HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü lisans öğrencimiz Berk Mutlu ve mezunlarımız Ayşe Zeynep Öziş Yıldırım ve Harun Bayam, TÜVENAN adlı projeleri ile Bakırköy Demirciler Çarşısı ve Yakın Çevresi Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması’nda mansiyon ödülüne layık görüldüler.

TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü olarak, öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Proje raporu tasarım stratejisini şöyle özetliyor:

‘Bakırköy Demirciler Çarşısı, yıllarca taşıdığı üretim ve kültür geleneği sayesinde demirciliğin gelişmesine büyük katkısı olan alanlardandır. Bugün Demirciler Çarşısı’nın hakettiği değeri göremiyor oluşu ve büyük bir geçmişe sahip olan bu kültürün günümüzde süregelemiyor oluşu bu tasarımın benimsediği ana sorundur. Bölgede büyüyen iş merkezlerinin ve çok katlı ticari yapıların geleneksel demircilik anlayışını ticari getirisi olan bir eleman olarak görmeleri, tarihi çarşının sanatını hakkıyla yerine getirememesine sebep olmaktadır. Sanat ve kültürlerine vermeleri gereken değeri topluma göstermek, bilinçlendirme adına bir adım atmak tasarımın çıkış noktası olmuştur. Temel olarak çarşıda bulunan esnafın geçmişte olduğu gibi sanatlarını icra edebilmelerini sağlamak amacıyla dükkanların aynen korunmasının ve çevre yapıların bu bağlamda birer teşvik ve geliştirme amacına hizmet etmesinin uygun olacağı düşünülmüştür.

Yüksek iş merkezleri, tasarımın ana prensiplerini sağlayacağı doğrultuda demirciler çarşısı ile devamlı bir ilişki sağlayıp, buralarda halkı geliştirmek, eğitmek ve bilinçlendirmek adına atölyeler olarak hizmet edecektir. Ada içerisinde bulunan, bölge halkına hizmet etmek için inşa edilmiş cami ve hamamın işlevlerini sürdürebilmeleri amaçlanmıştır. Kullanımı uzun süredir sağlanamamakta olan tarihi hamamın, proje alanında belirginleştirilen ortak kamusal avluya bakan cephesinden giriş-çıkış imkanı sağlanarak tekrar kamu hizmetine açılması uygun görülmüştür. Sonradan eklenen kısmı ile beraber hizmet vermeye devam eden caminin de dolaşım ve ulaşım güzergahları yeniden ele alınarak, insanların ibadetlerini günlük yaşantıları içerisinde kolaylıkla yerine getirebilmeleri sağlanmıştır. Döneminde çarşı olarak kullanılmış olan, şimdiyse geniş mağaza zincirlerine hizmet eden çarşı binası ise Demirciler Çarşısı’nda üretilen ürünlerin sergilenip satışa sunulacağı bir mekan olarak önerilmiştir. Ortak avluya geçişi sağlayan yerlerden biri olan cami içerisindeki pasajın, kütüphaneye dönüştürülmesi düşünülmüştür.

Proje alanı içerisinde bulunan 5 ve 6 katlı yapılardan, stratejik konumlarına göre iki tanesi belirlenip tasarım prensipleri gereği yıkılmalarına karar verilmiştir. Bu durumda meydana gelen açıklık, alan içerisinde bir ortak avlu oluşmasını sağlamıştır. Bu avlu; Demirciler Çarşısı çalışanları, ilgilileri ve ziyaretçileri başta olmak üzere, bölgede bulunan herkesin kullanımına tahsis edilmiştir. Kalan yapılar ise yalnızca taşıma elemanları bırakılacak şekilde yeni program ve işlev tasarımlarına uygun hale getirilmiştir.’