HABERİ PAYLAŞIN

Adını, sibernetik biliminin kurucularından ve tarihte ilk robotu yapan isim olarak bilinen Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezerî’den alan ‘Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (VR-AR) Mükemmeliyet Merkezi’ TOBB ETÜ Teknoloji Merkezinde açıldı. Southeastern Manufacturing Technologies (SIMT), Exploristan ve TOBB ETÜ ortaklığında kurulan Merkez’in açılışı Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ile TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Üyesi Faik Yavuz tarafından 13 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

 

 

"Dünyada sanal ve artırılmış gerçeklikle ilgili kendi anadilinde içerik üreten  5. ülke olacağız"

Yavuz açılışta; Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (VR (Virtual Reality) - AR (Augmented Reality)) Mükemmeliyet Merkezinin Türkiye’nin eğitim alanındaki geleceğinde çok önemli rol oynayacağını belirterek şöyle konuştu:

“Merkezimiz gelecek nesillerin teknolojiyi daha verimli kullanmaları için artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik üzerine yazılımlar geliştirecek. Her yaş grubuna ve farklı disiplinlere uygun eğitim içerikleri hazırlanacak. Teknik ve pratik uygulama gerektiren eğitimler için güvenli deneyim alanları tasarlanacak. İnşallah kısa sürede liselerde, mesleki ve teknik eğitimle, ön lisans ve lisans programlarında, burada ürettiğimiz yazılım ve programlar kullanılacak.   Yani meslek lisesindeki bir öğrenci motorun parçalarını, nasıl çalıştığını, nasıl sökülüp takıldığını gerçek motorun yanındaymış gibi, bu sistemle öğrenebilecek. Yeni tasarımların nasıl yapıldığını görebilecek. Eğitim programlarının yanı sıra Medikal ve Sağlık, Ulaşım, Üretim, Savunma ve Uzay Teknolojileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri gibi alanlarda yerel yazılımlar üretilecek. Ve tüm bu içerikler Türkçe olacak. Böylece dünyada, sanal ve artırılmış gerçeklikle ilgili, kendi anadilinde içerik üreten, 5. ülke olacağız.  Ben bu işin Türkiye’ye TOBB ETÜ’ye getirilmesinin mimarı Prof. Dr. Teyfik Demir Hocamızı yürekten kutluyorum.“

 

"Sanal gerçeklik araçlarının okullarımızda kullanılacak olması bizi heyecanlandırıyor"

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Selçuk ise sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, makine öğrenmesi kavramlarının basit oyuncaklardan, karmaşık bilimsel laboratuvar araçlarına kadar artık geniş bir alanda kullanılır hale geldiğini anlattı. Prof. Dr. Selçuk, dünyanın yeni bir çağa hazırlandığını, bu yeniçağın biyolojik olanın, dijital olanla aynı bedende yer alacağı bir dönem olacağını bildirerek şunları söyledi:

“Bu çağda insan beynine yazılım yüklemek, damarlarda nano-robotların dolaşması mümkün olabilecektir. Bu durum, robotiğin, otomasyonun bütün üretim süreçlerinde ne derece hakim olacağını da bize çağrıştırıyor. Açacağımız Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi'nde üretilecek sanal gerçeklik araçlarının bir şekilde derslerimizde, öğretmenlerimizin eğitiminde, meslek okullarımızda kullanılacak olması bizi heyecanlandırıyor. Bu ortak çalışmaların muhakkak surette içerisinde olacağız ve birlikte bu çalışmaları yürüteceğiz. Kurumsal yapılar bazen bürokrasiye sıkışabiliyor. Parlak beyinler, parlak kişiler, parlak zekâlar, kurumların da önüne geçip bir şekilde kendi inovasyonlarını ortaya koyup bu toprakların bu coğrafyanın mesuliyeti içinde üzerlerine düşen vazifeyi beklenenden çok daha fazla biçimde yapmaya çalışıyorlar. Bu projeyi de böyle bir proje olarak görüyorum. Bu güzel örnekler, çıtamızı, beklentimizi yükseltiyor ve çocuklarımızın hayallerine hayal katıyor. Bu merkez için TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum."

 

Törende merkezin ortağı olan SIMT Başkanı Dr. Mark Roth, Zspace Başkan Yardımcısı Ron Tamura ve TOBB ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Sarınay da görüşlerini dile getirdiler ve ardından Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr Selçuk’a sanal ve artırılmış gerçeklik bilgisayarı hediye edildi. Açılıştan sonra Merkezde Bakan Prof. Dr. Selçuk, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını üç boyutlu izleme gözlüğü takarak bizzat deneyimledi.

 

 

Merkezde milli müfredata uygun yazılımlar geliştirilecek

Merkez hakkında bilgi veren TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı Başdanışmanı ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teyfik Demir, Türkiye’nin Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (VR-AR) Mükemmeliyet Merkezi'nde geliştirilen artırılmış gerçeklik yazılımlarıyla milli müfredatına uygun yazılım geliştiren ve kendi dilinde eğitim içerikleri hazırlayan dünyada 5. ülke konumuna yükseleceğini bildirdi. Prof. Dr. Demir,  Amerikan araştırma, danışmanlık ve bilgi teknolojisi şirketi Gartner's Hype Cycle'da 2018 yılı başında ticarileşmesi en yüksek seviyede beklenen teknolojiler arasında artırılmış gerçeklik teknolojilerinin gösterildiğini aktararak, ABD'deki Silikon Vadisi'nde bulunan tüm sanal gerçeklik şirketlerinin arka planında SIMT'in bulunduğunu söyledi.  Prof. Dr. Demir, bu nedenle 2 yıl boyunca süren görüşmeler neticesinde SIMT ile Türkiye'de ortak içerik geliştirilmesine yönelik anlaşma yapıldığını bildirdi.

Merkezde sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik üzerine K12 eğitim yazılımları geliştirerek eğitimin daha nitelikli, pratik ve etkileyici hale getirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Prof. Dr. Demir, burada geliştirilecek içerik ve yazılımların Zspace, Oculus, Google Glass, Class VR, HTC VR gibi tüm donanımlarla çalışabileceğini kaydetti ve şöyle konuştu:

"Merkez, ilk olarak K12 okullar için yazılımlar geliştirecek. Böylece ilk defa Türk milli eğitim müfredatına uygun Türkçe hazırlanmış yazılımlar çıkacak. Yapılan incelemelerde en yaygın kullanılabilecek donanım Zspace olduğu için Zspace ile özel bir anlaşma yapılarak içerikler ortaklaşa geliştirilmeye başlandı. Merkezimizin hedefi ülkemizdeki tüm öğrenciler için erişilebilir donanım ve içerik geliştirmek."

Projenin 1. aşamasında mühendislerin SIMT tarafından eğitileceğini ve 1 yıl uzaktan eğitime devam edeceklerini anlatan Prof. Dr. Demir, bu aşamanın sonunda tamamı Türk mühendislerden oluşan 10 kişilik bir ekibin içerik geliştirme konusunda yetkin hale geleceğini aktardı. Böylece eğitim içeriklerinin tamamının Türkçe ve Türk mühendisler tarafından geliştirilir hale geleceğini bildiren Prof. Dr. Demir, "TOBB ETÜ, merkezi iki amaçla kullanacak. Bunlardan ilki merkez, araştırma geliştirme faaliyetlerinde bir laboratuvar olarak kullanılacak. İkinci olarak da merkez, eğitim içeriklerinin denenmesi için bir ön gösterim çalışma merkezi olarak hizmet verecek" bilgisini verdi.

 

Eğitim yazılımları haricinde çeşitli sektörler için de yazılım üretilecek

Prof. Dr. Demir iş güvenliği ve işçi sağlığı eğitimleriyle ilgili müfredatın da sanal ortamda verilebilecek şekilde geliştirileceğini belirterek şunları kaydetti:

"K12 yazılımlar konusunda uzman 150 öğretmenden oluşan bir danışma kurulu tarafından milli müfredatımıza uygun içeriklerin senaryoları hazırlanıyor. Ayrıca, tüm AR-VR donanımları için ortak bir platform kuruldu. Bu yazılımlara ek olarak mesleki ve teknik eğitim ile özel eğitim alanlarında çalışmalara da başlandı. Üretilen eğitim yazılımları, akademisyenler, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından da kullanılarak akademik çalışmalara katkı sağlayacak. Ebuliz VR-AR Mükemmeliyet Merkezi'nde eğitim yazılımlarının yanı sıra medikal ve sağlık, ulaşım, endüstri ve üretim, savunma, uzay teknolojileri, coğrafi bilgi sistemleri ve enerji kaynakları alanında yerel yazılımlar üretilecek. Ebuliz VR-AR Mükemmeliyet Merkezi, tüm donanımlarla uyumlu olarak çalışabilen içerikler geliştiren dünyadaki ilk merkez olacak.”  

Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (VR-AR) Mükemmeliyet Merkezi hakkında daha fazla bilgiye buradan  ulaşabilirsiniz.

Ebuliz VR-AR Mükemmeliyet Merkezi Twitter Hesabı

 

K12 nedir?

K12; Kanada, ABD ve Avusturalya’da ilk, orta ve lise dengi okulların siteleri için belirlenmiş bir standarttır. Kindergarten ve 12th grade terimlerinden türemiştir. Kindergarten; 4-6 yaş aralığında okula başlayan çocukları temsil ederken 12thgrade veya grade 12 ise 12.sınıf anlamına gelmektedir. Bu ülkeler 12 yıllık eğitim süresini ve Kindergarten terimini baz alarak K12 uzantısını seçmiştir. Türkiye de bu uzantıyı olduğu gibi kabul edip eğitim kurumlarında kullanılmasını uygun görmüştür.