HABERİ PAYLAŞIN

Milli Mücadelemizin lideri ve Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yılında TOBB ETÜ Konferans Salonunda gerçekleştirilen anma törenine çok sayıda öğrenci, akademisyen ve idari personel katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Atatürk’ün Ebediyete İntikali Fotoğraf Gösterimi ile devam etti. Ardından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapmak üzere TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay kürsüye davet edildi. Konuşmasına, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve saygıyla anarak başlayan Prof. Dr. Sarınay, 1. Dünya Savaşı sonrası imparatorlukların yıkıldığı süreçte Mustafa Kemal Atatürk’ün milletine güvenen bir lider olarak ortaya çıktığını ve tarihin gidişatını değiştirdiğini belirtti.

 

“Mustafa Kemal Atatürk Türk milletini, Misak-ı Milli hedefleri çerçevesinde, tam bağımsız ve egemen bir devlet amacı etrafında birleştirmiş büyük bir liderdir” diyen Prof. Dr. Sarınay, Mustafa Kemal Atatürk’ün, meclis eliyle bağımsızlık mücadelesi yürüten özgün bir lider ve büyük bir asker olmanın yanı sıra, Milli Mücadelenin siyasi yönünü de başarıyla yöneten önemli bir diplomat olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Sarınay, sömürgeci devletlere karşı ilk bağımsızlık mücadelesini başlatan liderin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu ve Milli Mücadelenin tüm dünyadaki bağımsızlık hareketlerini etkilediğini belirterek Atatürk’ün tüm dünya tarafından dehasına saygı ve hayranlık duyulan bir lider olduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Sarınay “Milli egemenlik temelinde bir devlet inşa edildi. Kısa zamanda, savaştan çıkmış bir toplumu ayağa kaldıran büyük inkılaplar yapıldı. Atatürk’ün izlediği politikayla Türkiye Cumhuriyeti dünya devletleri arasında saygın bir yer kazandı” diyerek Atatürk’ün Türk toplumunu tarihin nesnesi değil öznesi haline getiren, tarihin akışını değiştiren bir lider olduğunu, 1938 yılında aramızdan ayrıldığında, imparatorluğun küllerinden doğmuş bağımsız, egemen ve güçlü bir devlet bıraktığını ifade etti.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.