HABERİ PAYLAŞIN

Antalya Kepez Hidroelektrik santralinin tüm ekipmanları yerli tasarım ve üretim ekipmanları kullanılarak MİLHES projesi kapsamında yenileniyor. TOBB ETÜ Hidro Su Türbini Tasarım ve Test Merkezi, Prof. Dr. Selin Aradağ yürütücülüğünde, bu projenin dört ortağından biri olarak 2015’ten beri çalışmada yer alıyor.

2018 yılı Ekim ayında sona erecek 20 milyon TL bütçeli, TÜBİTAK KAMAG Programı destekli projede müşteri kuruluş, santralin işletmesini yürüten EÜAŞ iken, TOBB ETÜ dışındaki proje ortakları TÜBİTAK MAM, Gimas AŞ ve Temsan’dır. Proje yerli enerji ekipmanı konusunda çok önemli bir adım olup, proje açılış toplantısı 2015 yılında bizzat TÜBİTAK’ın bağlı bulunduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Proje ile ilk kez bir hidroelektrik santralin tüm parçaları yerli olarak tasarlanıp, üretülüp kullanıma geçmiş olacaktır. Kepez santralinin yeni türbini TOBB ETÜ Hidro ekibi tarafından tasarlanmış, modeli üretilmiş ve şu an TOBB ETÜ Hidro’da verim testleri gerçekleştirilmektedir. TOBB ETÜ Hidro’nun ilk türbin model testi bu proje kapsamında kendi tasarladığı türbindir. Bu proje kapsamında Gimas AŞ gibi yerli türbin üreticisi olma yolunda ilerleyen bir firma ile işbirliği yapılmakta olması TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin misyonu olan üniversite - sanayi işbirliği ve bilginin sanayiye aktarımının önemli bir örneğidir. TOBB ETÜ Hidro ile ilgili ayrıntılı bilgiye saradag.etu.edu.tr, etuhydro.wordpress.com, etuhidro.wordpress.com adreslerinden ulaşılabilir.