HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, 1975 yılından bu yana düzenlenen “Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YA/EM) 37. Ulusal Kongresi”ndeki öğrenci proje yarışmasını kazandı. Öğrencilerimiz, danışmanlığını bölüm öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr.Kürşad Derinkuyu'nun yaptığı ve Bendis Holding A.Ş. için hazırlanan "Biyogaz Enerji Üretim Tesisi İçin Biyokütle Lojistik Yönetimi" başlıklı projeleriyle bu yarışmayı kazandı. 

Birinciliği kazanan TOBB ETÜ takımı, Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Utku BALÇIK, İrem Melis KOÇ, Melissa Buse ÖZTÜRK, Eren SAZAK, Berke TARAKÇIOĞLU, Doğaç ZENGİN'den oluştu. 

37. Yöneylem Araştırması Endüstri Mühendisliği Ulusal Konferansı bu sene İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesinde 5-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Bu konferansın geleneksel olarak yapılan ulusal öğrenci projeleri yarışmasına tüm Türkiye'den toplam 69 proje katıldı. İki eleme aşamasından sonra 8 finalist takım belirlendi. Bölümümüz, önceki yıllardan alışılagelen başarısını bu sene de tekrar etti ve 8 finalistten üçü bölümümüzden oldu. 6 Temmuz Perşembe günü akademik jüri ve izleyiciler önünde yapılan final sunumlarından sonra kazanan takımlar belirlendi. Bu sene öğrecilerimizle birlikte toplam 3 takıma birincilik ödülü verildi. 

TOBB ETÜ takımları 2010 yılından bu yana düzenli olarak katıldığı YAEM yarışmalarında 2011 ve 2016 yıllarında birincilik; 2012, 2013 ve 2014 yıllarında da üçüncülük kazanmıştıtır. Ayrıca TÜBİTAK proje yarışmalarında da 2014 yılında üçüncülük, 2016 yılında ise birincilik kazanmıştır.

Proje ne sağladı?

İzmir’in Kiraz ilçesinde kurulacak biyogaz tesisinin günlük yaklaşık 500 tonluk atık ihtiyacının karşılanması için çiftliklerle anlaşılmış ve bu kapsamda gerekli araç sayısının, kapasitelerinin ve bu araçların günlük rotalarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla araç rotalama yöntemi ile model oluşturulmuş ve eşit kapasiteli sabit araç sayısına sahip örnek problemler üzerinden sonuçlar elde edilmiştir. Problemin çözüm kısmında, iki aşamalı bir çözüm yöntemi uygulanmıştır. İlk olarak mevcut çiftlikler, araç kapasitesi ve çiftliklerden çıkan atık miktarları dikkate alınarak kümelere bölünmüş, ardından her bir küme kendi içerisinde Gezgin Satıcı Problemi (GSP) olarak çözülmüştür. Uygulanan bütün yöntemler Java programlama dilinde kodlanmıştır. Proje sonucunda araçlar günlük 122,4 kilometre daha az yol kat ederek atık toplama işlemini sağlayabilmektedir.

8 Finalist Takım Arasında Yer Alan Diğer Projelerimiz

6 Temmuz günü yapılan final sunumlarına toplam 8 takım katılmıştır. Bu 8 takımdan 3 tanesi TOBB ETÜ öğrenci takımlarıdır. Yarışmayı kazanan takımımız haricinde danışmanlıklarını Yrd. Doç. Dr. Eda Yücal'in yaptığı aşağıdaki iki takımımız da finalist olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.

  • İstanbul Şehir Hatları Vapur Atama Optimizasyonu: Takım Üyeleri: Alperen AVŞAR, Efecan ERKİLET, Şerif KAVLAK, Bekir ŞAHİN, UğurTahsin ŞENEL 

  • Anadolujet İkram Yükleme Planlaması İçin Bozulabilir Ürünlerin Kapasiteli Parti Boyutlandırması: Takım Üyeleri: Orhun Tuğberk AKYOL, Deniz AVCI, Canberk İNAN, Gözde TANRISEVDİR, Seren Bilge YILMAZ

Yarışmayı Yöneylem Araştırması Derneği (YAD) Düzenliyor 

Yöneylem; bir işe yön verme, bir işte tutulacak yol, karmaşık sorunların incelenmesinde ve çözümünde bilimsel ve özellikle matematiksel yöntemlerin uygulanması anlamına geliyor. Yöneylem Araştırması Derneği (YAD) ise yöneylem araştırmasının ülkemizde tanıtılmasına, yaygınlaştırılmasına ve uygulanmasına katkıda bulunmak amacı ile 1975 yılında kuruldu. YA/EM Kongreleri her yıl düzenlenen ülkemizin en köklü mesleki ve bilimsel organizasyonlarından biri. Kongre her yıl bir Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün himayesinde gerçekleştiriliyor.

Kongrede geleneksel olarak yapılan YA/EM öğrenci proje yarışması, lisans öğrencileri tarafından endüstri mühendisliği – yöneylem araştırması alanlarında gerçekleştirilen proje çalışmalarını içeriyor. Yarışmaya Türkiye’nin önde gelen üniversitelerden bir çok proje gönderiliyor. Projeler; ele alınan problemin tanımlanması ve önemi, YA/EM yaklaşımlarının doğru ve yerinde kullanımı, projenin özgün değeri, süregelen projelerden bağımsız olması, olası yaygın etkileri ve uygulanabilirliği, elde edilen sonuçların başarısı, raporun yazımı gibi ölçütlere göre değerlendiriliyor.