HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Dr. Mustafa Bal ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Ferhat Arslan’ın ortak kaleme aldığı “From the Covid-19 to Sterile Humanity: An Absurd Drama” başlıklı yazı e-letter olarak  dünyanın en saygın dergilerinden biri olan Science’da 17 Mayıs 2020 tarihinde yayınlandı.

Yazı, tüm dünyanın gündemini kısa sürede değiştiren ve 21.yüzyıl insanını bir ölüm-kalım sınavına tabi tutan Covid-19 salgınına edebiyat ve tıp ekseninde yeni bir bakış açısı getirdi.

Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını, salgın esnasında Avrupa sınırında bekletilen mültecilerin yaşadığı insani kriz, Avrupa’da yükselen yabancı düşmanlığı İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan ve milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanan insani krizi hatırlatıyor. Savaş süresince yaşanan insanlık dramı karşısında umutlarını yitiren bir grup oyun yazarı, Avrupalı beyaz adamın kurduğu ama dünya savaşlarıyla birlikte kendi elleriyle yerle bir ettiği Avrupa medeniyetine tepki olarak absürd dramayı geliştirdi. Samuel Beckett ve Edward Albee’nin absürd oyunlarında yansıttıkları şiddet, ayrımcılık, yabancılaşma ve duyarsızlaşma, Covid-19’un etkisiyle tırmanan ırkçılığın yol açtığı mülteci krizine farklı bir gözle bakmamızı sağlar mı? Dr. Mustafa Bal ve Doç. Dr. Ferhat Arslan’ın yazısı, II. Dünya Savaşı’ndan sonra bir kez daha sınanan Avrupa’nın “insani” tutumunu sorgularken, bu önemli soruya da yanıt arıyor.

Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.