HABERİ PAYLAŞIN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 23 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Girişimcilik ve Liderlik dersinde, bu yıl TOBB ETÜ’ye yerleşen öğrencilerle girişimcilik ve başarılı olmanın yolları üzerindeki görüşlerini paylaştı.

 

 

Öğrencilere TOBB ETÜ’ye geldikleri için teşekkür ederek sözlerine başlayan Hisarcıklıoğlu, “Ama zor bir üniversiteye geldiniz. Çok çalışıp çok yorulacaksınız. Ana amacımız sizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak. Ayrıcalıklarınız ise sizi benzer üniversitelere göre 1 yıllık iş tecrübesiyle mezun ettiğimiz ortak eğitim modeli ve uluslararası geçerliliğe sahip TOEFL sertifikası verdiğimiz güçlü bir yabancı dil eğitimidir” dedi.

TOBB ETÜ’yü kurarken girişimci bir üniversite yapmak istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, zengin olmanın yolunun girişimcilikten geçtiğini vurguladı. Ülkenin zenginliğinin de girişimciliğe bağlı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Öğrencilerimizi girişimcilik yönünden cesaretlendirmek istiyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu girişimcilerin yanında, bürokraside girişimci dostu bürokratlar ile girişimcilerin ufkunu, vizyonunu açacak insanlar da yetiştirmeyi amaçladıklarını anlattı. TOBB ETÜ’den mezun olan 800 öğrencinin kendi işini kurduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunların yüzde 83’ünün start-up olduğunu söyledi. Öğrencilere daha okurken nasıl girişimci oluruz diye düşünmeleri tavsiyesinde bulunan Hisarcıklıoğlu, girişimci olmanın esaslarını ise şöyle anlattı:

“Önce hayal kurun. Her şey hayal etmekle başlar. Burada kendinize sınır koymayın. Sonra bu hayal içinden kendinize bir hedef seçin. Bunları gerçekleştirmek için de çok çalışın. Çalışmadan hiçbir hedefe ulaşamazsınız. Artık girişimci olmak için mutlaka sermaye gerekmiyor. Yeter ki iyi bir fikriniz olsun.”

 

Öğrencilere girişimci olduklarında kendilerinden daha akıllı insanlarla çalışmaları ve akıllı ortaklıklar ile takım çalışmasına önem vermelerini öneren Hisarcıklıoğlu, ayrıca giderlerinin gelirlerini geçmemesi gerektiğinin altını çizdi. Girişimcilik için illa ki sermaye bulunması gerektiği düşüncesinin artık geçerli olmadığının altını çizen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“Uber’in bir tane bile taksisi yok ama değeri 67 milyar dolar. Airbnb’nın oteli veya yatağı yok ama değeri 31 milyar dolar. Whatsapp’ın sadece 55 çalışanı var ama değeri 200 milyar dolar. Facebook’un kendisi tek satır içerik üretmiyor ama değeri 260 milyar dolar. Hepsi aslında birer bilgisayar programı ve yazılım. Bugün artık her sabah kalktığınızda, ‘yeni’ ne yapacağını düşünmeniz önemli. İleriye gidebilmenin yolu bu. Bu nedenle farklı düşünün. 10 tane düşünün, birinde illa ki başarılı olacaksınız.“

Kendisinin iş hayatına ilişkin ilkelerini de öğrencilerle paylaşan Hisarcıklıoğlu, bunları; “işten artmaz dişten artar”, “işin hilesi dürüstlüktür”, “önce kontrol sonra itimat”, “hafızasına güvenen daima yanılır”, “işte idare olmaz” olarak sıraladı.

Hayatta kimseyi ötekileştirmemek gerektiğini ifade eden, başarı için siyasi görüş, dünya görüşü, mezhep, etnik köken gibi farklılıklara saygı gösterilmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, “Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Birbirimize sımsıkı sarılalım” diye konuştu. Kendisinin iş hayatına girdiğinde ülkenin ihracatının 3 milyar dolar olduğunu, şu anda 160 milyar doları geçtiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu “Bizler, Türkiye’yi dünyanın 17’inci büyük ekonomisi yaptık. Sizler de ülkemizi daha ön sıralata taşımalısınız” diyerek sözlerini bitirdi.