HABERİ PAYLAŞIN

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ile Matematikçiler Derneği’nin (MAT-DER) ortaklaşa düzenlediği 1. Matematik Fuarı, 30 Nisan-2 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Türkiye çapından 200’e yakın ortaokul ve lise katılarak, projelerini sergiledi ve 3 ayrı kategoride yarıştı.

Etkinliğin açılışına katılarak bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de eğitim sisteminin matematik fobisine neden olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni müfredatla bundan sonra matematiğin korkulan değil, sevilen bir ders haline geleceğini bildirdi. Işık, kendisinin de bir matematikçi olduğunu ve hayatında matematiğin çok önemli yeri olduğunu ifade ederek, böyle programların Türkiye'de daha fazla yapılması gerektiğini dile getirdi. Işık, temel bilimlere ne kadar çok dikkat çekilirse, ülkenin geleceğine yönelik o kadar hayırlı bir iş yapılmış olacağını ifade ederek şöyle konuştu:

“Şu anda Türkiye, teknolojide bir sıçrama yapmanın eşiğinde. Artık orta ve orta-yüksek teknolojiye geçmek, teknoloji geliştirmek zorundayız. Matematik olmadan, temel bilimler olmadan da teknolojinin gelişmesi mümkün değil. Hele hele İslam dünyasının son 300 yılındaki en önemli geri kalma sebebi, temel ve sosyal bilimlere verdiği değeri azaltmasıdır. Siz; eleştirel düşünen, sorgulayan, hayata sadece basmakalıp yaklaşımlarla değil de hayatı anlamaya çalışan bilimlere değer vermezseniz, teknolojiyi geliştirmeyi başaramazsanız. Biz hükümet olarak, üniversiteye girişte temel bilimleri seçen veya bu alanda yan dal yapanlara ciddi tutarlarda burs vereceğiz. Amacımız Türkiye'nin öğrenci niteliği açısından ‘en iyi’" denilen kısmının temel bilimlere yönelmesini sağlamaktır.”

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise matematiğin, günlük yaşamın her alanında bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin, Cumhuriyetin 100. yılı için çok büyük hedefleri olduğuna işaret eden Yavuz, bunlara ulaşmanın tek yolunun ise sanayide orta teknolojiden orta-yüksek ve yüksek teknolojiye geçmek olduğunu kaydetti. Yavuz, bunu yapmak için de matematiğe daha fazla önem verilmesi ve yeni nesle matematiğin daha çok sevdirilmesi gerektiğini vurguladı.Prof. Dr. Camuşcu: Matematikle ilgili böylesi bir etkinlik ilk kez düzenleniyor

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Necip Camuşcu da, ülkelerin kalkınmalarının bilim ve teknolojide sergiledikleri atılımlara bağlı olduğunu ifade etti. Bu kapsamda yapılan kongreler ve fuarların da bilimsel faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynadığını anlatan Camuşcu, matematikle ilgili toplam 200'den fazla materyal ve projenin sergilendiği bu etkinliğin de, Türkiye'de ilk olduğunu kaydetti.

Matematikçiler Derneği (MATDER) Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın ise kalkınmayı gerçekleştirmek için önemli bir altyapıya ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu altyapının da temel bilimlerle atıldığını, mühendislik bilimleriyle uygulamaya geçirildiğini dile getiren Akın, sosyal bilimlerle ise toplumun refah ve huzurunun sağlandığını ifade etti.

3 ayrı kategoride projelere ödüller verildi

Konuşmaların ardından Bakan Işık ve beraberindekiler, sergi alanındaki öğrencilerin projelerini inceledi. Projelerle tek tek ilgilenen Işık, öğrencilere başarılarının devamını diledi. Etkinliğin son gününde ise Matematik Projesi Yarışması, Somut Öğretim Materyali Yarışması ile Dijital Öğretim Materyali Yarışmasında ilk üçe giren ortaokul ve liseler ile ödül kazanan projelerin danışman öğretmenlerine ödülleri verildi.