HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, 1975 yılından bu yana düzenlenen “Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YA/EM) 36. Ulusal Kongresi”ndeki öğrenci proje yarışmasında birincilik kazandı. Öğrencilerimiz, Yrd. Doç. Dr. Salih Tekin’in danışmanlığını yaptığı ve Unilever-Algida’nın Konya Dondurma Fabrikasında gerçekleştirilen “WCM Metodolojisiyle Üretim Alanlarında Lojistik Optimizasyonu” başlıklı bitirme projesi ile birincilik derecesini elde etti. 

Birinciliği kazanan TOBB ETÜ takımı, Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Elif Nur Demirpolat, Zeynep Şeyma Öztürk, Nilda Uzgören, Ceren Yılmaz ve Ceren Vergili’den oluştu. Yarışma, 13-15 Temmuz 2016 tarihleri arasındaki Kongre sırasında 48 üniversite takımının katılımıyla gerçekleştirilmişti. TOBB ETÜ takımlarının 2010 yılından bu yana düzenli olarak katıldığı yarışmada 2011 yılında birincilik; 2012, 2013 ve 2014 yıllarında da üçüncülük kazanılmıştı.

 Proje ile ne sağlandı?

Birincilik kazanan “WCM Metodolojisiyle Üretim Alanlarında Lojistik Optimizasyonu” Projesi ile planlaması yapılamadığından kullanılamayan üç vagonlu tren sistemi için malzemelerin hat başlarına ne miktarda, nasıl ve hangi rotada taşınmasına karar veren kapsamlı bir taşıma sistemi oluşturuldu. Çünkü kullanılan mevcut paletlerle besleme sistemi, yığılmalara sebep oluyordu. Bir kısmı ilgili fabrikada uygulamaya geçirilen sistem sayesinde, hat başlarındaki malzeme yığılmaları yüzde 78 azaltıldı. 
Birçok üniversitede iki dönem olarak yapılan bitirme tasarım projeleri; TOBB ETÜ’nün 1 yılın  3 döneme bölündüğü ortak eğitim takvimi dolayısıyla, son üç senedir tek dönemde gerçekleştiriliyor. Yarışmada birincilik kazanan proje, rakiplerine nazaran daha az zamanda gerçekleştirilmiş olması sebebiyle de bir başka özellik taşıyor. 

Yarışmayı Yöneylem Araştırması Derneği (YAD) düzenliyor 

Yöneylem; bir işe yön verme, bir işte tutulacak yol, karmaşık sorunların incelenmesinde ve çözümünde bilimsel ve özellikle matematiksel yöntemlerin uygulanması anlamına geliyor. Yöneylem Araştırması Derneği (YAD) ise yöneylem araştırmasının ülkemizde tanıtılmasına, yaygınlaştırılmasına ve uygulanmasına katkıda bulunmak amacı ile 1975 yılında kuruldu. YA/EM Kongreleri her yıl düzenlenen ülkemizin en köklü mesleki ve bilimsel organizasyonlarından biri. Kongre her yıl bir Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün himayesinde gerçekleştiriliyor.

Kongrede geleneksel olarak yapılan YA/EM öğrenci proje yarışması, lisans öğrencileri tarafından endüstri mühendisliği – yöneylem araştırması alanlarında gerçekleştirilen proje çalışmalarını içeriyor. Yarışmaya Türkiye’nin önde gelen üniversitelerden bir çok proje gönderiliyor. Projeler; ele alınan problemin tanımlanması ve önemi, YA/EM yaklaşımlarının doğru ve yerinde kullanımı, projenin özgün değeri, süregelen projelerden bağımsız olması, olası yaygın etkileri ve uygulanabilirliği, elde edilen sonuçların başarısı, raporun yazımı gibi ölçütlere göre değerlendiriliyor.