HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, 2025 yılında sesüstü hızla uçması planlanan 100 kişilik yolcu uçağında kullanılması amaçlanan jet motoru tasarımı için AIAA (Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü) tarafından düzenlenen uluslararası motor tasarım yarışmasında ETU-V TULPAR adlı tasarımları ile ikincilik ödülünü kazandı.

Dünyanın en saygın havacılık enstitülerinden biri olan AIAA (Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü) tarafından düzenlenen “Candidate Engines for a Next Generation Supersonic Transport” yarışmasında TOBB ETÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Veli Can Üstündağ, Çağdaş Cem Ergin, Baran İper ve Onur Tan, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sıtkı Uslu danışmanlığında büyük bir başarıya imza attı.

 

Yarışma kapsamında, dünyada sivil ulaşım alanında henüz kullanıma sunulmamış ve benzer bir uygulaması olmayan süpersonik turbofan uçak motoru tasarımı yapıldı. Tasarım isterlerine uygun olarak motorun 16000 metre irtifada 1.6 Mach hızında iyi bir performans göstermesi ve uçuş menzilinin en az 7500 km olması hedeflendi. Bu doğrultuda tasarlanan motorun yakıt tüketimi, emisyon salınımı ve gürültü gibi istenmeyen motor parametreleri olabildiğince azaltıldı ve uluslararası standartlara uygun hale getirildi. Ayrıca motor boyutları ve ağırlığı, 2025 yılına kadar kullanıma girmesi beklenen teknolojik gelişmeler ve malzeme iyileştirmelerine bağlı olarak optimize edilerek, önemli ölçüde azaltıldı. Optimizasyon sonucunda, yakıt tüketiminde %10.4, motor ağırlığı ve uzunluğunda sırasıyla %11.3 ve %8.9 iyileştirme sağlanan ETU-V TULPAR, 10 saatlik bir uçuş için 7 ton yakıt,  toplam motor ömrü boyunca 3.5 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak şekilde tasarlandı.

Motor optimizasyon çalışmalarının ardından motora ait her bileşen kendi çalışma koşullarına bağlı olarak ayrıntılı bir şekilde tasarlandı. Ana bileşenlere ek olarak; yağlama sistemi, türbin kanatları soğutma sistemi, motor başlatma sistemi, buzlanma önleme sistemi, yangın tespit ve söndürme sistemi, soğutma ve havalandırma sistemi gibi motor için gerekli olan diğer alt sistemler de detaylı olarak araştırıldı.

Yarışmanın final sunumları, ABD’nin Cincinnati kentindeki Duke Enerji Konferans Merkezinde düzenlenen “AIAA Propulsion and Energy Forum 2018” sırasında gerçekleştirildi. Öğrencilerimiz, final sunumlarının yapıldığı konferansa sponsorlar TR-MOTOR A.Ş. ve KALE ARGE desteği ile katıldı.  

Projeye sadece yarışma gözüyle bakmamış, işlerini yoğun bir çalışma ve büyük bir ciddiyetle gerçekleştirmiş olan öğrencilerimizi, kazandıkları bu uluslararası başarıdan dolayı gönülden tebrik ediyoruz.

Yarışma hakkında daha fazla bilgi

Yarışma sonuç sayfası