HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Yemin Töreni, 19 Temmuz 2020 Pazar günü TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde gerçekleştirildi.  Törende Tıp Fakültesi mezunları, pandemi sebebiyle sosyal mesafe kurallarına uyarak ‘Hekimlik Andı’nı okudular ve ‘hekim’ unvanı kazandılar.

Fakülte Birincisi Gülnaz Kurt’un konuşmasının ardından kürsüye gelen TOBB ETÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Bugün Türkiye’nin en iyi hekimlerinin mezun olduğunu belirterek, bu sebeple çok heyecanlı, mutlu ve gururlu olduklarını bildirdi. TOBB ETÜ’nün; günümüz dünyasında ülkelerin en büyük zenginliğinin iyi yetişmiş insan gücü olduğunun bilinciyle, ülkemiz için nitelikli insan yetiştirmek amacıyla kurulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sarınay, “Üniversitemiz, 2013 yılında Tıp Fakültemizin de açılmasıyla güçlü bir üniversite haline gelmiştir. TOBB ETÜ, genç yaşına rağmen çok sayıda ilke imza atan, öncü rolü ile gurur verici bir marka olmuştur” dedi.

Bu yıl, pandemi şartlarının devam etmesi sebebiyle, çok arzu edilmesine rağmen coşkulu bir mezuniyet töreni yapılamadığını belirten Prof. Dr. Sarınay, ”Bu yemin töreni ile heyecanınızı ancak sınırlı paylaşabiliyoruz” diye konuştu. Ünlü Fransız düşünür Jean-Jacques Rousseau’nun “Hıfzısıhha, ilimden ziyade bir fazilet olmalıdır” dediğini anımsatan Prof. Dr. Sarınay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerçekten Türk hekimleri tarihimiz boyunca sergiledikleri çalışma, sabır ve topluma pek çok alanda yaptıkları öncülük ve ortaya koydukları duruş ve insanüstü gayretle Tıbbiyeli ruhunun doğmasını sağlayarak, Türk hekimlik tarihinin parlak sayfalarını oluşturmuşlardır. Bugün de COVID-19 salgını döneminde hekimlerimiz, büyük fedakarlıklar yaparak, kendi sağlıklarını hiçe sayarak milletimize yaptıkları hizmetlerle gerçekten büyük bir fazilet örneği göstermişlerdir. Bu süreçte hayatını kaybeden hekimlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu pandemi aynı zamanda tıbbın, hekimliğin insanlık açısından ne kadar önemli olduğunu bize yeniden hatırlattı. Mütevelli Heyetimizin TOBB ETÜ’de bir tıp fakültesi kurularak hekimler yetiştirmek ve tıp alanında bilimsel araştırmalar gerçekleştirilmesi kararının ne kadar öngörülü ve isabetli bir karar olduğu pandemi süreciyle iyice anlaşıldı.”

Tıp Fakültesinin geçen yıl 4, bu yıl ise 30 mezun verdiğini bildiren Prof. Dr. Sarınay, mezunlara seslenerek “Aldığınız nitelikli ve kaliteli tıp eğitimi, TUS sınavlarında size uzmanlaşmanın ve mesleki hedeflerinize ulaşmanın yolunu açacaktır. Hepinizin TUS’a devam ederek mesleki çıtanızı daha yükseğe çıkaracağına, hastalarınızın şifa arayışına daha büyük katkılar sağlayacağına, parmakla gösterilen TOBB ETÜ’lü bilim insanları olacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Mezunların Tıp Fakültesinin ilk öğrencileri arasında olduğunu anımsatan Prof. Dr. Sarınay, “Öncü olmanın eğitim hayatınızda bazı sıkıntıları olsa da, aldığınız eğitim sayesinde, sahip olduğunuz donanımla, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, bilimin ışığında emin adımlarla ilerleyeceğinize, geleceği bizlerden daha iyi yöneteceğinize ve güzelleştireceğinize yürekten inanıyor, sizlere güveniyor ve gurur duyuyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Nejat Akar ise evlatlarını hekim olmaları için kendilerine emanet eden ailelere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, mezuniyet kutlamasını da birlikte yapmak istediklerini ancak virüs salgınının buna engel oluşturduğunu ifade etti. Prof. Dr. Akar, Tıp Fakültesi tüm öğretim üyelerinin mezunlara sadece hekimliğe yönelik bilgi birikimi ile pratiğe yönelik tecrübelerini değil, meslek etiğine ilişkin tüm bilinenleri ve yapılması gerekenleri aktardıklarını kaydetti.

 

Az sonra okuyacakları yemin metninin Hipokrat’tan bu yana tüm hekimlerin vicdani sorumluluklarını simgelediğini bildiren Prof. Dr. Akar, metnin gerekli ulusal ve uluslararası şartlara uygun olarak TOBB ETÜ Tıp Fakültesi için özel olarak yazılıp kullanıldığını vurguladı. Hekimlik hayatının başlamasıyla mezunları zor bir sürecin beklediğini belirten Prof. Dr. Akar, “Şartlar ne olursa olsun, neyi gerektiriyorsa gerektirsin yılmadan, yorulmadan çalışacağınıza eminim. Sizleri Türkiye’nin sağlık ordusuna emanet ediyoruz. Ancak Fakültenizle, Üniversitenizle ilişkinizi hiç kesmemenizi istiyoruz. Yolunuz açık olsun” dedi.

Daha sonra mezunlar ‘TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hekimlik Andı’nı okuyarak ‘hekim’ unvanı kazandılar.  

Yemin Töreni fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.