HABERİ PAYLAŞIN

2018-19 Bahar Döneminde Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden 80’e yakın öğrencimiz ortak eğitimlerini sektörün önde gelen firmalarında tamamladı. Roketsan, Havelsan, Karel Elektronik, AF Mercados, STM ve FNSS en çok öğrencimizin ortak eğitim yaptığı kurumlar olurken, öğrencilerimiz Ortak Eğitim Programı kapsamında toplam 48 farklı kurum ve firmada çalışma imkanı buldu. Son derece verimli bir ortak eğitim dönemi olan Bahar Döneminden öne çıkan bazı ortak eğitim deneyimlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

Oktay Öğütçü  - Roketsan A.Ş.

Oktay, 2018-19 Bahar Dönemi son ortak eğitimini Roketsan’da kızılötesi sistemler tasarım biriminde yaptı. Ortak eğitiminin büyük kısmını arayüz tasarımı üzerine yaptı. 3 boyutlu bir sahneyi 2 boyutlu bir ekrana yansıtmak için kullanılan Grafik pipeline modelini öğrendi ve uyguladı. Sentetik görüntü üretici için  OpenGL, PyQt kullanmayı öğrendi. Ortak eğitiminin son kısmında görüntü işleme kapsamında sentetik kızılötesi görüntülerden hedef tespiti yaptı. Oktay ortak eğitimi biterken iş teklifi alarak Roketsan’da tam zamanlı olarak çalışmaya başladı.

 

İpek Anıl Atalay – TOBB ETÜ

 

 

İpek, üçüncü ve son ortak eğitim dönemini TOBB ETÜ Optik ve Fotonik Araştırma Laboratuvarında Prof. Dr. Hamza Kurt danışmanlığında amH tamamladı. İpek burada güneş hücrelerinin Parçacık Sürü Optimizasyonu kullanarak tasarımını yaptı. Bu tasarımda Lumerical adlı optik benzetim yazılımını öğrendi ve kullandı. Yaptığı çalışmaları bildiri haline getirdi ve hazırladığı bildiri ICTON 2019 uluslararası konferansına kabul edildi. İpek bildirisini konferansta bizzat kendisi sundu. İpek, lisans hayatında edindiği bu tecrübenin akademik hayatında çok faydalı olacağını belirtiyor.

 

Talha Kaan Topuz – APE Havacılık

 

 

Talha üçüncü ortak eğitim dönemini APE Havacılık’ta tamamladı. APE Havacılık TOBB ETÜ Garaj’da faaliyet gösteren bir start-up şirkettir. Türkiye’nin ilk seri üretim yerli drone’u üzerine çalışan şirket Turkcell’in Arıkovan’ı projesi kapsamında rekor düzeyde fon almıştır.   Talha bu firmada baskı devre tasarımı yaptı ve KeyCAD programını öğrendi. İhale şartnameleri hazırladı ve ihale yönetmeliklerini öğrendi. Talha ortak eğitimi biterken iş teklifi aldı ve firmada tam zamanlı çalışmaya başladı. Talha APE Havacılık’ta ortak eğitim yapmış olmaktan çok memnun, bu tür küçük ölçekli ar-ge firmalarında daha çok şey öğrenmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

 

Betül Kulaksız – STM A.Ş. 

 

 

Betül ikinci ortak eğitimini STM A.Ş.’de Otonom Sistemler Müdürlüğü’nde yaptı. Elektronik Tasarımcılar, Yazılımcılar ve Makine mühendislerinden oluşan disiplinler arası bir grupta çalışma şansı buldu. Dönem boyunca sabit kanatlı ve döner kanatlı vurucu İHA’lar üzerine çalıştı. Şematik ve baskı devre tasarımı üzerine çalıştı ve Altium yazılımını öğrendi. Yapılan işlerin dokümantasyon dosyalarını hazırladı. Ortak eğitim biterken firmadan aday mühendislik teklifi aldı.  Betül bu ortak eğitiminde bir proje ve program üzerinden ilerlemenin kendisi için faydalı olduğunu söylüyor.