DUYURUYU PAYLAŞIN

“Approximation Theory and Special Functions – ATSF 2024 – 8th Series” başlıklı uluslararası konferans, 4-7 Eylül 2024 tarihlerinde TOBB ETÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Konferansın internet sayfası: https://sites.google.com/view/atsf2024

Konferans posteri için tıklayınız.

Konferans hakkında bilgi: Yaklaşım Teorisi ve Özel Fonksiyonlar üzerine yapılan çalışmalar, matematikten mühendisliğe, doğa bilimlerinden finansa kadar geniş bir yelpazede uygulama alanı bulmakta ve son yıllarda Ülkemizde ve dünyada cazibesini giderek artırmaktadır. Özellikle yaklaşım teorisi ve interpolasyon teknikleri, parmak izi tespiti, yüz tanıma algoritmaları, veri madenciliği, finans matematiği, optik, yapay sinir ağları, matematiksel modelleme, görüntü iyileştirme, hava tahmini, harita çalışmaları gibi alanlarda sıklıkla ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Özel fonksiyonlar konusu ise matematiksel analiz ve fonksiyonel analiz alanlarında aktif olarak kullanılmakla birlikte fizikte karşılaşılan pek çok diferansiyel denklemin çözümleriyle de doğrudan ilişkilidir (örneğin, Bernoulli, Bessel, Lagrange, Laguerre, Legendre, Chebyshev polinomları). 4-7 Eylül 2024 tarihlerinde TOBB ETÜ ev sahipliğinde düzenlenecek olan ATSF 2024 konferansının genel amacı Yaklaşım Teorisi ve Özel Fonksiyonlar alanındaki tüm araştırmacıları bir araya getirerek yeni fikirleri ve yeni uygulamaları tartışmak ve temel bilimler alanlarında farkındalık yaratmaktır.

Konferansın uluslararası danışma ve bilim kurulu ile davetli konuşmacaları, alanının seçkin bilim insanlarından oluşmaktadır. Yüz-yüze gerçekleştireceğimiz konferansın sunum dili İngilizcedir. Tüm detaylar için lütfen konferans internet sayfasını ziyaret ediniz. Konferansın “Yaklaşım Teorisi” başkanlığını Matematik Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Oktay Duman yürütecek.

Konferansta sunulan ve hakem sürecini başarıyla tamamlayan bildiriler, dünyanın saygın yayınevi ve dergilerinde basılacaktır. Şimdiye kadar anlaşma sağlanan uluslararası kuruluşlar:

  • Springer Proceedings in Mathematics & Statistics (ISI Web of Science, Scopus ve AMS Mathematical Reviews tarafından taranmaktadır).
  • Demonstratio Mathematica (ISI Web of Science, Science Citation Index – Q1, Scopus – Q1 ve AMS Mathematical Reviews tarafından taranmaktadır).
  • Dolomites Research Notes on Approximation (ISI Web of Science, Emerging Source Citation Index, Scopus ve AMS Mathematical Reviews tarafından taranmaktadır)

Konferansta odaklanacağımız konu başlıkları şu şekildedir (fakat elbette bunlarla sınırlı kalmayacaktır):

  • Yaklaşım Teorisi: Klasik yaklaşım, istatistiksel yaklaşım, bulanık yaklaşım, kompleks düzlemde yaklaşım, en iyi yaklaşım, interpolasyon, lineer ve lineer olmayan yaklaşımlar, çok değişkenli yaklaşım, sinir ağları yaklaşımı, nümerik yaklaşım teknikleri, rasyonel yaklaşım, … ve bunların uygulamaları.
  • Toplanabilme Teorisi: İstatistiksel yakınsaklık, regüler toplanabilme metotları, kuvvet serisi metotları, dizi uzayları, ıraksak seriler, Tauberian teoremleri, toplam süreci, toplanabilme için matris ve integral metotları, … ve bunların uygulamaları.
  • Uygulamalı Matematik: Adi diferansiyel denklemler, kısmi türevli denklemler, fark denklemleri, matematiksel modelleme, dinamik sistemler, nümerik analiz, salınımlılık ve kararlılık teorisi, kontrol teorisi, finans matematiği, olasılık ve istatistik, stokastik süreçler, çizge teorisi, … ve bunların uygulamaları.
  • Özel Fonksiyonlar: Ortogonal polinomlar, hipergeometrik seriler, doğurucu fonksiyonlar, genel ortogonal sistemler, umbral kalkülüs, rekürans bağıntıları, matris-değerli polinomlar, Fourier serileri, özel ortogonal fonksiyonlar, özel polinomlar, matematiksel fizikte özel fonksiyonlar, … ve bunların uygulamaları.
  • Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi: Harmonik analiz, fonksiyonel analiz, bulanık mantık teorisi, operatör teorisi, spektral teori, sabit nokta teorisi, kesirli türev, q-analizi, sayılar teorisi, eşitsizlikler, zaman skalası, … ve bunların uygulamaları.

ATSF 2024 Konferansının tanıtım bilgileri ve internet sayfası, aşağıdaki platformlarda ilan edilmiştir:

  • American Mathematical Society
  • European Mathematical Society

Konferansla ilgili tüm sorularınız için lütfen atsf2024@gmail.com ve atsf2024@etu.edu.tr iletişim adreslerini kullanınız.

ATSF Organizasyonunun tarihçesi: Bugüne kadar Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yedi kez mini sempozyum olarak düzenlenmiş olan bu organizasyon, yıllar içinde giderek büyümüş ve bunun sonucunda uluslararası bir konferansın yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Bugüne kadar düzenlediğimiz ATSF serileri şu şekildedir:

  • seri 2013 yılında Yunanistan’da (ICNAAM 2013 Konferansının bir parçası olarak)
  • seri 2014 yılında Bulgaristan’da (MDS 2014 Konferansının bir parçası olarak)
  • seri 2016 yılında Fransa’da (ETAMM 2016 Konferansının bir parçası olarak)
  • seri 2017 yılında İsveç’te (ISAAC 2017 Konferansının bir parçası olarak)
  • seri 2018 yılında Macaristan’da (ICPAM 2018 Konferansının bir parçası olarak)
  • seri 2019 yılında Belçika'da (ICPAM 2019 Konferansının bir parçası olarak),
  • seri 2020 yılında Türkiye’de (ICRAPAM 2020 Konferansının bir parçası olarak)

Belçika’da düzenlenen 6. serimiz, IEEE ICMAE Organizasyonu tarafından “Best Organization Award” ödülüne layık görülmüştür. Üstelik ATSF’nin 5. ve 6. serilerindeki sunumlar, ICPAM konferansında “Best Presentation Award” ödülünü kazanmıştır. 2020-2022 yılları arasında tüm dünyayı etkileyen pandemi ve arkasından 2023 yılı Şubat ayında Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız konferans serimiz için 2024 yılında büyük bir organizasyonla tekrar bir araya geliyoruz. Bu kez, konferans araştırma ve sunum konularını olabildiğince geniş tutmaya çalıştık. Bildiri sunumlarının yanı sıra poster sunumlarını ve özel oturum önerilerini de memnuniyetle karşılayacağız. Dolayısıyla bu seriye büyük bir katılım beklenmektedir.

Sizleri, bu konferansta dünyanın dört bir yanından katılan önde gelen matematikçiler, araştırmacılar ve akademisyenlerle tanışmaya, onların deneyimlerinden ve bilgilerinden yararlanmaya ve kendi bakış açınızı zenginleştirmeye davet ediyoruz. Bu etkinlik, matematikle ilgilenen herkes için bir buluşma noktası olacaktır; bu yüzden her seviyeden katılımcıyı bekliyoruz.

Eylül 2024’te görüşmek üzere!