HABERİ PAYLAŞIN

2004 yılında ilk öğrencilerini kabul eden TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) bugünlerde farklı bir heyecanı yaşıyor. TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde tam burslu okuyarak 2010 yılında mezun olan Recep Muhammet GÖRGÜLÜARSLAN, ABD’deki yüksek lisans ve doktorasını bitirerek 8 yıl sonra aynı bölüme öğretim üyesi olarak döndü.  Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN, böylece “TOBB ETÜ’de lisansını tamamlayarak, aynı üniversiteye öğretim üyesi olarak dönen ilk isim” unvanını da kazandı.

Yüksek lisans ve doktorasını ABD ve dünyanın en prestijli mühendislik okullarından biri olarak kabul edilen Georgia Institute of Technology’de (Georgia Tech) yapan ve henüz 31 yaşında olan Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN, akademik yaşamını yurt dışında sürdürmek isteyenlere İngilizceye çok önem vermeleri ve derslerden alınan notları yüksek tutmaları tavsiyesinde bulundu. Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN, seçtiği doktora tezinin lisans eğitimi sırasında ilgi duyduğu konuların devamı olduğunu,  akademisyenliğe yönelmesini sağlaması açısından TOBB ETÜ’deki ortak eğitim modelinin ise kendisi için bir fırsat yarattığını söyledi.

TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN, sorularımızı şöyle yanıtladı:

  • 2010 yılında mezun olarak ayrıldığınız TOBB ETÜ’ye öğretim üyesi olarak döndünüz. Bu unvanı taşıyan ilk isimsiniz. Neler hissediyorsunuz?

Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN: Öncelikle aslında TOBB ETÜ’den 2011 yılında ayrıldım. 2010 yılında lisans programından mezun olduğum sene Fulbright bursu kazanarak ABD’de doktoraya gitme şansını elde etmiştim fakat Fulbright’ın özelliği, kazandığınız seneden bir yıl sonra gönderiyor. Bu bir yıllık süreçte de TOBB ETÜ’de yüksek lisans programındaydım. ABD’ye gitmek için de 2011 yazında TOBB ETÜ’den resmi olarak ayrılmış oldum.

Mezun olduğum TOBB ETÜ’ye geri dönmek aslında çok mutlu etti beni. TOBB ETÜ’yü özlemişim ve alışık olduğum binalarda tekrar bulunmak, hocalarımı tekrar görmek çok mutluluk verici. Sanki hiç ayrılmamışım gibi hissediyorum ve bu yüzden de adapte olma konusunda hiç yabancılık çekmiyorum. Bazen de ders aldığım hocalarımı gördüğümde hala öğrenciymişim gibi geliyor ama tabi şimdi tek fark önceden öğrenci olarak bulunduğum üniversitemde şimdi öğretim üyesiyim. Bana emek verip eğitim imkanı veren TOBB ETÜ’de şimdi öğretim üyesi olarak yeni öğrenciler için aynı yolda emek harcamak oldukça heyecan verici.

  • TOBB ETÜ mezuniyetiniz sonrası Georgia Tech’e yüksek lisans yapmak için gidişiniz nasıl oldu? Aynı şekilde, yüksek lisans sonrası doktora yapmaya geçişiniz hakkında da kısa bilgi verir misiniz?

Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN: Öncelikle şunu söylemem gerekir, ABD’ye ve özellikle Georgia Tech gibi iyi bir okulda okul masraflarını ödemeden doktora yapmak için kabul almak cidden çok özveri ve sabır istiyor. Ben mezun olacağım 2009-2010 öğretim yılı boyunca okulda aldığım dersler ve bitirme projeme harcadığım vakit dışındaki neredeyse tüm vaktimi bu iş için harcadım. TOEFL ve GRE sınavlarına hazırlandım, ABD’de okullar araştırdım ve bir şekilde okul masraflarını da karşılamak için ABD’de birçok hocayla iletişime geçtim. Bunun yanında Fulbright bursuna da başvurdum ve Fulbright bursuyla beraber 2011 yılında ABD de Georgia Tech’in bütünleşik doktora programından doktora yapmak için kabul aldım. Bütünleşik doktora programında master ve doktorayı beraber yapıyorsunuz. Yani aslında doktora için çalışıyorsunuz ama ders gereksinimlerini zaten tamamladığınız için yüksek lisans diplomanızı da alabiliyorsunuz. Benim de bu şekilde oldu.   

  • Dünyadaki en iyi mühendislik eğitimlerinden birini verdiği kabul edilen Georgia Tech hakkında kısa bir bilgi verir misiniz?

Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN: Evet Georgia Tech özellikle mühendislik alanlarında ABD’de prestiji çok yüksek bir okul. Makine Mühendisliği alanında Amerika’da 4. sırada. Bu yüksek prestijinden dolayı ABD’de firmalar doğrudan Georgia Tech mezunu mühendisleri tercih ediyorlar. Bunun avantajını ben de yaşadım. Doktora yaparken yaz dönemlerinde eğer firma bulabilirseniz TOBB ETÜ’deki ortak eğitim gibi çalışma imkanınız oluyor. Georgia Tech gibi bir okuldaysanız bu firmalar “eğer” kısmına gerek olmuyor çünkü firmalar sizi arıyorlar. Doktoramın üçüncü yılında Toyota Research Institute danışman hocam ile yaz döneminde ortak eğitime bir öğrenci almak için iletişime geçti ve benim de araştırma konum olduğu için Toyota’da çalışma imkanı buldum. Benden çok memnun kaldıkları için sonraki yaz döneminde de Toyota’da çalıştım; mezun olduktan sonra da doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmak için teklif aldım. Bir diğer ilginç olay ise doktoramı bitireceğim 2016 senesinde gittiğim bir konferansta oldu. General Electric (GE) firması benim sunumumu dinledikten sonra “Georgia Tech’ten senin alanında çalışan birini arıyoruz, bizimle çalışmak ister misiniz?” diye bana iş teklifinde bulundu. Georgia Tech gibi prestijli bir okuldaysanız bunun gibi fırsatlar ayağınıza geliyor.

  • TOBB ETÜ’de ortak eğitim yaptınız. Ortak eğitimin, akademik hayatınızda faydasını nasıl gördünüz?

Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN: Ortak eğitim teorinin pratiğe dönüştürülebildiği bir program. Yani aslında öğrenci olarak öğrendiğim bilgileri uygulamada görme fırsatını elde etmiştim ortak eğitim programıyla. Akademik hayatıma getirdiği fayda; daha çok hangi alana ilgi duyduğumu, hangi alana ilgi duymadığıma karar verme konusunda oldu. İlgi alanlarımı anlamak ve teknolojinin sanayideki yerini görebilmek adına üç farklı ortak eğitim yapmak benim için çok önemli bir fırsat oldu. Aynı zamanda akademik alanda kalmak istediğimi de anladım. Bunların yanında çalışma disiplini kazandığım yer oldu ortak eğitim yaptığım firmalar. Georgia Tech gibi bir okulda doktora yapabilmek çok disiplinli bir şekilde çalışmayı gerektiriyor ve bu disiplini kendiniz oluşturmalısınız, çünkü sonuçta öğrencisiniz ve çalışma saatleriniz esnek. Ben belirli saatlerde disiplinli bir şekilde çalışmayı ve bu çalışmanın başarı getireceğini ortak eğitimler sayesinde öğrendim. Bunu da doktora sürecimde uyguladım; hala da uygularım. 

  • Yüksek lisans ve doktoranızı hangi konu veya konular üzerine yaptınız? Neden ve nasıl seçtiniz?

Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN: Bu soru her zaman doktora yapan birine sorulan en zor soru. Çünkü konu çok teknik ve özel bir alan olunca genel bir şekilde anlatmak benim için zor oluyor. Şöyle anlatmaya çalışayım: Katmanlı imalat veya daha halk terimi ile üç boyutlu yazıcılar son zamanlarda hayatımıza girdi. Çok büyük avantajları var, sıradan imalat yöntemleri ile üretemeyeceğiniz her türlü karmaşık yapıyı kolaylıkla üretebiliyorsunuz; çünkü katman katman sıfırdan üretiyor. Tabii bazı dezavantajları var, üretilen geometri ve malzeme özelliklerinde belirsizlikler oluşuyor. Bu durum üretilen parçaların mekanik özelliklerini olumsuz etkiliyor. Çok yeni bir konu olduğundan bu belirsizlikler altında malzemenin mekanik davranışının modellenmesi konusunda literatürde boşluk var. Bu boşluğu doldurmak amacıyla doktoramda katmanlı imalatın getirdiği belirsizlikleri bilgisayar ortamında modelleyebilmek ve mekanik davranışı  yüksek doğrulukta belirleyebilmek için bir metot üzerine çalıştım.

Neden ve nasıl seçtiğime gelirsek… Biraz ilgi alanı, biraz da şans diyebiliriz. Gerek ortak eğitim yaptığım süreçlerde gerekse TOBB ETÜ’de lisansta aldığım dersler ve yaptığım projelerde ilgi alanımın daha çok bilgisayar üzerinde sonlu elemanlar analizleri ve mekanik alan olduğunu farketmiştim. O yüzden bu alanda bir konu üzerinde çalışmak istiyordum. Georgia Tech’te bu alanlarda çalışan hocalarla iletişime geçtim. Bu özel doktora konum danışman hocamın bana önerdiği bir konuydu. Bu noktada şans faktörü devreye giriyor, çünkü hocalarla konuşmadan böyle bir alan olduğunu bile bilmiyordum. İlgimi çekti. Aynı zamanda literatürde yeni bir alan olduğundan önünün açık olduğunu düşündüm ve bu yüzden bu konuda çalışmak istedim.

  • TOBB ETÜ ‘tersine beyin göçü’nü destekleyen bir üniversite. Türkiye’ye dönüşünüz nasıl oldu?

Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN: Ben daha ABD’ye gitmeden, doktora eğitimimden sonra Türkiye’ye geri dönüp, ülkem için bir şeyler yapmak istiyordum. Fulbright bursunu da bu yüzden tercih ettim, çünkü Fulbrightlı olduğunuz zaman ABD’deki eğitiminizi tamamladığınızda Türkiye’ye dönmek zorundasınız. Nitekim, doktoramı bitirince Türkiye’de iş aramaya başladım ve TOBB ETÜ benimle ilgilenince kabul ettim.

 Yrd. Doç. Dr. Recep M. GÖRGÜLÜARSLAN (ortada), Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Kadri AKTAŞ (solda) ve lisans eğitimi sırasında projesinde çalıştığı Prof. Dr. Mehmet Ali GÜLER (sağda) ile…

  • Bundan sonra akademik hayatınızda neler yapmak istiyorsunuz? Hangi araştırma konuları üzerine yoğunlaşacaksınız? Özellikle ortak eğitim ve ABD’deki tecrübeleriniz sonrasında, Türkiye’de üniversite - sanayi işbirliğinin gelişme gereği üzerine düşünceleriniz alabilir miyim?

Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN: Ben karakterim gereği pratik uygulamayı seven biriyim. Yani akademik çalışma yapsam da eninde sonunda bunun pratikte yani sanayide uygulanmasını çok isterim. Akademik hayatımda yine doktora konuma yakın alanlarda çalışmak istiyorum. Aslında bu alanı literatürdeki tanımıyla “katmanlı imalat için tasarım” alanı diye belirtebilirim. Çok yeni bir alan olduğundan hafif ama mekanik dayanımı yüksek mühendislik ürünleri geliştirmek için özellikle otomotiv, havacılık ve biyomedikal alanlarında yaygın uygulama potansiyeline sahip bir alan. O yüzden özellikle bu alanda sanayi işbirliği çok önemli çünkü ancak o zaman üniversitede yaptığımız çalışmalar anlam bulacak ve gelecek için insanlığa faydalı olacak uygulamalar geliştirilebilecektir.

  • Akademik hayatını yurt dışında sürdürmek isteyen öğrenci veya mezunlara tavsiyeleriniz neler olabilir?

Yrd. Doç. Dr. GÖRGÜLÜARSLAN: Yurt dışında akademik hayatını sürdürmek istiyorlarsa onlara ilk tavsiyem İngilizce’ye çok önem vermeliler. Ayrıca akademik anlamda notlarını yüksek tutmaları gerekmekte. Bunun için de gerek çalışma zamanlarını gerekse sosyal yaşam için harcadıkları zamanı bir disiplin-düzen içerisinde geçirmelerini tavsiye ederim. Bu tavsiyelerimi uygularlarsa yurt dışında başarılı bir şekilde akademik hayatlarını sürdüreceklerdir. 

Bu keyifli sohbet için Yrd. Doç. Dr. Görgülüarslan’a teşekkür ediyor, aramıza ‘yeniden hoş geldin’ diyoruz.