HABERİ PAYLAŞIN

Nurseli Şar | Softtech

2021-2022 Güz Döneminde ilk ortak eğitimimi Softtech firmasında gerçekleştirdim. Ortak eğitim süresi boyunca toplamda iki projede, iki farklı takım ile çalıştım. İki haftalık bir eğitim süresinden sonra ilk projeme başladım. Firmada Citizen Development departmanında Front End Developer olarak görev aldım. Banka ve borsa müşterilerine firmanın kendi geliştirdiği Tool’u kullanarak ön yüz ekran geliştirmelerini yaptım. TypeScript, QScript dillerini ve birçok platform kullandım.

Kurumsal bir firma olmasına rağmen hiyerarşideki herkesle kolaylıkla iletişim kurabiliyor, sorularıma kısa sürede yanıt alabiliyordum. Günlük ve haftalık yapılan toplantılarda proje yöneticileri, mimarlar ve ürün yöneticileri ile bire bir konuşarak ekranların ilerleyişine birlikte karar veriyorduk. Stajyer olarak çalışmama rağmen fikir ve önerilerim her zaman dikkate alınıyordu. Bu da iş alanında kendime olan güvenimi ve gelecek hedeflerimi planlamamda çok yardımcı oldu. Buradaki ortak eğitim dönemi boyunca gerek iş süreci gerek geliştirme alanında birçok tecrübe edindim. Kendinizi geliştirmek istediğiniz alanlar için eğitimler ve fırsatlar sunulmasının da büyük bir artı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple ortak eğitimim bittiğinde de yarı zamanlı olarak çalışmaya devam ettim. Şimdi de ikinci ortak eğitim dönemim için yeniden Softtech firmasını tercih ettim.

 

Deniz Türkmen | KAE Sistem Bilişim ve Telekomünikasyon A.Ş.

2021-2022 Güz Döneminde son ortak eğitimimi ODTÜ Teknokent BİM’deki CoZone’da faaliyet gösteren KAE Sistem Bilişim ve Telekomünikasyon A.Ş.’de tamamladım. Dönem boyunca, firmanın piyasaya sürmeye hazırlandığı “cloud native” robotik simülasyon platformunun geliştirilmesine yönelik işlerde görev aldım.

Bu süreçte ROS (Robot Operating System) ile bolca robotik programlama yaptım. Robot modellerini ve kullanım senaryolarını test etmek amacıyla Gazebo, Rviz gibi simülasyon ortamlarını sıklıkla kullandım. Robot otomasyonu üzerinde çalışmalar yaptım. Bu esnada navigasyon, lokalizasyon ve haritalama algoritmaları üzerinde araştırmalar yaptım. Bu algoritmaları implemente edip öncelikle simüle ettim, sonrasında lidar verilerini kullanarak gerçek bir robot üzerinde kullanılabilir haritalama sistemi oluşturdum. Çoklu robot yönetim sistemleri (fleet management) üzerinde yoğun mesai harcadım. Bu konuyla ilgili açık kaynak projelerini inceledim. Görev ataması, çakışma önleme, robot-ortam etkileşimi, robotlar arası iletişim protokolleri ile ilgilendim. Firmanın eğitim amaçlı tasarladığı insansız kara aracının (UGV) tasarımı ile uğraşırken donanım seviyesi işler de yaptım.  Pixhawk mikrokontrolcüsünün ROS ile entegre çalışabilmesi için gerekli yazılımsal bağlantıların oluşturulması, Ardupilot kontrol yazılımı, sensör bağlantıları, güç bağlantıları ve dağıtımı üzerinde çalıştım. Simülasyon platformu kullanıcısının etkileşimde bulunacağı araçları içeren Docker imajlarını oluşturdum. Bu imajların güncellenmesi, güvenliği ve muhafazası için bir CI (continuous integration) pipeline’ı kurdum. Container yönetimi ile ilgili olarak Kubernetes ile çalıştım.

KAE’deki ortak eğitimimle birlikte, ilk defa bir girişim bünyesinde yer aldım. Bu süreçte girişim dinamiklerini tanıdım. Firmanın parçası olduğu girişim ekosistemini gözlemledim. Open-source bir ürünün doğuşuna tanıklık ettim. Bu esnada doğrudan son ürüne hizmet edecek çıktılar ürettim, ürünle ilgili kararlarda yer aldım. Herkesin her konuda katkı verebileceği dinamik bir çalışma ortamı vardı. Dolayısıyla tek bir konuda uzun süre vakit harcamak yerine, farklı tiplerde pek çok görev alabildim. Bu sayede keyif aldığım ve farklı disiplinleri tecrübe ettiğim bir dönem oldu.