Defne Görgün

TOBB ETÜ Biyomedikal Mühendisliği, 4. Sınıf

Haziran – Ağustos 2017, Stanford Üniversitesi (California, ABD)

"TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’ne 2014 yılında başladım. Lisans eğitimimde, hocalarımın yardımı ile biyomedikal mühendisliği alanındaki çalışma konularının ne kadar zengin ve çeşitli olduğunu öğrendim. Bu alanlar içerisinde, hesaplamalı biyonanoteknoloji benim için ön plana çıkmaya başladı ve bölümümüz bana Teknoloji Merkezi Biyonanotasarım Laboratuvarı’nda çalışma fırsatı sağladı. Birinci ve ikinci ortak eğitimlerim sırasında Biyonanotasarım Laboratuvarı’nda, proteinlerin bilgisayar ile yapı analizi ve tümör büyümesinde damarlanmanın modellenmesi konularında çalışarak tecrübe kazandım. Halen devam etmekte olduğum son ortak eğitimimde ise Stanford Üniversitesi’nde Spakowitz Araştırma Grubu’na katıldım ve burada kendimi bilgisayar tabanlı biyonanoteknoloji alanında geliştirmeye devam ediyorum. Stanford Spakowitz Laboratuvarında, bakterilerde görülen halkasal DNA’nın süper sarmal halindeyken yapısal olarak nasıl davrandığını anlamaya çalışıyoruz. Bunun için, laboratuvarda geliştirilmekte olan moleküler simülasyon programlarını kullanmasını ve yorumlamasını öğreniyorum. Bu labda yapılmakta olan çalışmaların ileride, DNA biyofiziğinin anlaşılması, kanser tedavisi, gen terapisi, iletken polimerler ve yakıt pilleri gibi çeşitli konulardaki gelişmelere öncülük etmesi bekleniyor. Akademik alandaki sayılı gruplardan birinde çalışmanın yanı sıra farklı kültürel geçmişe sahip olan insanlarla vakit geçirmek, teknolojik, bilimsel ve kültürel bakış açımın genişlemesini sağlıyor. TOBB ETÜ’nün sunduğu ortak eğitim sistemi bana birçok açıdan tecrübe kazandırdı. Bu sayede lisans öğrenimim boyunca akademik ve endüstriyel alanda çalışmaların nasıl yürüdüğünü görme fırsatı buldum. TOBB ETÜ ve Stanford üniversitelerinde kazandığım tecrübe ve bilgi birikimi ile ileride, bilim ve sağlık adına katkılarda bulunmak istiyorum."