HABERİ PAYLAŞIN

Okulumuzun Tarih ve Felsefe Topluluğu tarafından 13-15 Temmuz tarihleri arasında Sardes, Efes ve Hierapolis Antik Kentlerini merkeze alan bir Batı Anadolu gezisi düzenlenmiştir. Geziye okulumuzun farklı bölümlerinden topluluğa üye olan öğrenciler yoğun katılım göstermiştir.

 

Gezinin ilk gününde Manisa-Kula’da bulunan peribacaları ziyaret edilmiştir. Bölgenin jeolojik yapısının bir sonucu olarak ortaya çıkan peribacaları, ziyaretçiler için ilgi çekici manzaralar oluşturmaktadır. Daha sonra Kula ilçesine giden gezi grubu, burada tarihi Kula evlerini görme imkânı bulmuştur. Tarihi ve doğal yapısı korunan bu evler, bölge mimarisine dair nadir örnekler olarak görülmektedir.

Topluluğumuzun yönetim kurulu Kula’da grubumuzu ağırlayan Kula Belediye Başkanına okulumuz adına plaket armağan etmiştir. Gezimize Sardes Antik Kenti ve Örenyeri ile devam edilmiştir. Anadolu’nun en eski uygarlıklarından Lidyalılara başkentlik yapmış bu tarihi şehrin kalıntıları, arkeoloji ve eskiçağ tarihi açısından oldukça önemli olup katılımcıların bu tarihi bölgeyi yakından görüp incelemesini sağlamaktadır. İlk günün son ziyaret yeri olan Şirince köyü, bir yandan iklimi ve doğası ile Ege köylerinin hoş bir örneğini gözler önüne sererken diğer yandan kendine has tarihi ve kültürel yönleri sayesinde grubun keyifli bir akşamüstü geçirmesini sağlamıştır. Gezimizin katılımcıları geceyi Söke’de konaklayarak geçirmiştir.

 

 

 

 

Gezinin ikinci gününde İzmir’in Selçuk ilçesini merkeze alan bir program izlenmiştir. Gezi rehberimizin öncülüğünde ilk olarak Meryemana Evi ziyaret edilmiştir. İsa peygamberin annesi olan Meryem’in yaşadığı yer olarak bilinen bölge Hıristiyanlar için bir hac bölgesi olduğu kadar turistler için de dikkat çekici bir bölgedir. Gezi grubumuz ziyaretin Pazar gününe denk gelmesi sebebiyle burada gerçekleştirilen Pazar ayinini de görme şansı bulmuştur.

Grup buradan sonra Efes Antik Kenti ve Örenyeri’ni ziyaret etmiştir. Eski Yunan ve Roma medeniyetleri açısından önemli bir liman kenti olan Efes, Celsius Kütüphanesi, Agora ve 25 bin kişilik amfitiyatrosu ile Antik Ege uygarlıklarını tanımak için önemli bir merkezdir. Örenyeri boyunca rehberimiz Antik kente dair önemli detaylar ile grubun bölge ve kent hakkında malumat edinmesini sağlamıştır. Antik kent ziyaretinden sonra Selçuk ilçesi içindeki turistik mekanlara gidilmiştir. Hem Hıristiyan hem de Müslümanlarca takdis edilen Yedi Uyurlar mağarası ziyaret edilmiştir. Daha Sonra Ayasuluk Kalesi ve Aziz Yahya Bazilikası ile Aydınoğlu İsa Bey Camii’ne gidilmiştir. Bu bölge hem Türk yerleşimi öncesine hem de erken beylikler dönemine ait mimari örneklerini yansıtmaktadır.

Günün son ziyaret yeri ise bölgenin arkeolojik kalıntılarına ev sahipliği yapan Efes Arkeoloji Müzesi olmuştur. Müzede bölgede keşfedilen ve koruma altına alınan çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Müzenin de ziyaret edilmesinden sonra grup Kuşadası’na gitmiş, daha sonra konaklamak için Söke’ye dönmüştür.

 

 

Gezinin üçüncü ve son gününde Denizli’ye gidilerek Hierapolis Antik Kenti ve Örenyeri ile Pamukkale Travertenleri ziyaret edilmiştir. Efes’ten sonra bir diğer önemli Antik kent olan Hierapolis özellikle amfitiyatrosu ve mimari yapıları ile dikkat çekici bir yerdir. Termal suların yer şekilleriyle oluşturduğu ve nadir görülen bu jeolojik bölge, ziyaretçiler açısından hoş manzaralar oluşturmaktadır.

Buradan sonra grubumuz Ankara’ya dönmüştür. Gezi boyunca topluluğumuz yönetim kurulunca planlanıp düzenlenen yarışmalar ve oyunlar gibi çeşitli etkinlikler sayesinde katılımcılar yol boyunca keyifli vakit geçirmiştir.