HABERİ PAYLAŞIN

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Parazitoloji Çalışma Grubu ile Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Ulusal Parazitoloji Referans Laboratuvarı işbirliğinde 10-11 Şubat 2024 tarihlerinde Kan ve Doku Parazitlerinin Laboratuvar Tanısı Uygulamalı Kursu gerçekleştirilmiştir.

Kursta temel olarak sıtma, leişmanyaz, ekinokokkoz, toksoplazmoz, trişinoz gibi bildirimi zorunlu paraziter hastalıklar üzerinde durulmuştur. Ayrıca daha nadiren veya dış kaynaklı olarak saptanan babezyoz, tripanazomiyaz, filariyaz ve serbest yaşayan amipler hakkında da bilgiler paylaşılmıştır. TOBB-ETÜ Morfoloji Binası, Temel Tıp Laboratuvarlarında yürütülen eğitim programında teorik bilgilerin yanı sıra 30’a yakın hazır preparattan demonstrasyon yapılmış ve Toxoplasma, Leishmania gibi bazı protozoonları hareketli olarak inceleme imkânı sağlanmıştır. Kan ve doku parazitlerinin tanısına yönelik örnek alımı, boyama ve bazı immünolojik tekniklerin uygulamalı olarak gösterildiği kursta katılımcılar Plasmodium, Leishmania, Toxoplasma pozitif olan örneklerden kalıcı preparatlar hazırlayarak kendi arşivlerini oluşturmuşlardır.

Prof. Dr. Ayşegül TAYLAN ÖZKAN, Prof. Dr. Gülay ARAL AKARSU, Prof. Dr. Funda DOĞRUMAN AL, Prof. Dr. İpek MUMCUOĞLU, Doç. Dr. Selma USLUCA, Doç. Dr. Filiz DEMİREL ve Vet. Hek Mesut MUNGAN’ın eğitimci olarak görev aldığı kursta eğitim öncesi ve sonrasında yapılan değerlendirmelerde katılımcıların bilgi düzeyinde üç kat artış olmuş ve memnuniyet %95’in üzerinde çıkmıştır.

Kursların düzenlenmesinde emeği geçen tüm hocalarımız ve katılımcılarımız ile destek veren öğrencilerimiz, personelimiz ve idari birimlerimize teşekkür ederiz.