HABERİ PAYLAŞIN

 

Öğrencimiz Anıl Yeşil’in patent alınan buluşu, Arçelik’e üretimde tasarruf sağlayacak ve müşteri şikayetlerini asgariye indirecek.

Türkiye’de sadece TOBB ETÜ’de uygulanan ve öğrencilerin yaklaşık 1 yıllık iş tecrübesiyle mezun olmasına imkan tanıyan Ortak Eğitim Modeli yeni bir başarı öyküsü daha yarattı. Makine Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf Öğrencimiz Anıl Yeşil, Arçelik A.Ş.’nin Eskişehir’deki Buzdolabı Fabrikasında ortak eğitimini gerçekleştirirken, üretim sürecine hemen uygulanabilir ve inovasyoncu bir buluşa imza attı. Buluş için Türk Patent Enstitüsüne patent başvurusu yapıldı ve patent uluslararası gerekliliklere göre 18 aylık bekleme sürecine girdi.

TOBB ETÜ Makine Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Anıl Yeşil’in buluşu buzdolaplarındaki fan kutusuyla ilgili… Yeşil’in buluşuna kadar fan kutusu kapağı 4 vida ile tutturuluyordu. Bu tip üretimde işçinin vida atarken orijinden 1 mm. bile kaydırması sonucu; fan çalışırken ‘eva kapağı’na sürtüyor ve ses çıkarıyordu. Sürtünme sesi, müşteri şikayetlerinde ön sıralarda bulunuyordu. Yeşil’in yaptığı tasarım ile vida kullanılmayarak ve fan kutusu kapağı geçmeli olarak yerine sabitlenerek bu sorun sıfıra indirildi. Böylece müşteri memnuniyetinin artması sağlandı. Arçelik, geçmeli kapağı buzdolabındaki birçok fanda da kullanmayı planlıyor.

Anıl Yeşil’in buluşunun, vida kullanılmamasından kaynaklı olarak Arçelik’e yıllık 108 bin TL’lik maliyet avantajı sağladığı hesaplandı. Buluş, bunun yanı sıra 2 bantta üretilen buzdolaplarında her bir işçinin çalışma hızının artması yoluyla Arçelik’e ekstra zaman ve işçilik maliyetinde de kazanç sağlamış olacak. Geçmeli fan kapağının buzdolabındaki diğer fanlara da uygulanmasıyla kazanç miktarının daha artacağı belirtiliyor.

Makine Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf Öğrencimiz Anıl Yeşil, buluş yapma süreci ve buluşunun üretim sürecinde kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

“Öncelikle müşteri şikayetleri sonucunda sıkıntılar tespit edildi. Daha sonrasında sıkıntının montaj sebebiyle olduğu, ancak onların da elinde olmayan neden taşıdığı tespit edildi. Çözüm bulunması için, çalışanın soruna neden olamayacağı parça tasarlanması istenildi. İlk olarak işçinin hata payı da göz önünde bulundurularak 2 vidalı sistemi tasarladım. Ancak maliyet olarak çok bir avantajı olmayacağı düşüncesiyle patent alınabilecek bir tasarım yani geçmeli kapak üzerinde çalıştım. Bu süreçte yüzlerce marka ve dolap inceledim. İnovasyon sağlayacak bir parça olması düşüncesiyle patent aldığım geçmeli kapak olarak adlandıracağım parçayı tasarladım. Arçelik’in maliyetten çok müşteri memnuniyetine önem vermesi buluşun kullanılacağı anlamını da taşıyor. Bilindiği üzere alınan her patent üretimde kullanılmıyor ancak bu tasarımın maliyetin yanında müşteri şikayetlerinde kazanç sağlaması nedeniyle kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor.”

Anıl Yeşil, bu buluş ve patenti sebebiyle Arçelik A.Ş.’nin 17. Buluş Gününde bir plaket ile ödüllendirildi. Yeşil ödülünü, Arçelik A.Ş. Elektronik İşletmesi Direktörü Fikri Özdemir’in elinden aldı.