HABERİ PAYLAŞIN

İrem Nur Çolak | NOKIA

Son ortak eğitimimi, 2022-2023 Güz Döneminde NOKIA’da gerçekleştirdim. Ortak eğitimim boyunca Charging Services & Care takımlarından birinde Yazılım Mühendisi olarak çalıştım.

Bu süre boyunca günden güne takım olarak nasıl çalışılacağını ve iş hayatında problemlerle karşılaşıldığında nasıl davranılacağını gözlemleme şansım oldu. Takımımda farklı farklı birçok ülkeden takım arkadaşlarım olduğundan dolayı sadece derslerde deneyimlediğim “Business English”i gerçek hayatta da deneyimleme fırsatım oldu.

Ortak eğitimimde bir yazılım ürünü olan Nokia Converged Charging için Java ile çeşitli özellikler geliştirdim. Bunlardan biri, üründe bulunan mevcut life-cycle aksiyonlarına yeni bir aksiyon eklemekti. Bu aksiyon için daha önceden yazılmış API metodunu projenin ilgili kısmında tetikleyecek değişikleri yaptım. Geliştirdiğim özellikleri test etmek amacıyla JUnit kullanarak birim testler yazdım. Birim testler yazarken bazı az rastlanan durumlarla karşılaştım ve bunlar için birim testler yazdım. Daha sonra takım arkadaşlarıma da bir kaynak olabilmesi için az rastlanan durumlar için nasıl birim testler yazılabileceği konusunda bir doküman hazırladım ve şirketin Confluence sayfasında bu dokümanım paylaşıldı.

Bunların yanında OpenStack, Jenkins, Gerrit, SonarLint gibi teknolojileri deneyimleme fırsatım oldu.

Ortak eğitimimden sonra part-time olarak aynı takımda çalışmaya devam ettim. Böyle büyük bir şirkette henüz okurken çalışma fırsatı yakaladığım için çok mutluyum.

Takımımdaki huzur, özgüvenimi artırdı ve işimi zevkle, sıkılmadan yapmamı sağladı. Bunlara en büyük katkı sağlayan yardımlarını benden hiç esirgemeyen yöneticime ve takım arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

 

Mehmet Eren Bulut | Koç Sistem

2022-2023 Güz döneminde üçüncü ve son ortak eğitimimi KoçSistem firmasında yaptım. Türkiye genelinde birçok firma için yazılım çözümleri sunan Koç- Sistem’de, Sağlık Bakanlığı’nın İnsan Kaynakları Yönetim Sisteminin geliştirilmesi sürecine katılım sağladım. İK’nın ihtiyaç duyacağı “çalışan atamaları” ve “çalışan tayinlerinin kura ile belirlenmesini” hedefleyen 2 modülün geliştirilme süreçlerine dahil oldum.

Bu proje KoçSistem’de yaklaşık 4 yıldır geliştirilmekteydi ve 10 milyon satırdan fazla koda sahipti. Günlük hayatta birçok kullanıcıya hizmet edecek bir web uygulamasının, Redis ile cachingi nasıl yaptığını, kullanıcı authenticationları için hangi yöntemlerin tercih edildiğini öğrendim. En az 200 tabloluk bir veritabanından SQL ile gerekli verileri getirip, C# back-endi ile Amazon Web Services (AWS) sunucularına yüklenmelerini sağlayıp, bu işlemin front-end’de TypeScript ve KendoUI kullanarak gerekli zamanlarda tetiklenmesini sağladım. Bu web uygulamasının nasıl kullanılacağına dair videolardaki KVKK’ya aykırı verilerin blurlanması için Python ile OCR (Optimal Character Recognition) denemeleri yaptım. Git hakkında push, pull, pull request gibi kullanmakta zorlandığım metotları doğru kullanmayı öğrendim. Takım arkadaşlarım çözemediğim sorunlar olduğunda bana destek oldular.

Bu ortak eğitimimde Scrum metodolojisiyle büyük çaplı bir yazılım projesi geliştirmeyi tecrübe etmiş oldum. Piyasada kullanılmakta olan ve teorik eğitimde uygulanamayan birçok teknolojiyi tecrübe ederek öğrendim. Bu ufuk açıcı imkan için okuluma, KoçSistem’e ve ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

 

Murat Şahin | Turkcell

2022-2023 Güz döneminde üçüncü ve son ortak eğitimimi Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nde gerçekleştirdim. Veri mühendisi olarak çalışmalarımı gerçekleştirdiğim bu şirkette Network birimi ile yakından çalıştım.

Ortak eğitimim sırasında doğrudan bir proje planlama ve geliştirme sürecine dahil oldum. İlk olarak Network birimindeki mühendisler iletişime geçip sahadaki cihazlardan gelen verinin yorumlanıp otomatik olarak günlük özelleşmiş bir rapor üretilmesi temalı bir sisteme ihtiyaç duyduklarını belirttiler. Ulaşılabilen veriyi ve bizden istenenleri tam olarak anladıktan sonra geliştirmeye başladık ve sürekli olarak aldığımız geri bildirimlerle devam ettik. Projeyi Python dilinde geliştirdik, yoğun olarak Pandas kütüphanesini kullandık ve veri tabanına Oracle SQL ile eriştik. Projeyi baştan sona tamamladık, birimin kullanımına sunduk ve başarılı bir şekilde çalıştığını gözlemledik. Sonuç olarak sahadaki cihazların (baz istasyonları vs.) raporlamalarına göre arıza durumlarını tespit edip bilgilerin ilgili ekip üyelerine günlük olarak mail yoluyla iletilmesini sağlamış olduk.

Bu ortak eğitimde özellikle farklı disiplinlerle çalışan birimler arasındaki proje geliştirme sürecini ve iletişimde yaşanabilen zorlukları deneyimledim. Genel olarak yaptığım ortak eğitimler sayesinde farklı sektörlerde çalışma şansı buldum ve bu durum mezun olduktan sonraki kariyer planımı şekillendirmem konusunda büyük fayda sağladı.