HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü HIDROMEK ile Geleceğin İş Makinelerini Tasarladı

TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü  ile HIDROMEK işbirliğinde yürütülen mezuniyet projesi kapsamında geleceğin iş makinelerine ışık tutacak elektrikli uzaktan kumandalı ekskavatörler tasarlandı. Ekskavatör tasarımında otomom iş planlama, uzaktan komuta, dijital arayüz, elektrikli güç ünitesi gibi birçok yeniliği barındıran projede Dr. Aydın Öztoprak, Öğr. Gör. Özgür Ruhi Ülvan ve Ar. Gör. Ezgi Çakır yönetiminde öğrenciler 14 haftada yenilikçi fikirler geliştirerek alanında uzman jüriye sundu. 

TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü mezuniyet projelerinde Dünya’nın ihtiyaçlarına tasarım yöntem ve metotlarıyla yanıt vermeyi ve genç endüstriyel tasarımcıların yeni teknolojileri insan ve doğa ihtiyaçlarına göre kullanmaya özendirmeyi hedeflemektedir. Bu hedeften hareketle, geleceğin ve günümüzün teknolojilerini öğrencilerin araştırmasını ve tasarım problemleri olarak ele almasını oldukça değerli bulmaktadı2021-22 yılı mezuniyet projesi kapsamında öğrenciler, alanında uzman akademisyenler Dr. Aydın ÖZTOPRAK, Özgür Ruhi Ülvan ve Ar. Gör. Ezgi Çakır liderliğinde ve HIDROMEK desteğiyle sıfır emisyonlu, uzaktan kumandalı, elektrikli ekskavatörler ve kumanda panellerini geliştirdiler. Ülkemizden çıkarak Dünya çapında önemli bir Pazar payına sahip olan HIDROMEK, projeye Hidromek Tasarım Ekibi ile kullanıcı etkileşimi, teknoloji ve üretim konularında destek sağladı. Bunlara ek olarak HIDROMEK ekskavatör eğitim alanında endüstriyel tasarım öğrencilerine ekskavatör kullanma eğitimi, fabrika ziyareti, proje değerlendirme desteği ve görselleştirme desteği verdi.

HIDROMEK Tasarım Stüdyosu, HIDROMEK tecrübesi ve dinamizminden güç alarak, yenilikçi ve stratejik değer oluşturan iş makinelerini, müşteri beklentileri ve pazar araştırmaları ile kullanıcı odaklı tasarım anlayışını uygulamaları için öğrencilere önemli katkılarda bulundu.

Elektrikli araç teknolojileri kullanım alanları sadece özel otomobillerle sınırlı kalmayarak iş makinelerinde de karşımıza çıkmaya başlamıştır. Bu elektrikli iş makineleri hassas ortamlarda ve uzaktan da kullanılabilmektedir. Daha az gürültü, daha az titreşim ve sıfır emisyon ile yüksek performans elde edilebilen elektrikli iş makineleri Dünyamızı daha verimli ve sürdürülebilir bir hale dönüştürmeyi vaat etmektedir. 5G gibi yüksek hızlı bağlantı teknolojilerinin gelişmesi ile iş makineleri uzaktan komutalı/kumandalı şekilde işletilebilir hale gelmektedir. Alışılageldik şekilde içinde/üzerinde operatör bulunması gereken pek çok makine artık opsiyonel olarak uzaktan ve büyük oranda otonom kullanılabilir hale gelmektedir. Tüm bu gelişmeler ışığında mezuniyet projesi şekillenerek öğrenciler tasarımlarını geliştirmiştir.

Projenin tamamlanması ile 12 yenilikçi ekskavatör ve kumanda paneli ve arayüzü geliştirilerek, geleceğin iş makinelerine ışık tutulmuş, henüz ortaya çıkmamış bir iş makinesi grubu için tasarım çalışmaları yapılarak yenilikçi ürünler ortaya çıkarıldı. Proje ile ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan HİDROMEK ve en önemli eğitim kurumlarından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında uzun dönemli işbirliği için ilk adımlar atıldı. Proje sonucunda TOBB ETÜ Endüstriyel tasarım bölümünden uzun dönemli stajerlerin HİDROMEK tasarım ekibine dahil edilmesine, ulaşım araçları tasarımı alanında işbirliğinin hızlandırılmasına ve proje çıktılarının kamu oyu ile paylaşılmasına kadar verildi.