HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ Hukuk Topluluğu tarafından 7-8 Mart 2019 tarihlerinde düzenlenen ve Türkiye’nin en kapsamlı hukuk buluşması olan “Hukukta Kariyer Günleri ’19” etkinliğinde hukukun tüm renkleri bir aradaydı. Bu sene, 2 Ocak 2019’da hayatını kaybeden Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’in anısına düzenlenen etkinlikte, TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra hukukun farklı meslek gruplarından 19 seçkin hukukçu konuşma yaptı. Akademisyenlik, avukatlık, yüksek mahkeme hakimliği, noterlik, arabuluculuk, diplomatlık ve kamu denetçiliği gibi farklı meslek gruplarından duayen meslek büyükleri, hukuk öğrencilerine mesleki tecrübelerini ve geleceğe yönelik tavsiyelerini aktardı. Türkiye'nin 56 farklı ilinden, 62 farklı hukuk fakültesinden 650 genç hukukçu meslek tercihlerini doğru yapabilmek, meslek büyüklerinin tavsiyelerini dinlemek ve hukuk nosyonlarını geliştirebilmek amacıyla etkinliğe katıldı.

 

Etkinlik, TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca ile TOBB ETÜ Hukuk Topluluğu Başkanı Harun Sakınan’ın açış konuşmalarıyla başladı.  Konuşmasına geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’i anarak başlayan Prof. Dr. Çiğdem Kırca, Etkinlik ile ilgili duygularını “öğrencilerin önünü açtığımız ve onları teşvik ettiğimiz zaman neler başarabildiklerini görmek bizleri çok gururlandırıyor” şeklinde ifade etti. 

 

 

Etkinliğin ilk oturumunda Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Burhan Üstün, meslek tecrübelerini ve tavsiyelerini anlattı. Hangi mesleği yaparsak yapalım, önceliğin dürüstlük olması gereğini ifade eden Üstün, genç hukukçulara yabancı dil öğrenimi konusunda da tavsiyelerde bulundu.

 

Bir sonraki oturumda konuşma yapan Kamu Denetçisi Yahya Akman ise kamu denetçiliği kurumunun işleyişi hakkında genç öğrencilere bilgilendirme yaptı.

Öğleden sonraki ilk oturumda Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lâle Sirmen, akademisyenlik kariyeri hakkında genç öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştirdi ve tavsiyelerini aktardı.

 

 

Koç Holding Baş Hukuk Müşaviri Avukat Kenan Yılmaz ise genç hukukçuların uluslararası camiayla ve iş dünyası ile bağlantı kurmasının öneminden söz etti.

Sonraki oturumda konuşma yapan TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Emile Zola’nın “Cumhuriyetin şerefi adalettir” sözünü hatırlatarak konuşmasına başladı. “Eğer hukuk sistemi iyi işliyorsa toplumda güven duygusu artar” diyen Hisarcıklıoğlu, ekonominin iyi işlemesi için toplum kurumlarına ve hukuka olan güvenin önemine vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu, “Su ve ekmek gibi hukuk da toplumun temel ihtiyacıdır. Hukuk sisteminiz güçlü ise ekonominiz de güçlü olur, refah da artar. Hukuk sisteminiz iyi işliyorsa dünyaya hâkim olabilirsiniz” diyerek hukukun ve hukuk devleti ilkelerine sahip olmanın önemini genç hukukçulara vurguladı.

 

 

Sonrasında konuşma yapan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin ve Türkiye Noterler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Gül ise noterlik mesleğini genç hukukçulara anlattılar ve hukuk öğrencilerinin ne olursa olsun kendilerini geliştirmeye devam etmeleri gerektiğinden söz ettiler.

İlk günün son oturumu ise Yalçın Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı ve Arabica Coffee House CEO'su Sertaç Yalçın'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Avukat Sertaç Yalçın hukukun toplumdaki her mesleğin ve her hareketin temelinde olduğundan söz ederek, genç hukukçulara hukukun bu etkisini bilerek hareket etmelerini önerdi.

 

 

İkinci gün ilk oturumda konuşma yapan Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürü Niyazi Acar, hukuk öğrencilerinin kendilerini her alanda geliştirmesinin her meslek için önemli olduğundan bahsetti.

 

Sonraki oturumda konuşma yapan Arabulucu Yakup Erikel, arabuluculuk kurumunun öneminden ve dünyadaki gelişiminden bahsetti. Arabuluculuğun hızlı ve iki tarafa da kazanma hissi veren bir yol olduğundan hareketle, uyuşmazlıkların arabuluculukla çözülmesinin başarılı bir yol olduğunu belirtti.

Bir sonraki oturumda konuşma yapan Yazıcı Avukat Ortaklığı Kurucu Ortağı Avukat Murat Yazıcı ise genç hukukçuların mezuniyetlerinden sonra da kendilerini geliştirmelerine devam etmeleri gerektiğinden ve İngilizce haricinde ikinci bir yabancı dil öğreniminin artık zorunluluk haline geldiğinden söz etti.

 

 

Öğleden önceki son oturumda konuşma yapan TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca ise, TOBB ETÜ Hukuk Fakültesinde verilen eğitimden ve ortak eğitim sisteminden söz ederek bir hukuk fakültesi öğrencisinin kendisini geliştirmek ve iyi bir hukukçu olmak için geçmesi gereken yollar konusunda tavsiyelerde bulundu.

 

 

Öğleden sonraki ilk oturumda Emekli Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu, büyükelçilik yıllarındaki deneyimlerini anlatarak uluslararası ilişkilerde hukukun nasıl işlediğinden ve öneminden bahsetti.

 

 

Ardından konuşma yapan Sayıştay 7.Daire Üyesi Mehmet Dönmez, Sayıştay Denetçisi Eşref Edip Çiçekli ve Sayıştay Denetçisi Doruk Kalelioğlu ise Sayıştay’ın işleyişinden bahsettiler.

Sonraki oturumda konuşma yapan Yargıtay 13.Hukuk Dairesi Başkanı Ali Selman Erkuş ve Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Saldırım ise hâkimlik mesleği ile hâkim olmak için genç hukukçuların geçmesi gereken yollar konusundaki tecrübe ve görüşlerini aktardılar.

 

 

Son oturumda konuşma yapan Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rona Aybay ise genç hukukçuların mezun olduktan sonra önüne çıkacak olan seçeneklerden ve iyi bir hukukçunun hakkaniyet ve dürüstlük gibi konuları önemsemesi gerektiğinden bahsetti.

 

 

Bu sene dördüncü kez düzenlenen Türkiye’nin en kapsamlı buluşması Hukukta Kariyer Günleri ’19 etkinliği, TOBB ETÜ Hukuk Topluluğu Başkanı Harun Sakınan’ın kapanış konuşması ve katılımcılara katılım belgelerinin verilmesi ile sona erdi.