HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Makine Mühendisliği lisans öğrencisi Ömer Faruk TÜFEKÇİ, TÜBİTAK’ ın üniversiteler arası proje yarışmasına sağlık kategorisinden katıldı ve bölge birinciliği sonrası Teknofest kapsamında gerçekleştirilen Türkiye finallerinde ikinci oldu.

Biyomekanik alanında çalışan öğrenci, vücudumuzda bulunan uzun kemik kırıklarının cerrahi operasyonlarını kolaylaştıracak yeni bir implant tasarladı. Günümüz uzun kemik kırıklarının ameliyatlarında, intramedüler çivilerin medüler kanal içerisine sabitlenmesi için vücut dışarısından farklı açılarda vidalar gönderilir. Bu vidalar hasta konforunu, tedavi sürecini, cerrahi operasyonları hem hasta hem doktor açısından olumsuz etkiler. Bu projede; distal kilitleme için vücut dışarısından hiçbir materyal kullanılmamakta, çivi içerisindeki mekanizmayla medüler kanaldan kilitleme gerçekleştiriliyor.


Konumu ve Distal Kilitleme             

                 Şekil.1 İntramedüler Çivinin Kemik İçerisinde                           

 

Prensibi ve Tersinirlik

 Şekil.2 İntramedüler Çivinin Çalışma

Bu yıl yedincisi düzenlenen yarışmada öğrenciler 7 farklı kategoride projeler hazırladı.160 farklı üniversiteden toplam 1640 proje başvurusu yapılan yarışmada ön inceleme ve jüri değerlendirmeleri sonucunda 613 proje bölge yarışmalarına davet edildi. Eş zamanlı olarak gerçekleştirilen bölge sergilerinin ardından birincilik derecesi alan 112 projenin final sergisi TEKNOFEST kapsamında 18-22 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Final değerlendirmelerinin sonucunda 40 proje ödüle layık görüldü.

Final yarışmalarının gerçekleştiği Teknofest’te havacılıktan otomotive, yapay zekadan simülasyon sistemlerine, su altı araçlarından otonom araçlara uzanan geniş bir spektrumda düzenlenen 19 farklı kategoride yer alan teknoloji yarışmalarına Türkiye'nin 81 ilinden, 122 farklı ülkeden toplamda 17.773 takım başvuru yaptı ve 2.000'den fazla takım 50.000 yarışmacı finalist olmaya hak kazandı.

Başarılarından dolayı öğrencimizi ve projeye danışmanlık yapan hocamız Prof. Dr. Teyfik DEMİR’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Proje posterine buradan ulaşabilirsiniz.