatçioğlu’na takdim etmesinin ardından yaş günü pastası kesildi. Daha sonra Prof. Dr. Saatçioğlu’nun üniversitelerde beraber görev yaptığı dostları ve yetiştirdiği öğrenciler; Prof. Dr. Saatçioğlu ile ilgili anılarına yer verdikleri konuşmalar yaptılar. 

Hocamızın yeni yaşını kutluyor, nice mutlu ve sağlıklı yıllar diliyoruz.

Etkinliğin gerçekleşmesinde her türlü desteği sağlayan TOBB ETÜ Rektörlüğüne, Mühendislik Fakültesi Dekanlığına ve  tüm hocalarımıza teşekür ediyoruz.

 

 

 

Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu kimdir?

1939 yılında Ankara’da doğdu. İlköğrenimini Ankara Kalaba ve Devrim ilkokullarında, orta ve lise öğrenimini de Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı.

Yükseköğrenimine 1957-1958 akademik yılında ODTÜ’de, o zamanki adı ile İdari İlimler Okulu’nda başladı. Adı sonradan İdari İlimler Fakültesi olan bu fakültenin Endüstri İdaresi programından 1961 yılında lisans derecesini alarak mezun oldu. Aynı yıl, üniversitenin Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü’ne başladı. Bu arada Ekim 1963’de İşletme Bölümü’ne asistan oldu. Makine Mühendisliği Bölümü’nden Mart 1964’de mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans öğrenimine başladı. Makine Yüksek Mühendisliği derecesini Nisan 1965’de aldı.

1965 Eylül’ünde Doktora yapmak üzere Pittsburgh Üniversite’ne gitti. 1970 yılında doktora derecesini bu üniversitenin Yöneylem Araştırması ve Sistem Yönetimi Mühendisliği Bölümünden aldıktan sonra ODTÜ İşletme Bölümü’ne döndü. Kasım 1970 tarihinde 1969 yılı sonunda kurulmuş olan Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne Bölüm Başkanı olarak atandı.

1 Haziran 1971 tarihinde Yardımcı Doçent oldu. Askerliğini 72-73 yıllarında Genelkurmay Başkanlığında yaptı. 1973 Nisan ayında evlendi. 4 Şubat 1977 tarihinde Doçent oldu. 1979 Eylül ayında 6. Yıl iznini kullanmak üzere yeniden ABD’ye gitti ve 1979-1980 Akademik yılında Widener Üniversitesi’nde (Chester, Pensilvanya) 1980-1982 yılları arasında da Wisconsin Üniversitesinde (Madison, Wisconsin) konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1982 Kasım ayında ODTÜ’de Profesörlüğe yükseltildi. Yaklaşık 11 yıl bölüm başkanlığı yapmış olduğu Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün gelişmesinde, Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Araştırmasının ülkemizde tanıtılmasında çok büyük katkıları oldu.

Yarı zamanlı öğretim üyesi olarak Hacettepe Üniversitesi ve Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Enstitüsünde görev aldı ve söz konusu İşletme Enstitüsünün üretim programının gelişmesinde önemli katkılarda bulundu. 1986 Haziran’ında rektör yardımcılığı, 1 Ağustos 1987 tarihinde de Rektörlük görevine atandı ve 4 yıl süreyle bu görevde bulundu. Ayrıca 1988-1989 arasında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı yaptı.

Ömer Saatçioğlu’nun araştırmalarının yoğunlaştığı alanlar; üretim planlaması, kalite planlaması ve kontrolü, ulaşım planlaması, insan gücü planlaması, çöp yönetim sistemi, yönetim bilişim sistemleri, endüstriyel sistemlerin yeniden örgütlenmesi ve üniversite yönetim sistemi olmuştur. Üzerinde en çok durduğu konulardan birisi ise üniversitede stratejik planlama ve performans ölçümüdür. Ayrıca Makine Mühendisliği Odası ve Yöneylem Araştırması Derneği’ne önemli katkıları olmuştur.

ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde akademik çalışmalarına devam etmiş, 2005 yılında emekli olduktan sonra aynı yıl Sayın Burhan Türkşen hocamız ile birlikte TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği Bölümünün temellerini atmak amacıyla bu kurumdaki akademik hayatına başlamıştır. 2010’da Burhan Türkşen’in bölüm başkanlığı görevini bırakmasının ardından 2010-2013 yılları arasında bölüm başkanlığı görevini yürütmüştür. Bitirme Tasarım Projeleri dersinin koordinatörlüğünü yaparak bölümümüzde değerli tecrübelerini temel alan bir sistem kurulmasını sağlamıştır. Oluşturduğu sistem sayesinde, 2009 yılında ilk mezunlarını vermiş olan bölümümüz, 2010 yılından itibaren her sene çeşitli yarışma ve kongrelere katılan mezunları ile gurur duymaktadır. 2017 Haziran ayında emekli olmuştur. Emekli olsa da üniversitemizin “Eşgüdüm Kalite Sistemi Tasarımı” çalışmalarına destek vermeye devam etmektedir.

İlhan Hanım ile evli olan Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu’nun iki evladı (Yasemin ve Pamir) ve 3 torunu vardır.