HABERİ PAYLAŞIN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı açılışında "Girişimcilik ve Liderlik" dersinde TOBB ETÜ’lüler ile bir araya gelerek deneyim ve tavsiyelerini paylaştı.

22 Eylül 2022 tarihinde TOBB ETÜ’de gerçekleşen dersin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Yusuf Sarınay, verdikleri emek ve özverili çalışmanın karşılığında TOBB ETÜ’lü olan gençleri tebrik etti. Girişimciliğe ve yenilikçiliğe verdiği büyük önem ile fark yaratan, geleceği şekillendiren bireyler yetiştirmeyi hedefleyen TOBB ETÜ’de kendilerini iş dünyasının merkezinde bir üniversite yaşamı, güçlü bir akademik ve araştırma alt yapısı ve mezun olmadan bir yıllık iş deneyiminin beklediğini ifade eden Prof. Dr. Sarınay tüm öğrencilere yeni eğitim öğretim yılında başarılar diledi.

Prof. Dr. Sarınay’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan M. Rifat Hisarcıklıoğlu, en çok övündüğü projesinin TOBB ETÜ olduğunu belirterek TOBB ETÜ’nün başarılarıyla gurur duyulması gerektiğini söyledi. TOBB ETÜ’lülerin son 1 yıl içinde elde ettiği başarılardan örnekler veren Hisarcıklıoğlu, “TUS 1.’si bu yıl TOBB ETÜ’den çıktı. KPSS’de, ALES’te bizim mezunlarımız ilk sıraları kimselere kaptırmıyor. Georgia Tech, University of Southern California gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden burslu doktoraya kabul alan mezunlarımız var. Geçtiğimiz günlerde mezunlarımızdan Simay Tunçkılıç Avrupa Konseyi’nde umut dolu, muhteşem bir konuşma yaptı. Birkaç hafta önce TeknoFest’te TOBB ETÜ Kasırga Takımı çip tasarımıyla birinci oldu. 2. olan takımımız, Phantom Takımı da burada.” şeklinde konuştu.

Derste girişimciliğin önemine değinen Hisarcıklıoğlu, zenginleşmenin ve işsizliğin çözümünün girişimcilikten geçtiğini, dünyanın en büyük 10 ekonomisinin, en girişimci 10 ülke olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, her yıl yaklaşık 100 milyon startup doğduğunu söyleyerek, bunların %60’ının sıfır sermaye ile kurulduğunun altını çizdi. TOBB ETÜ mezunlarından 940 öğrencinin kendi işini kurduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, günümüzde asıl sermayenin para olmadığını her şeyin hayal kurmakla başladığını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu; marka olmanın, iyi bir takım ile çalışmanın önemine de vurgu yaptığı derste, öğrencilere yaşadığı deneyimleri aktarırken kendi benimsediği ilkeleri de paylaştı. “Yenilikçi olmak zorundayız” diyen Hisarcıklıoğlu öğrencilere, “İcat çıkarma diye yetiştirildik. Devir icat çıkarma devri. Eski köye yeni adet getirin. Devir teknoloji devri. Her işin içine teknolojiyi dâhil edin.” tavsiyesinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, yapılan her işte adaletli olunması ve dilinden, dininden, kimliğinden, görüşünden, etnik kökeninden dolayı kimsenin ötekileştirilmemesi gerektiğinin altını çizerek “Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya için çalışın” dedi.

Hisarcıklıoğlu, “Minnettar olduğumuz önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri başarılı gençlerle meydana gelir’. İşte onlar sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz” şeklinde konuştu.