HABERİ PAYLAŞIN

Her yıl düzenlenmekte olan TÜBİTAK 2241 Sanayı̇ Odaklı Lı̇sans Bı̇tı̇rme Projelerı̇ Yarışması'nın 2016 fı̇nallerine katılan öğrencilerimiz süreç kategorisinde Türkiye birincisi oldu. Öğrencilerimiz Ayça Barlas, Ali Çağdaş Bulgan, Uğur Özhan Demli, Eren Can Karaoğlu, Damla Yılmaz’dan oluşan takımımız Yrd. Doç. Dr. Nilgün Fescioğlu Ünver hocamızın danışmanlığında Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.için yapmış oldukları "AKILLI ENERJİ FARKINDALIK SİSTEMİ PROJESİ ENERJİ KAYNAK PLANLAMA ADIMI" başlıklı projeleri ile Türkiye birincisi olarak 10.000TL değerinde ödülün sahibi oldu. Öğrencilerimizi ve danışman hocamızı bu büyük başarılarından dolayı tebrik ediyoruz.

Yarışmanın 2016 yılı finallerine TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden toplam üç takımımız katılarak büyük bir başarıya imza atmışlardır. Yarışma 22-24 Ekim 2016 tarihleri arasında TOBB ETÜ Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen final sergisinde sonra dereceye giren projeler 25 Ekim Salı günü açıklanmıştır. Yarışmaya katılan diğer takımlarımız ve projeleri şu şekildedir:

  • TARIM MAHSULÜ GÖZLEMİ İÇİN İNSANSIZ HAVA ARACI BELİRLEME VE ROTALAMA Kayseri Şeker Fabrikası-- İsmail Hakkı Karaman, Mahmut İbrahim Ulucak, Merve Dönmez, Rabia Nur Can, Teslime Gürel. 

Akademik danışman: Yrd. Doç. Dr. Gültekin Kuyzu

  • SERVİS GÜZERGAH OPTİMİZASYONU FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. -- Kaan Aydoğdu, Mehmet Can Baytekin, Ünal Berk Çapar, Muammer Dolmacı, Gizem Özmen, Süleyman Topdemir. 

Akademik danışman: Yrd. Doç. Dr. Gültekin Kuyzu

Finale kalmış olan tüm öğrencilerimizi ve danışmanlarını tebrik ediyoruz.

Birinci olan öğrencilerimizin yapmış oldukları projenin özeti şu şekildedir:

AKILLI ENERJİ FARKINDALIK SİSTEMİ PROJESİ ENERJİ KAYNAK PLANLAMA ADIMI 

Günümüzde nüfus artışına bağlı olarak enerji talebinin artması, iklim değişiklikleri, geleneksel enerji kaynaklarının ekonomik, çevresel etkileri ve elektrik piyasalarının serbestleşmesi gibi nedenlerden dolayı enerji üretiminde yeni bir arayışa gidilmiş ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ve mikro şebeke kullanımına olan ilgi artmıştır. Bu anlamda Avrupa Birliği projesi kapsamında TÜBİTAK desteğiyle Gazi Teknopark’ta, uygulamasını ülkemizde Başkent EDAŞ’ın gerçekleştirdiği ilk mikro şebeke kurulmaktadır. Bu proje ile kurulan bu mikro şebekenin enerji kaynak planlaması için bir karar destek sistemi geliştirilmiştir. Başlangıçta mikro şebekeye ait olan üretim ve tüketim verilerinin profilleri çıkarılmıştır. Planlama için iki farklı yöntem: akış şeması yönetim modeli ve doğrusal programlama kullanılmıştır. Kurulan doğrusal programlama modelinde amaç fonksiyonu, şebekenin ana şebekeye bağlı veya adalanmış durumları için güç kullanımını dengelerken ana şebeke ve birincil müşterileriyle sağladığı enerji alışverişlerinde operasyon maliyetlerini en aza indirgemek olarak belirlenmiştir. Modelin çözdürülmesi için CPLEX kullanılmıştır. Akış şeması yönetim modeli JAVA dilinde kodlanmıştır.  Kurulan modeller farklı senaryolar altında çalıştırılmış ve farklı durumlara ne tür yanıtlar verdiği incelenmiştir. Son olarak elde edilen tüm sonuçlarıyla birlikte model, mikro şebekede kullanılabilmesi amacıyla firmaya sunulmuştur. Firmanın yapılan sistemi kullanması durumunda, senelik kazancın 86.159,151 TL olacağı hesaplanmıştır.