HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göknur Büke liderliğindeki araştırma grubu, ABD Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Ofisi’nin (AFOSR) desteklediği iki önemli araştırma projesine imza atarak, uzay ve havacılık sanayisinde kullanılacak kritik nano yapıların geliştirilmesine önemli katkılar sağladı.  

AFOSR’un desteklediği ‘Elektromanyetik Kalkanlama Uygulamalarına Yönelik 2 Boyutlu Metal Karbürlerin Sentezi ve Karakterizasyonu’ (Formation and Characterization of 2D Metal Carbides for EM Shielding Applications: Experimental and First Principles Computational Study) adlı projede geliştirdikleri nano kristallerin, özellikle iki boyutlu malzemelerin özelliklerinin araştırılmasında ve ileri elektronik, opto elektronik uygulamalarda oldukça dikkat çektiğini söyleyen Doç. Dr. Büke, bu çalışmalarının iki boyutlu karbür ve nitrür yapıların kontrollü üretimine ışık tutabileceğini vurguladı. Projeyi Eskişehir Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Cem Sevik ve ekibinin katkılarıyla sürdürdüklerini anlatan Doç. Dr. Büke, 15 Eylül 2019’da başlayan ve 210 bin dolarla desteklenen projenin Eylül-2022 tarihine kadar 3 yıl boyunca sürdürüleceğini bildirdi.

 

 

Ulaşılan ilk sonuçlar prestijli bilim dergilerinde makale olarak yayımlandı

Doç. Dr. Büke, AFOSR tarafından desteklenen çalışmalarının bilimsel araştırma projesi olduğunu ve ilk sonuçlarının TOBB ETÜ Doktora Öğrencisi Ömer Çaylan’la birlikte yazdıkları “Low Temperature Synthesis and Growth Model of Thin Mo2C Crystals on Indium” başlıklı makale ile geçen Nisan ayı içinde Nature Scientific Reports dergisinde yayımlandığını kaydetti. Doç. Dr. Büke, bu çalışmadan çıkan diğer bir makalenin de geçen yıl sonbaharda Journal of the American Ceramic Society’de yayınlandığını bildirdi. (Turker, O.R. Caylan, N. Mehmood, Talip S. Kasirga, C. Sevik, G. Buke, “CVD Synthesis and Characterization of Thin Mo2C Crystals”)

 

AFOSR’da Program Yöneticisi olan Türk Bilim İnsanı Dr. Sayır TOBB ETÜ’de seminer verdi

Projeyle ilgili gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara ek olarak, AFOSR Program Yöneticisi, NASA Liaison ve AFRL Fellow olan Dr. Ali Sayır, 18 Eylül 2019 tarihinde TOBB ETÜ’yü ziyaret ederek,”Aerospace Materials For Extreme Environments" başlıklı bir seminer verdi. Seminere öğretim üyelerinin yanı sıra, lisansüstü ve lisans öğrencilerinden büyük katılım oldu. Seminer sonrası bilim ve kariyer üzerine sohbet eden Dr. Sayır, TOBB ETÜ öğrencilerinin sorularını tek tek yanıtladı.

 

İkinci projeyle TOBB ETÜ’de geliştirilecek olan nano malzemelerin testleri AFRL’de yapılacak

Çok yeni olarak (Temmuz-2021), ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) ile 110 bin dolarlık yeni bir ortak çalışmaya daha başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Büke, projenin isminin ‘SiC Yüzeyinde Karbon Nanotüp Sentezi Karakterizasyonu ve Alan Emisyon Uygulamaları’ (Synthesis and Characterization of CNT Forest on SiC - for Field Emitter Applications) olduğunu söyledi. Doç. Dr. Büke, 110 bin dolarlık bütçe ile projede kullanılacak ve TOBB ETÜ’de kurulacak yüksek sıcaklık vakum fırınının, yerli bir marka olan MSE Furnace tarafından üretileceğini, TOBB ETÜ'de geliştirilecek olan nano malzemelerin vakum elektroniklerdeki katod malzemesi olarak testlerinin AFRL’de Dr. Tyson Back tarafından yapılacağını belirtti.

Proje grubunda mühendislik lisans öğrencileri de görev alabiliyor

Yürüttükleri bu araştırma projelerinde doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin yanı sıra, lisans düzeyindeki öğrencileri de çalışma grubuna dahil ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Büke, böylece öğrencilerin araştırma projelerinin uygulanması sürecini anlama, proje pratiklerinin gelişmesi,  akademik çevreye erkenden uyum sağlama yeteneği kazanma ve her yıl AFOSR tarafından düzenlenen konferanslara katılarak alanlarında öncü bilim insanlarıyla bir araya gelme ve onların çalışmalarını izleme fırsatı bulduklarını bildirdi. Doç. Dr. Büke, sadece AFOSR Projesi kapsamında bile 6 mühendislik lisans öğrencisinin çalışmalara dahil olduğunu vurguladı

 

-------------------------

Projelerin Künyesi

1. Proje:

  • Başlık: Elektromanyetik Kalkanlama Uygulamalarına Yönelik 2 Boyutlu Metal Karbürlerin Sentezi ve Karakterizasyonu (Formation and Characterization of 2D Metal Carbides for EM Shielding Applications)
  • Yürütücü: TOBB ETÜ (Doç. Dr. Göknur Büke)
  • Proje Ortağı: Eskişehir Teknik Üni. (Prof. Dr. Cem Sevik)

 

2. Proje:

  • Başlık: SiC Yüzeyinde Karbon Nanotüp Sentezi Karakterizasyonu ve Alan Emisyon Uygulamaları (Synthesis and Characterization of
    CNT Forest on SiC - for Field Emitter Applications)
  • Yürütücü: TOBB ETÜ (Doç. Dr. Göknur Büke)
  • Proje Ortağı: ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) – (Dr. Tyson Back)