HABERİ PAYLAŞIN

TÜBİTAK-BiGG (BİREYSEL GENÇ GİRİŞİM) PROGRAMI

TÜBİTAK’ın 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği 2015 yılında BiGG (Bireysel Genç Girişim Programı) adı altında yürütülmeye başlanmıştır. Bireysel Genç Girişim Programı, belirlenen değerlendirme sürecinde başarılı olan girişimci adaylarına teknoloji tabanlı ve yenilikçi iş fikirleri için 150,000 TL’lik hibe verilen bir programdır. TÜBİTAK, söz konusu programın yürütülmesinde, çoğunluğu Üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri/Teknokentleri olmak üzere Türkiye genelinde 17 uygulayıcı kuruluş belirlemiş ve BiGG programının 1. Aşama faaliyetlerini uygulayıcı kuruluşlar üzerinden koordine etmeye başlamıştır. 1. Aşamayı geçerek TÜBİTAK’ta 2. Aşamada başarılı olan girişimci adaylarına, teknoloji ve yenilik içeren projelerini hayata geçirmek için TÜBİTAK tarafından 150,000 TL’lik karşılıksız destek (hibe) verilmektedir.

 

BiGG-Birinci Aşama Süreci (Uygulayıcı Kuruluş)

  • Teknolojik ve yenilikçi iş fikri başvuruları alınır.
  • Projenin detaylarının anlatıldığı bir tanıtım toplantısı yapılır.
  • Girişimci adaylarına girişimcilik ve iş planı yazma eğitimi ile adaylara, kendi projeleri özelinde mentorluk verilir.
  • Jüri sürecinde başarılı olan adaylar TÜBİTAK’a bildirilir.

 

BiGG-İkinci Aşama Süreci (TÜBİTAK)

Uygulayıcı kuruluştan TÜBİTAK’a gönderilen iş planları değerlendirilir.

Panel sunumlarında başarılı olan girişimci adayları 150,000 TL’lik destek almaya hak kazanır.

BiGG-GARAJ

Faaliyetlerini TOBB Ekonomi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi çatısı Girişimcilik Birimi personeli aracılığıyla yürüten ve Anadolu’ya açılan tek uygulayıcı kuruluş olan BiGG-GARAJ, GARAJ-YAP (Yenilikçi Anadolu Projesi) kapsamında, 2015 yılında 11 ilde proje tanıtım toplantısı yapmış, 7 ilde de ikişer günlük girişimcilik ve iş planı yazma eğitimi gerçekleştirmiştir.

BiGG-GARAJ, yeni dönemi olan 2016 yılında, bir önceki yıla oranla hedeflerini iki katından fazla artırarak 23 ilde tanıtım, 15 ilde de eğitim gerçekleştirmeyi planlamakta, girişimcilik ekosistemine, girişimcilik potansiyeli olan daha fazla ili dâhil etmeyi amaçlamaktadır. Programa kapsamına alınan illerde Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsalar, Üniversiteler, Teknokentler, Kalkınma Ajansları gibi kuruluşları da sürece dâhil ederek bir yandan programın olabildiğince farklı kesimlere duyurularak girişimcilik konusunda farkındalığın yaratılması ve TÜBİTAK desteğinden olabildiğince fazla kişini yararlanmasının sağlanması, diğer yandan da girişimcilik konusunda kurumlar arası iş birliği sağlanarak söz konusu paydada birlikte hareket edilmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

YAPILACAK İŞBİRLİĞİ VE KAZANIMLAR

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi olarak “İnovatif Sanayinin Destekçisi” sloganıyla yola çıkmış, 2015 yılında TÜBİTAK’ın 1601-Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteğini almış ve bu kapsamda geçtiğimiz yıl BiGG GARAJ’ı hayata geçirmiş bulunmaktayız. İlk dönemimizde, tarafımızca Ticaret ve Sanayi Odalarıyla iletişime geçilmiş, toplantılarımızın ve eğitimlerimizin çoğunlukla Odalarda yapılması sağlanmıştır. Söz konusu dönemin sonunda, 1’i Gaziantep, 1’i Mersin olmak üzere 9 girişimcimizin toplamda 1,350,000 TL’lik yatırım almasını sağlamış bulunmaktayız. İkinci dönemimizde, 2016 yılının Mayıs ayından başlamak üzere, programa dahil ettiğimiz illerde, Genç Girişimciler Kurulu ve Kadın Girişimciler Kurulları ile birlikte çalışarak, TOBB’un ve Odaların rolünün yalnızca toplantıları yapılabileceği yerin tahsis edilmesi ile sınırlı kalmayıp, teknoloji ve inovasyon girişimciliğini teşvik etmek konusunda üniversiteleri de girişimcilik konusunda harekete geçirerek girişimcilik konusunda TOBB’un öncülüğünde kurumlar arası işbirliğini artırmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca programımız kapsamına alacağımız illerin sayısını iki katına çıkarmayı hedeflemekle kalmayıp, hibe alan girişimci sayısını hayata geçireceğimiz işbirliği sayesinde artırmayı hedeflemekteyiz.

Hedeflerimizi geçen yılın iki katından daha fazla artırarak “Girişimcilik Anadolu’da Yayılıyor!” sloganıyla tekrar yola çıkmaktayız. TÜBİTAK’ın belirlediği diğer uygulayıcı kuruluşlardan farklı olarak yalnızca içerisinde bulunduğumuz Ankara ilindeki girişimci adaylarını bulup programa dahil etmek değil, bunun da ötesine geçerek Anadolu’da var olan girişimcilik potansiyelini açığa çıkarma hedefiyle TOBB öncülüğünde, Genç Girişimciler Kurulu ve Kadın Girişimciler Kurulu oluşumlarının var olan birikimini ve işleyişini söz konusu süreçte fırsata çevirmenin çok anlamlı olacağına inanıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına dağılan Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası gibi kuruluşların varlığı, söz konusu programın uygulanmasını daha anlamlı kılacaktır. Diğer uygulayıcı kuruluşların elinde olmayan böylesi bir fırsatı değerlendirerek girişimcilik ekosistemini hep birlikte TOBB’un liderliğinde canlandırmak, girişimciliği yapıtaşı olarak benimsemiş ve bunu da Üniversitemiz bünyesinde okutulan dersler arasında girişimcilik ağırlıklı derslerin programa dahil etmesi ile göstermiş olduğu vizyonla paralel olacaktır.

Programın işleyişi sürecinde, iş fikrini hayata geçirmek için maddi anlamda sıkıntı çeken birçok girişimci adayının projesini yürütmesi için 150,000 TL’lik destek alması ile girişimcilik deneyimi kazanmasının sağlanması bir yana, daha da ötesi proje döneminin sonunda, ticarileşebilir, satılabilir bir prototip ortaya çıkacaktır. Böylece ülkemize katma değeri yüksek, yabancı ikamesi olan ürünlerin ülkemizde daha ucuza üretilmesi, dahası yerli ürünlerin üretilmesi sağlanacaktır. Sonraki süreçte, her bir Oda ve Borsanın, kendi illerinden çıkacak teknoloji girişimcilerinin elinden tutmasıyla, ülkemizin birçok ilinde TOBB’un öncülüğünde teknolojik ve inovatif projelerin satılabilir birer ürün haline gelmesi sağlanacaktır. Bu aşamada TOBB, girişimcilik ekosistemine katkı sunmanın da ötesine geçerek, girişimcilik ekosisteminde belirleyici, öncü konumda olacaktır.

BiGG Programı Kapsamında Hedeflenen Kitlenin Profili

  • Bir yıl içerisinde mezun olabilecek lisans öğrencileri
  • Yüksek lisans veya doktora öğrencileri
  • Lisans, yüksek lisans veya doktora mezunu kişiler (Mezuniyet tarihi üzerinden 10 yıl geçmemiş olan)

Eğitim İçeriği

  • TÜBİTAK süreci hakkında bilgilendirme
  • Ar-Ge-İcat-Yenilikçi Ürün-Teknolojik Girişim
  • Fikir-Konsept-Model-Ön Prototip-Prototip-Seri Üretim
  • Girişimci-Teknoloji-Müşteri-Pazar Uyumu
  • Takım Doğrulama-Müşteri Doğrulama-Teknoloji Doğrulama-Pazar Doğrulama
  • İş fikri nasıl geliştirilir?
  • İş Planı nasıl yazılır?
  • İş Modeli Kanvası-Projelendirme
  • Üretim
  • Pazarlama
  • Finans

 

BiGG GARAJ TAKVİMİ

EĞİTİM TARİHİ

EĞİTİMİN YAPILACAĞI İLLER

 

29-30 Haziran 2016

Mersin

25-26 Temmuz 2016

Bolu

28-29 Temmuz 2016

Çorum

2-3 Ağustos 2016

Ordu

3-4 Ağustos 2016

Tekirdağ

4-5 Ağustos 2016

Kocaeli

6-7 Ağustos 2016

Ankara

8-9 Ağustos 2016

Gaziantep

10-11 Ağustos 2016

Şanlıurfa

15-16 Ağustos 2016

Adana

18-19 Ağustos 2016

Denizli

18-19 Ağustos 2016

Muğla

1-2 Ekim 2016

İstanbul

1-2 Ekim 2016

Ankara