HABERİ PAYLAŞIN

Gazete ETÜ, TÜSF 2. Lig Basketbol Turnuvası’nda namağlup olarak şampiyon olan ve 1. Lige yükselmeyi başaran TOBB ETÜ Erkek Basketbol Takımı ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdi. Alperen Avşar’la beraber hazırladığı soruları Merve İleri sordu, Takım antrenörü Ali Kavaklıoğlu, yardımcı antrenörü Ahmet Gülen, takımın hem eski oyuncuları hem de kaptanlarından Şükrü Atakan Durduran ve Enver Berk Yıldız cevapladı.

  • Basketbola başlamanız, takıma girişiniz nasıl oldu?

Enver Berk Yıldız: Babamın yönlendirmesiyle başladım, başlarda onların zorlamasıyla gidiyordum fakat sonradan basketbol benim için bir tutku haline geldi. 2013’de hazırlık sınıfındayken de bu takıma girdim.

Şükrü Atakan Durduran: Ben de 2013’de hazırlıktayken takıma girdim. Beni de ilk olarak ailem yönlendirdi, şimdi de iyi ki basketbola yönlendirilmişiz diyoruz.

  • Basketbola yönelme sebebiniz nedir, basketbolun en sevdiğiniz yönü?

Şükrü Atakan Durduran: Dediğim gibi ilk olarak ailemin yönlendirmesiyle başladım fakat basketbol benim için spordan daha fazlasını ifade ediyor. Her zaman eğitimime de faydası oldu, planlama becerisi kazandırdı, kötü alışkanlıklardan uzak durmamızı sağladı.

  • İyi bir basketbolcu hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Ahmet Gülen: Zeki olmalı ki oyun içinde karşılaştığı zorluklara çözüm üretebilsin, ayrıca takım ahlakına ve arkadaşlık anlayışına sahip olmalı, kendi başarısındansa takımın başarısını ön planda tutabilmeli.

Ali Kavaklıoğlu: Öncelikle bu üniversite bazında baktığımızda, üniversitemiz oldukça yoğun bir programı olan, zor bir üniversite ve çocuklarımız da tıpta, mühendislikte okuyan başarılı öğrenciler. Biz bu takımda derslerinde başarılı olan, bunun yanında da basketbola yetenekli olan öğrencileri tercih ediyoruz. Bu öğrencilerde aradığımız kriterler de düzgün, dürüst, ahlaklı, takım sporuna uygun, birlikte üzülüp birlikte sevinmeyi bilen ve okulunu hem sahada hem saha dışında iyi temsil eden oyuncular olmaları.

  • Örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz basketbol oyuncuları var mı?

Şükrü Atakan Durduran: Bizim başladığımız dönemlerde Yunanistan basketbolu ön plandaydı. Oynadığım pozisyon gereği de Dimitris Diamantidis örnek aldığım bir oyuncuydu. Günümüzde de NBA’deki John Wall beğendiğim oyunculardan biri.

Enver Berk Yıldız: Benim de Litvanyalı basketbolcu Šarūnas Jasikevičius örnek aldığım oyunculardandı. Şimdi ise Chris Paul idol olarak gördüğüm oyunculardan.

  • Bireysel bir spor yerine takım sporu seçme nedenleriniz nedir, artıları - eksileri nelerdir?

Enver Berk Yıldız: Ben basketbol sayesinde çok fazla arkadaş edindim, sosyal hayatımı çok olumlu etkiledi. Takım sporu insanların birbirine güvenini de arttırıyor ve başarılarımız da birbirimize güvenimizle doğru orantılı ilerliyor. Belirgin bir eksisinin olduğunu düşünmüyorum.

  • Takıma kaptanlık etmek nasıl bir his? Zorlukları neler?

Şükrü Atakan Durduran: Takımın 1. Kaptanı Ercan aslında, ben takımın büyüklerindenim. Bazen takım oyuncuları arasında anlaşmazlığa düşülebiliyor, bir kaptan olarak bunu en az hasarla atlatmaya çalışmalısınız. Kaptanlığı saha içinden çok saha dışında yürütmeniz gerekiyor.

  • Takımda oynamak akademik başarınızı ve sosyal hayatınızı nasıl etkiliyor, okulla birlikte takımı yürütmekte zorlanıyor musunuz?

Şükrü Atakan Durduran: Makine Mühendisliği okuyorum ve bu zor bir bölüm, açıkçası okul da çok yoğun olduğu için bir arada götürmede biraz zorlanıyorum ama sosyal hayatımda küçük fedakârlıklar yapmam dışında zorlayıcı bir yönü yok.

  • Takıma okulun desteği ne şekilde oluyor?

Ali Kavaklıoğlu: Okul bize gerekli malzemeleri, spor salonunu sağlıyor. Okuldan destek görüyoruz fakat okul öğrencilerinden yeterli ilgiyi göremiyoruz. Okul içerisinde maçların düzenlendiği bir spor salonu olmasına rağmen yeterli seyirciye ulaşamıyoruz. Aslında erkek basketbolu çok ilgi gören bir spor ve takımımız da oldukça başarılı. Maçlara daha çok katılımın olmasını ve takımımızın desteklenmesini istiyoruz. Bir yere ait hissedebilmek için ortak bir noktada buluşabilmek gerekir ve ben bunun basketbolla, ortak bir takımı desteklemeyle mümkün olabileceğini düşünüyorum.

  • Maç öncesi takım motivasyonunu sağlamak için neler yapıyorsunuz?

Ali Kavaklıoğlu: Bence inanmak başarmanın yarısından fazlasıdır. Oyuncularıma kendilerine inanmaları gerektiğini öğretiyorum öncelikle. Antrenör olarak kararlılığınızdan, mücadeleciliğinizden asla bir şey kaybetmemelisiniz, oyuncularıma da pes etmemeyi son ana kadar mücadele etmeleri gerektiğini öğretiyorum.

  • Mağlubiyet sonrası takımın enerjisini yeniden toplamak için neler yapıyorsunuz?

Ali Kavaklıoğlu: Mağlup olsak bile takım elinden gelen çabayı göstermişse hepsini tebrik ederim. Kaybettiysek soyunma odasında çok fazla konuşmam çünkü oyuncuların da adrenalini yüksektir o anda, daha sonraki antrenman öncesinde kazanmanın da kaybetmenin de bu oyunun bir parçası olduğunu, çalışmalarının neticesini mutlaka alacaklarını anlatmaya çalışırım ve yeniden motive olmalarını sağlarım.

  • Maç öncesinde takımın bir totemi, dinlediği bir müzik vs. var mı?

Şükrü Atakan Durduran: Bu sene maçlardan önce enerjimizi yükseltmek için Era Istrefi-Bonbon şarkısını dinliyoruz, bu takımın bir totemi haline geldi.

  • Takım performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ahmet Gülen: Bu sene takımımız yeniden kuruldu denilebilir. Eski ve yeni oyuncuların karması bir takım vardı ve zorluklar yaşayacağımızı düşünüyorduk fakat yeni gelen oyuncularımız çok iyi, uyumlu ve çalışkan oyunculardı. Arkadaşlık ilişkileri çok üst düzeyde, sakin ve rakibe saygı gösteren bir takımız. Bu sene takımımız benim görüşümce beklentileri aşan bir takım oldu. Hedeflerimize ulaştık, hala çok sıkı çalışıyoruz ve Türkiye’de ilk 8’e girmeyi hedefliyoruz. Bunun için de öğrencilerimizin bizi tribünlerde desteklemesini bekliyoruz.

  • Takımın başarısının sırrı nedir?

Ali Kavaklıoğlu: Öncelikle ben çok iyi bir koçum (Gülüşmeler). Bu bir takım oyunu ve biz son maçımızda geriye düşmemize ve seyircilerden maçı kaybettik diye gidenler olmasına rağmen son ana kadar mücadeleyi bırakmadık. Takımım kaybetmeyi sevmiyor, sonuna kadar vazgeçmiyorlar. Bu da onların başarılı olmasını sağlıyor.

Şükrü Atakan Durduran: Bizden daha yetenekli oyuncular da var, daha yapılı oyuncular da var ama kazanmayı bizden daha çok isteyeni yok. Bu da bizim pes etmememizi ve daima çalışmamızı sağlıyor. 

  • Takımla ilgili en unutamadığınız anınız?

Şükrü Atakan Durduran: Bu sezonun son maçı ve üst tura çıkışımız çok keyifliydi. Belki de şimdiye kadarki en zor, şansımızın en düşük olduğu grubumuzdu. Pek çok zor ihtimalin arasından, isteyince başarabileceğimizi görmüş olduk. Takım için büyük bir başarı anıydı.

Enver Berk Yıldız: Kuşadası’nda düzenlenen turnuvada üst üste 5 kez galibiyet kazandık bu bizim için çok mutluluk vericiydi.

  • Basketbol felsefeniz nedir, nasıl bir oyun oynatmak istiyorsunuz?

Ali Kavaklıoğlu: Tüm oyuncularımın agresif oynamasını istiyorum, tam sahada pres yapan, koşan; yarı sahada adam adama savunmayı iyi yapan, rakibe kolay şut şansı vermeyen, birbirine yardım eden, özellikle hücumda hızlı oynayan bir takım hedefliyoruz her zaman. Özetle sert defans yapan, hücumda hızlı oynayan bir felsefeyi takıma yerleştirmeye çalışıyorum.

  • Türkiye’deki basketbolun durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ali Kavaklıoğlu: Türk insanının sahada daha çok oynamasını istiyorum, Türkiye genelinde basketbola çok yoğun ilgi var ve basketbolun Ankara, İstanbul, İzmir dışında da oynanabilen bir spor haline getirilmesi lazım federasyon tarafından. Üniversitelere de bu konuda önemli görevler düşüyor, basketbolun okullar tarafından da daha fazla özendirilmesi, tanıtılması gerekiyor.

  • Takım olarak hedefleriniz nelerdir, takımı nerede görmeyi amaçlıyorsunuz?

Ali Kavaklıoğlu: ÜNİLİG’de bu 6 takımlı turu da geçmeyi, bir üst tura çıkmayı hedefliyoruz. Diğer okullarda genellikle beden eğitimi bölümünden öğrenciler varken, bizim takımımızda farklı farklı bölümlerden öğrenciler var. Yoğun okul programlarına rağmen oyuncularımın özveriyle çalışmasını, bu takım için ter dökmesini çok takdir ediyorum ve hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.

  • Basketbolun sizde çağrıştırdığı 3 kelime nedir?

Ali Kavaklıoğlu: Fair play, rekabet, galibiyet

Ahmet Gülen: Başarı, takımdaşlık, tutku

Enver Berk Yıldız: Arkadaşlık, kazanmak, hırs

Şükrü Atakan Durduran: Azim, hırs, mücadele

  • Biz de Gazete ETÜ olarak takımımızı tebrik ediyor, sizi hep zirvede görmek istiyoruz, desteğimiz hep sizinle!

Röportaj:  Merve İLERİ, Psikoloji Lisans Programı

Fotoğraf:  Şule DEMİR, Psikoloji Lisans Programı