HABERİ PAYLAŞIN

Grafen ve İki Boyutlu Malzeme Odak Teknoloji Ağı Kapanış Toplantısında TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz ve NATO AVT-372 Grafenin Savunma Uygulamaları Paneli Eş Başkanı Doç. Dr. Göknur Büke, grafenin ve iki boyutlu malzemelerin dünden bugüne dünyadaki durumu hakkında bilgi verdi.

Grafen ve İki Boyutlu Malzeme Odak Teknoloji Ağı (OTAĞ) Kapanış Toplantısı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 25 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TÜBİTAK, TSKGV şirketleri ile savunma sanayii firmaları ve üniversiteler katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir toplantıda yaptığı konuşmada ileri teknoloji ihtiyacının bir yol haritası özelinde ele alınmasının elzem olduğunu ifade ederek Savunma Sanayii Başkanlığı'nın gelecekteki projelerinde grafen ve iki boyutlu malzemelerin önemli bir yeri olacağını kaydetti. Dünyada grafen ve iki boyutlu malzeme teknolojilerinin uygulanmasına yönelik Ar-Ge çalışmalarının arttığını belirten Prof. Dr. Demir, Türkiye’de de bu teknolojilerin eş zamanlı takip edilmesine yönelik 114 akademisyen, 19 firma ve çeşitli araştırma merkezlerinden 248 katılımcıyla yürütülen Grafen ve İki Boyutlu Malzeme OTAĞ çalışmasının tamamlandığını söyledi. Prof. Dr. Demir çalışmaların yalnızca günümüz ihtiyaçlarına değil, gelecekte önemi artacağı ön görülen alanlara da odaklandığının altını çizdi.

SSB, Aselsan, Roketsan, Tübitak MAM, TUSAŞ, Aspilsan ve TOBB ETÜ’den katılımcıların yer aldığı Yönlendirme Komitesi, yol haritası hazırlama sürecinde SSB temsilcileri, OÇG Liderleri ve öncü firma temsilcilerinin katılımı ile tüm OÇG faaliyetlerini yürüttü ve bu çalışmanın sonuçlarını kapanış toplantısıyla sundu.

Yönlendirme komitesinde yer alan ve 2022’de başlayan NATO AVT-372 Grafenin Savunma Uygulamaları Paneline eş başkan seçilen TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği öğretim üyesi ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Göknur Büke toplantıda  grafen ve 2B malzemeler kapsamında dünden bugüne dünyadaki durum hakkında bilgi verdi.