DUYURUYU PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nün sponsorluğunda düzenlenen Yapay Zeka ve Yapay Öğrenme etkinliğinin on birincisi 14 Kasım 2019 tarihinde TOBB ETÜ Sosyal Tesislerde gerçekleşecek.

Yapay Zeka ve Yapay Öğrenme alanlarında çalışan akademisyen, profesyonel ve öğrencileri bir araya getirmeyi amaçlayan etkinliğimize öğrencilerimiz ve hocalarımız davetlidir.

Etkinliğe katılmak için buradan  kayıt yaptırabilirsiniz.

Tarih: 14 Kasım 2019

Yer: TOBB ETÜ Sosyal Tesisler

Program:

18:30 - 19:00 Çay, kahve, ikram ve sohbet

19:00 - 19:30 Ekonomi ve Finans Araştırmalarında Yapay Öğrenme Uygulamaları: Avrupa Birliği Kamu Alımlarında Verimlilik Analizi, Prof. Dr. Bedri Kamil Onur Taş

19:30 - 19:45 Çay, kahve, ikram ve sohbet

19:45 - 20:15 PyCon ve Python için Jupyter Notebook
, Merve Nur YILMAZ

20:15 - 20:30 Çay, kahve, ikram ve sohbet

Prof. Dr. Bedri Kamil Onur Taş

Prof. Taş TOBB ETÜ İktisat ve Yapay Zeka Mühendisliği bölümlerinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Prof. Taş uygulamalı makroekonomi, finans ve uygulamalı ekonometri alanlarında çalışmaktadır. Prof. Taş'ın Economica, Review of Industrial Organization, Journal of Macroeconomics, Oxford Bulletin of Economics and Statistics gibi uluslararası akademik dergilerde otuzdan fazla yayını bulunmaktadır. Prof. Taş'ın yeni çalışmaları yapay öğrenme yöntemleri ile Avrupa Birliği kamu alımı ihalelerinde verimlilik analizi ve büyük veri ile finansal piyasalarda getiri tahmini konularını içermektedir. Doktora derecesini Ekonomi alanında Boston College'tan alan Prof. Taş Jean Monnet Fellow olarak bir yıl European University Institiute'ta Avrupa Birliği kamu alımı ihalelerinde verimlilik ile ilgili çalışmalarda bulunmuştur.

Ekonomi ve Finans alanında yapay öğrenme yöntemlerinin uygulama alanları kısaca tanıtıldıktan sonra kamu alımlarında yapay öğrenme yöntemleri ile verimlilik analizi hakkında değerlendirmeler yapılacaktır. Kamu alımlarında verimlilik analizi için literatürde hali hazırda kullanılan yöntemler çok ayrıntılı veri setlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışma ihale literatüründe elde edilen teorik sonuçlar ile yapay öğrenme yöntemlerini uygulayarak kamu alımı ihalelerinde verimlilik analizi için yeni bir yöntem ortaya koymaktadır. Bu yöntem sekiz milyondan fazla kamu alımı hakkında bilgi içeren Avrupa Birliği veri setine uygulanarak %30 dan fazla AB ihalesinin yüksek fiyatlar ile gerçekleştirildiği ortaya konulmuştur.

Merve Nur Yılmaz

Merve Nur Yılmaz, 1994 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans eğitimini TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde 2018 yılında tamamlamıştır. 2018 yılından itibaren STM A.Ş.'nin Siber Güvenlik ve Büyük Veri Direktörlüğü'nde Yazılım Mühendisi olarak görev almaktadır.

PyCon ve Python için Jupyter Notebook

Bu konuşmada uluslararası bir konferans olan PyCon hakkında bilgiler verilecek, PyCon'da gerçekleştirilen konuşmaların yaygın konularından biri olan ve yapay zeka çalışmalarında sıklıkla tercih edilen "Python için Jupyter Notebook" kullanımından bahsedilecektir.

PyCon, Python programlama dili üzerine gerçekleştirilen çalışmaların paylaşılması amacıyla her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen Python Konferansıdır. Yeni kullanıcılardan çekirdek geliştiricilere kadar tüm deneyim seviyelerinden Python meraklılarına hitap eder.

Jupyter Notebook, kod, metin ve görselleştirme içeren belgeler oluşturmanıza ve paylaşmanıza imkan sağlayan açık kaynaklı bir web uygulamasıdır.