HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği tarafından düzenlenenen Bilgisayar Programlamaya Isınma Dersleri 29 Eylül 2018 Cumartesi günü başladı. Hazırlık sınıfı öğrencilerinin bilgisayar programlamaya ısınmalarına yardımcı olmayı amaçlayan 10 haftalık ders, öğrencilerin bilgisayar programlamanın gerektirdiği düşünce yapısını, yetenekleri ve alışkanlıkları edinmesine ve programlamayı severek öğrenmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerine bölüme başlamadan önce, diğer mühendislik bölümleri öğrencilerine ise müfredatlarındaki Bil141 dersi için bir ön hazırlık imkanı sunan Bilgisayar Programlamaya Isınma Dersleri, mühendislik dışı bölümlerde programlamaya ilgi duyan öğrencilere de ulaşmayı hedeflemekte.

Öğrencilerin bilgisayarlarıyla katıldığı bu dersler, C programlama dili aracılığıyla programlama dünyasına giriş imkanı sağlıyor. Derste öğrencilerle etkileşimli şekilde kodlama yapılıyor ve ders dışında da Piazza platformu üzerinden öğrencilere alıştırma ve ödevler veriliyor.

Ders kapsamında yer alması planlanan konular ise şunlar:

  • Programlamaya Giriş, Değişkenler, Veri Alma ve Yazdırma, Dosya İşlemleri
  • Koşul Yapıları
  • Fonksiyonlar
  • Döngüler
  • Diziler - Dizgiler
  • Özyinelemeli Fonksiyonlar
  • İşaretçiler
  • Kullanıcı Tanımlı Veri Türleri

İlk ders hariç tüm derslerin başında kısa bir sınavın yapılacağı ve o günkü derse sadece 50/100 ve üstü not alan öğrencilerin dahil olacağı Bilgisayar Programlamaya Isınma Derslerinde, böylece öğrencilerin, düzenli olarak çalışmış ve hazır bir şekilde derse katılmaları sağlanacak.

29 Eylül 2018 Cumartesi günü yapılan derste öğrencilerle, bir C programının nasıl çalıştırılacağı; değişkenler; ekrana yazı yazdırma; kullanıcıdan değer alma; dosyadan değer okuma; dosyaya değer yazma; hata türleri ile işleçler konuları ele alındı ve bu konular birlikte kod yazarak pekiştirildi.

Derse katılan 86 öğrencimiz arasında Bilgisayar Mühendisliği ve Mühendislik Fakültesinin diğer tüm bölümlerinden öğrencilerin yanı sıra Eğitim Teknolojileri alanında araştırma yapan bir öğretim görevlimiz de bulunmakta.

Dersin etkileşimli olarak yapılacak olması, yoğun talebin tamamının karşılanmasına olanak sağlamasa da, kayıt yaptıramamış ve dersi takip etmek isteyen öğrencilerimiz Piazza platformu üzerinden çevrimiçi olarak dersi (sunular, alıştırma soruları, ödevler... ) takip edebilecek. Bunun için ohanoglu@etu.edu.tr adresine durumlarını bildiren bir e-posta atmaları yeterli.

 

“Kendimi bu alanda geliştirmek için sabırsızlanıyorum”

Dersi alan farklı bölümlerden öğrencilere, bu dersi neden seçtikleri sorulduğunda alınan cevaplar, dersin önemi ve kendilerine katacakları konusundaki bilinci de ortaya koyuyor. Öğrencilerin cevaplarından bazıları şöyle:

“Şu an hazırlık sınıfındayım. Yazılıma ilgim var fakat nereden başlayacağımı bilmediğim için bu ders sayesinde başlangıç yapabileceğimi düşünüyorum.”

“Programlama konusunda bilgi sahibi olmak istiyorum ve derslere eksiksiz katılacağımı düşünüyorum. Kendimi bu alanda geliştirmek için sabırsızlanıyorum.”

“Derslere kayıt olma nedenim programlama dillerine olan ilgim. YKS sınavına hazırlanma sürecimde de elimden geldiği kadar kendimi geliştirmeye çalıştım online dersler sayesinde ancak bölüme geçmeden önce kendimi daha fazla geliştirmek istiyorum. Bilgisayar Mühendisliği ile çift anadal yapmayı düşündüğüm için programlama dillerini öğrenmek istiyorum.”

“Bilgisayar Mühendisliği okuyacağım için hazırlık sınıfında böyle bir programın beni geliştireceğine ve bana bölüme geçtiğinde yardımcı olacağına inanıyorum derslere tam olarak katılabileceğime eminim.”

“Lise hayatımda bilgisayarla çok ilgilenemediğim için seneye fazla zorluk yaşamamak, programlamaya alışmak için kayıt oluyorum.”

“TOBB ETÜ öğrencisi olarak bu fırsattan yararlanmak ve bu alandaki zayıflığımın üzerine giderek kendime bir artı daha katmayı hedefliyorum.”

“Ben 2035 yılının en iyi mühendisi olacağım bu amacım doğrultusunda ne gerekiyorsa yapmaya hazırım ve bütün derslere katılacağım.”

“Makine mühendisliğinde ilerleyebilmek için bu derslerin şart olduğunu düşünüyorum. Programlamaya karşı büyük bir ilgim var.”

“İlerde üretken ve yararlı bir birey, yazılım konusunda oldukça yetkin bir elektrik elektronik mühendisi olarak bir şeylerin gelişimine, üretimine katkı sağlamak için; kendimi geliştirmek adına ilk adımı atmak için bu dersi almak istiyorum.”

“Ben Makine Mühendisliği öğrencisiyim ve ileride patentini almak istediğim bir çok proje fikrim var. Ama bunlar için yurtdışında yüksek lisans yapmalıyım. TOBB ETÜ’ye tam burslu girdim ve yüksek lisans yönetmeliğine göre ileride TOBB ETÜ’nün burslu yurtdışı yüksek lisans programından yararlanabilmem için bölümümü hiç uzatmadan bitirmem gerekiyor.”

“Çağımız şu an bilgisayar çağı ve uzun yıllar da böyle olmaya devam edecek. Ben de hem bu dünyaya ayak uydurmak , hem programlar ilgimi çektiği ve bölümüm olan Makine Mühendisliğiyle birlikte yan dal olarak Bilgisayar Mühendisliğini seçmek için bu derse katılmayı düşünüyorum.”