HABERİ PAYLAŞIN

Okulumuzun Tarih bölümü öğrencileri, Ankara Üniversitesi DTCF öğrencileri eşliğinde 7 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da bulunan, Cumhuriyet dönemine ait arşiv malzemesini merkezî bir şekilde toplayıp muhafaza etmek, modern teknolojinin imkânlarıyla devletin, ilmin, gerçek ve tüzel kişilerin istifadesine sunmak maksadıyla hizmet veren Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri’ni ziyaret etmiştir.

Öğrencilerimiz, kurum görevlisi tarafından yapılan genel bilgilendirme sonrasında kurumun bölümlerini yakından inceleme fırsatına sahip olmuşlardır.

İlk durak olan depo bölümünde uzunluğu 120 kilometreye varan raflarda bulunan belgelerin geçtiği süreçler; belgelere dosya kodu verilmesi, belgelerin dosyalanması, etiketlenmesi, yerleşim şeması ve raf düzeni, ayıklama ve imha işlemleri vs. hakkında bilgilendirilmişlerdir.

Rehber eşliğinde gezen öğrencilerimiz Restorasyon bölümünü ziyaret etmiş ve bu departmanda çalışan görevliler tarafından belgede zaman içerisinde oluşabilecek fiziksel veya kimyasal çeşitli tahrip unsurlarıyla bozulup kimliğini kaybetmesini önlemek, belli şartlar altında muhafazasını sağlamak ve belgeyi kalıcı hale getirmek için aldıkları önlemleri ve uyguladıkları işlemleri dinleme fırsatı bulmuşlardır.

Yetkili kişilerce belgelerin dijital sisteme aktarılırken hangi yöntemler ve araçların kullanıldığı bilgisine ulaşan öğrencilerimiz Arşiv’in bir hizmeti olan Araştırma Salonu’na geçmiştir.

Bu bölüm, meraklıları için araştırma yapmak istedikleri mevzu hakkında mevcut kaynak belgelerin içinde bulunduğu bilgisayarlar ile dijital arşiv hizmeti sunmaktadır. Bu bölümde öğrencilerimiz yetkili kişi tarafından yapılan yönlendirmelerle var olan data içerisinde nasıl araştırma yapılacağını deneyimlemişlerdir.

Gezinin son durağında kurumun hazırlamış olduğu Sergi Alanı ziyaret edilmiş ve sergilenen eser ve belgeler incelenmiştir.

Devletlerin ve milletlerin hafızası olan, sonraki nesillere mesaj bırakma ve hukuki delil olma vasfını taşıyan her türlü belgelerin muhafaza edildiği arşivler büyük ehemmiyete sahiptir. Geleceğin tarihçi adayları olmaları dolayısıyla bu farkındalığa en çok sahip olması gerekenler arasında olan öğrencilerimizin bilinçlenmesini amaçlayan gezimiz, amacına uygun hizmet ederek memnuniyetle tamamlanmıştır.