HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinin "Gaz Türbinleri" dersinin 15 Temmuz 2016 Cuma günü yapılan oturumunda, bu alanda havacılığın tanınmış uçak mühendislerinden ve ülkemizin havacılık - uzay & savunma endüstrilerinde yetiştirdiği sayılı uzmanlarından biri olan Can Erel davetli konuşmacıydı.

“Hava Aracı Gaz Türbinlerinde Bakım, Onarım & Yenileme (BOY)” konulu bu derste,

  • Sayılarla Havacılık - Küresel & Ulusal,
  • Hava Aracı Güç Grubu Olarak Turbo Motorlar,
  • Havacılıkta…
  • Bakım, Onarım ve Yenileme İşlevi,
  • Lojistik İçinde BOY İşlevi Konumlandırma,
  • Hava Aracı Güç Grubu Gaz Türbinlerinde BOY Süreci Örneği,
  • Bir Uçak Motor Depo/Fabrika Seviyesi Bakım Süreci,
  • Hava Aracı BOY Hizmet Temininde Tercih Değişimi,
  • Hava Aracı BOY EkoSistemi,
  • Küresel Hava Aracı BOY Pazarı İş Beklentileri Değişimi,

konularını anlatan Can Erel kendisine yöneltilen soruları da cevaplandırdı. Çok sayıda öğrenci ile öğretim üyesinin katıldığı sohbet dersin ardından Erel’e bir plaket sunuldu.

Can Erel Kimdir?

Ankara’da doğan Erel, orta öğrenimi sırasında kazandığı TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu başarı bursunu İTÜ Makina Fakültesi Uçak Mühendisliğinde de sürdürerek aynı yıl Türk Hava Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın Türk havacılık endüstrisini yapılandırmak üzere seçtiği 11 öğrenciden biri olmuştur.

Erel, mezuniyeti sonrası ülkemizin havacılık endüstrisinde bir “Teknoloji Mükemmeliyet Merkezi” olan 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi - Eskişehir’de “Mühendis Teğmen” olarak 1982 yılında göreve başlayarak askeri uçaklar ve ilgili sistem ve aksesuarlarının Ar-Ge, bakım ve entegrasyonu ile ilgili proje mühendisliği,  işgücü/işyükü, finansal ve stratejik planlama konularında 18 yıl görev yapmıştır.

ABD Hava Kuvvetleri Wright-Patterson Hava Üssünde F-16 Sistem Program Ofisi’nde 2000-2002 yıllarında Türkiye F-16 Programı Kıdemli Milli Temsilciliği yapan Erel ülkeye dönüşü sonrası yeniden göreve başladığı 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’nde Hava Kuvvetleri envanterindeki savaş ve eğitim uçakları, tüm turbo güç grupları ve ilgili sistemlerin teknik ve teknolojik yönetiminden sorumlu Teknik Yönetim Başkanı iken 2005 yılında emekli olmuştur.

Ulusal havacılık endüstrisine ara elemanı yetiştiren birçok okulun oluşumunda doğrudan sorumluluk alarak katkı sağlayan Erel, TOBB Türkiye Sivil Havacılık Meclisi "Teknoloji & Öğretim/Eğitim”den sorumlu Başkan Yardımcısı ve bu meclisi temsilen YÖK ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koordinesindeki “Sivil Havacılık Komisyonu" ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı "Ar-Ge Komisyonu" üyesidir.