DUYURUYU PAYLAŞIN

1 Şubat 2021 tarihi itibariyle başlayan ve “Kompozit Zırh Geliştirilmesi” üzerine çalışmakta olduğumuz 20AG027 numaralı TÜBİTAK destekli projemizde; Prof. Dr. Teyfik Demir yürütücü, Prof. Dr. Erdem Acar araştırmacı, Bölüm asistanımız Deniz Çelikbaş lisansüstü bursiyer ve Bölüm lisans mezunumuz Muhammed Cihan Tezel mühendis olarak çalışmaktadır.

Bu projede yapısallar ve şeffaflar teknoloji grupları için, kuş çarpması ve balistik tehditlere karşı dayanıklı, uluslararası standartlara uygun, mekanik ve balistik özellikleri ağırlığa göre optimize edilerek geliştirilen sistemler için mekanik karakterizasyon, tasarlama ve doğrulama faaliyetleri yürütülecektir. Aynı zamanda, programda üretim sürecine girecek kompozitler için mekanik testler gerçekleştirilecektir.

Proje kapsamında şimdiye kadar TUSAŞ tarafından sağlanan bir eğitim uçağının kanat hücum kenarı üzerinde çeşitli destek yapı elemanlarının çarpışma performansı incelenmiştir. Literatürde mevcut deneysel verilerle karşılaştırarak doğrulamış olduğumuz sonlu elemanlar modeli ile elde etmiş olduğumuz simülasyon sonuçlarının “tadımlık bir kısmı” aşağıda gösterilmiştir. Genişletilmiş sonuçlarımız ise “11th Ankara International Aerospace Conference” isimli konferansta 8 Eylül Çarşamba günü saat 10:10’da sunulacaktır (AIAC-2021-055, Evaluation of Various Design Options for Wing Leading Edge Against Bird Strike).

Projemiz, 20 paydaş ve 13 projeden oluşan “İleri Malzeme Yüksek Teknoloji Platformları ile Elektronik ve Optik Bileşen Üretimi için Stratejik Ar-Ge Birliği” başlıklı programın mükemmeliyet ağında yer almaktadır. Program yöneticisi UNAM ile birlikte proje yürütücü kuruluşları TUSAŞ, Vestel Elektronik, Şişecam, Bilkent Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bulunmaktadır.

Projemizde 1 lisansüstü öğrenci için bursiyer pozisyonu mevcuttur.

İlgilenenler Prof. Dr. Erdem Acar [acar@etu.edu.tr] ile iletişime geçebilir.