HABERİ PAYLAŞIN

Görsel İletişim Tasarımı 2. sınıf öğrencilerinin Tipografi dersi kapsamında yaptıkları çalışmalardan oluşan serginin açılışı 6 Kasım 2017 tarihinde yapıldı. 24 Kasım 2017 tarihine kadar Teknoloji Merkezi 3. katta  ziyaretçilerini bekleyen sergi hakkında Prof. Hülya İz Bölükoğlu'ndan aldığımız bilgiler ise şöyle:

Ünlü bir tasarımcının dediği gibi;
Tipografi işitilebilmelidir.
Tipografi hissedilebilmelidir.
Tipografi yaşanabilmelidir.


Bu sergi Görsel İletişim Tasarımı 2.sınıf öğrencilerinin Tipografi dersi kapsamında yaptıkları tasarımlardan oluşmaktadır.
Dersin öğretim Elemanları: Prof.Hülya İZ BÖLÜKOĞLU ve Yrd.Doç. Halime TÜRKKAN.
Bu dersimizde öncelikli olarak Tipografi konusunda temel bilgiler ele alınmıştır. Fontun anatomisi, rengi, puntosu, okunurluluğu, tasarımlarda yazının hiyeyarşik kullanımı, dünyaca ünlü fontlar, etkileri, tasarımcıları hakkında bilgiler verilmiş ve bol miktarda görsel örnekler, tasarımlar gösterilip, videolar izletilmiştir.
Uygulama kapsamında iki proje çalışması yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi hastalıkların belirtilerinin- ağrılarının, acılarının tipografik olarak tasarlanmasıdır. İlk aşamada öğrenciler, hastalıkları incelemişler ve hastalığın özelliğine göre sadece ismini yazarak bu hastalığı en etkili şekilde nasıl anlatabileceklerini konusunda çalışmalar yapmışlardır.
İyi bir Tipografik tasarım, size söylenmesi gerekenleri anlatabilen, acıları, neşeleri en yalın şekilde aktarabilendir.
Stüdyo çalışmamızdaki amaç da sadece bir kelime ile bir hastalığın özelliklerini aktarabilme, hissettirebilmedir. Öğrencilere tasarımlarında sadece harfler kullanmaları başka bir görsel kullanmamaları ön görülmüştür.
Burada hastalığın semptomlarını hissettirebilmek. Sanki orada bir yazı yok da hastalığa yakalanan kişi ve onun sıkıntıları var gibi izleyene bu duyguyu aktarabilmek önemlidir.
Örneğin Koah tipografik tasarımı, hastalığın kişide yarattığı sıkışmışlık, nefes alamama duygusunu bize aktarabilmektedir.


Vertigo tipografik tasarımında da hastalığın belirtilerinden olan baş dönmesini, dengesizlik duygusunu hissediyorsunuz. Alt kısım üste gelmiş gibi, bakış açısında bozukluk varmış gibi, sanki düşeceksiniz gibi...
Öğrenci, tasarımında harfleri farklı perspektiflerde çizerek hastalığın bu özelliklerini vermeye çalışmıştır.

2. proje çalışmasında her bir öğrenci farklı yazı karakterlerini ele almış ve bunların ne zaman, hangi tasarımcı tarafından bulunduğu, hangi amaçla nerelerde kullanıldığı, etkileri, okunabilirlikleri konusunda araştırma yapmış ve tüm bilgileri- görselleri içeren bir dosya hazırlamıştır. Daha sonraki aşamada bu yazı karakterlerinin özelliklerini , bilgilerini içeren tipografik afişler tasarlamışlardır.

Prof. Hülya İz Bölükoğlu'na verdiği bilgiler için teşekkür ederiz. 

Haber: Şule Demir - Psikoloji Bölümü