HABERİ PAYLAŞIN

Furkan Taşdemir | STM

2022 Yaz dönemi Ortak Eğitim Programımı STM’de Yapay Zekâ ve Optimizasyon bölümünde yaptım. Ortak Eğitim süresince veri bilimi, veri madenciliği, yapay zekâ gibi konularda çalıştım ve kendimi geliştirdim. Elasticsearch ve SOLR gibi NoSQL veri tabanları, arama motorları ile PostgreSQL veri tabanı üzerinde çalışma imkânı buldum. Coğrafi veri analizi ve işlenmesi konularını öğrendim ve kendimi bu alanda geliştirdim. Yapay zekâ ve veri bilimi alanında zaman dizileri, vektör yerleştirme/gömme (embedding), Transformer modeller gibi güncel ve önemli konular üzerinde çalışma imkânı buldum.

PDF dosyalarının metin içeriğini dizinleme ve sistemde yapılacak sorgular ile bu dosyaların kullanıcı karşısına getirilmesi projesinde çalıştım. Bu dosyaların saf metin içeriğini ve dosyaların içindeki resimlerden optik karakter tanıma kullanarak metin içeriği ayıklama işlemini gerçekleştiren ve ardından bu içeriği Elasticsearch’e dizinleyen uygulama geliştirdim. BERT yapay zekâ modelini kullanarak ayrıştırdığım PDF dosyaların başlık, açıklama gibi özelliklerini vektör haline getirerek Elasticsearch’e dizinleyen ve en yakın komşu araması ile anlamsal arama yapılabilen bir sistem geliştirdim. Daha sonra yol, hava durumu, trafik yoğunluğu ve eski kaza bilgileriyle Türkiye geneli kaza tahmini üzerine çalıştım. Türkiye’deki yolların koordinat değerlerini elde ederek yol yoğunluğunu baz alarak çeşitli boyutlarda kare bölgeler oluşturan bir sistem geliştirdim. Bu bölgeleri veri tabanına kaydederek tespit sistemi için harita altyapısı oluşturdum ve bu bölgeler için trafik, hava durumu bilgileri elde eden sistemler geliştirildi. Elimizdeki veriler ile çeşitli Ensemble makine öğrenmesi modelleri kullanarak kaza tahmin çalışması yaptım. Sentetik veri üretimi yöntemleri ile bu verilerin normalizasyonu yaptım. Trafik ve hava durumu verileri zaman serisi niteliği taşıdığından LSTM ve CNN-LSTM yapılarını kullanarak modeller geliştirdim.

Bu sürecin ilk çalışma deneyimim olması sebebiyle hem çalışma hayatı için hem de bilişim sektöründe proje yönetimi ve yazılım geliştirilmesi hakkında önemli tecrübeler edindim. Oldukça revaçta olan ve üzerine çokça araştırma yapılan kişiselleştirilmiş aramalar, dil işleme gibi konularda çalıştığım kişiler sayesinde birçok bilgi edinme ve kendimi geliştirme fırsatı edindim. Aktif yazılım geliştirilen bir işyerinde çalışarak kullanıcı gereksinimlerine yönelik ürün geliştirme sürecini deneyimlemiş oldum. Bu imkânı sağlayan okuluma ve çalışma ekibime teşekkür ederim.

 

Süleyman Alperen Güler | HAVELSAN

İlk ortak eğitimimi, 2021-2022 Yaz Döneminde HAVELSAN Komuta Kontrol Savunma Teknolojileri Test Mühendisliği takımında gerçekleştirdim. 3 aya yakın süren ortak eğitimim süresince Kaşif projesinin test faaliyetlerinin bir parçası oldum. Ortak eğitim amirimin bana verdiği görevleri yaparken savunma sanayisinde büyük projelerin nasıl yürütüldüğünü yakından deneyimledim.

Ortak eğitim süresince büyük çaplı bir projede çevik proje yönetiminin bir parçası olup bu yöntemle ilgili tecrübe edindim ve katkı sağladım. Manuel test sırasında nelere dikkat etmem gerektiğini öğrenerek Jira üzerinde geri bildiriminde bulundum. Selenium, Cucumber, TestNG, Allure gibi araçları öğrenerek POM yapısıyla 8000 satırdan oluşan test otomasyonu inşa ettim. Özellikle firma tarafından verilen ve büyük bir iş olan taslaktan bir otomasyon projesi kurmak kısa zamanda birçok aracı öğrenmemi ve çok fazla bilgi edinmemi sağladı ve aynı zamanda tecrübe kattı. Yaptığım manuel testler hataların daha çok nerelerde yoğunlaştığını anlamamı sağladı ve otomasyonu üretim aşamasında bunları nasıl yakalayabileceğim veya nasıl önleyebileceğim hakkında fikir verdi. Çevik proje yönetiminin bir parçası olarak proje geliştirmesi ve yönetimi hakkında tecrübe edindim.

Ortak eğitim boyunca manuel testler yaptım, birçok test otomasyon aracını kullandım, çevik proje geliştirmenin bir parçası oldum. Bu süre boyunca gerçek bir çalışan deneyimi yaşadım. Bunların ilerideki çalışma hayatımda yol gösterici olacağına inanıyorum. Bana bu imkanı sağlayan ve ortak eğitim sürem boyunca yardımcı olan okuluma, HAVELSAN’a, ortak eğitim amirime ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim.

 

Tarık Saraç | SimBT

2022 yaz döneminde, SimBT'de Grafik ve Simülasyon alanında ortak eğitimimi gerçekleştirdim. Eğitim sürecinde, gemi simülasyonuna Buz Navigasyonu özelliğini geliştirdik. Simülasyon kısmında Unity aracını kullanarak geliştirme yaparken, simülasyon kontrolcüsü kısmında WPF teknolojisinden yararlandık. Buz üzerinde geminin hareketini simüle etmek, buzun kırılması, modellenmesi ve farklı buz türlerinin davranışları üzerine araştırmalar gerçekleştirdim.

Bu özelliği, ortak eğitime birlikte katıldığım Emir Soytürk adlı arkadaşımla beraber sıfırdan geliştirmeye başladık. Aşama aşama bu özelliğin geliştirilmesi için şirketin de desteğiyle gerekli hedefler ve planlar oluşturuldu. Öncelikle buzun gerçekçi bir şekilde kırılmasını sağlayacak algoritmaları araştırdıktan sonra, prosedürel olarak buz modellemesi yaparak ortamı hazır hale getirdik. Daha sonra, geminin buz ile etkileşime geçtiğinde hızının ve yönünün ayarlanması, buzun küçük parçalara ayrılması kısımlarında geliştirmeler yaparak Buz Navigasyonu özelliğini SimBT'nin Tam Görev Köprü Üstü Simülatörüne entegre ederek stajımı tamamladım.

Bu süreç boyunca, firmadaki mühendislerden destek alarak hem mühendislik adına hem de simülasyon ve grafik üzerine geliştirme alanında istediğim deneyimi elde ettim. Doğaner ve Çağatay hocamızın yönettiği projemizde, kapsamlı bir proje yönetiminin nasıl ilerlediğini gözlemledim ve ürün geliştirme sürecini deneyimledim. Geliştirdiğimiz projenin tam bir ürüne dönüşüp satılmaya hazır olduğunu belirtmek isterim. Başlangıçta sadece Emir ve benim üzerinde çalıştığımız bu projeye, ilerleyen süreçte yeni yazılımcılar ve tasarımcılar da dahil oldu. Bu fırsatı bana sunan okulum ve SimBT şirketine teşekkür ederim.