HABERİ PAYLAŞIN

Elif Candaş

Biyomedikal Mühendisliği, 4. Sınıf

Ocak - Nisan 2015, Columbia University Medical Center (New York, ABD)

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği bölümünde 2011-2016 yılları arasında lisans eğitimimi tamamladım. Bu süreç içerisinde biyomedikal mühendisliğinin birçok dalı hakkında genel bilgi edinme şansı yakaladım. Ortak eğitim programları ile biyomedikal sektöründe ne tür çalışmalar yapıldığı hakkında bilgi sahibi oldum. 2. Ortak Eğitim Programını New York’da Columbia Üniversitesi Medikal Merkez’de bulunan Rejeneratif Mühendislik Laboratuvarı’nda gerçekleştirdim. Bu laboratuvarda hücre kültürü deneyleri yaptım ve hücreler için gerekli olan doku iskelesini üreten bioprinter makinesi ile çalıştım. Bu sayede hücre için uygun koşullar nelerdir, nasıl sağlanır ve destek malzemeleri nasıl üretilir görmüş oldum. Yapmış olduğum bu ortak eğitim aynı zamanda ingilizce konuşma becerimi geliştirmemi sağladı. Birçok farklı kültürün birarada olduğu ve çeşitli sosyal faaliyetlerin düzenlendiği New York şehrinde etkinliklere katılma fırsatı buldum. Özgürlük Heykeli, Empire State Binası, Central Park ve birçok müzeyi gezme fırsatım oldu. Kültürel anlamda da kendimi geliştirmiş oldum. Doku mühendisliği ve rejeneratif tıp alanında çalışmalar yürüten bir üniversitede ortak eğitimimi tamamlamak, laboratuvar koşullarını görmek ve grup içerisinde yürütülen çalışmalara dahil olmak benim için önemli bir deneyim oldu. Bu deneyimler, ilerideki çalışma hayatımda bana büyük bir katkı sağlayacaktır. Ortak eğitim sonrasında TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi Biyonanotasarım Laboratuvarı’nda biyoenformatik, moleküler dinamik ve homoloji modellemesi ile protein yapı tahmini üzerine çalışmalara başladım ve bitirme projemi “İnfluenza Virüslerinde Evrim ve Antiviral İlaç Direnci Gelişiminin Modellenmesi” üzerine yaptım.

Gizem Gökçe

Biyomedikal Mühendisliği, 4. Sınıf

Ocak – Nisan 2015 University of Washington (Seattle, ABD)

2011 yılında TOBB ETÜ Biyomedikal Mühendisliği bölümüne başladım. Lisans eğitimim süresince aldığım derslerden edindiğim bilgiler ve ortak eğitim programlarından kazandığım deneyimler, ilgi alanlarımı şekillendirmemi ve bu alanlardaki bilgimi geliştirmemi sağladı. Katıldığım 3 adet ortak eğitimimden birini Seattle’daki University of Washington, Kimya Mühendisliği Bölümü, Baneyx Lab’da gerçekleştirdim. Bu laboratuvarda karbon nanotüplerin sulu çözeltiler içerisinde homojenizasyonu ve uç ve yan kısımlarının 2 farklı floresan protein ile işaretlenmesi projesinde çalışarak, kısa bir süre içerisinde temel mikrobiyoloji teknikleri, protein pürifikasyonu, floresan mikroskopisi ve birçok deneysel prosedür hakkında temel eğitim alma fırsatı buldum. ABD’nin en iyi üniversitelerinden birinde ortak eğitimimi yapmak bana hem eğitimsel hem de kültürel anlamda farklı bakış açıları kazandırdı. Laboratuvar ortamında kazandığım arkadaşlıklar, farklı etnik kökenlere sahip öğrencilerle iletişim kurmak ve sosyal aktivitelerimi onlarla gerçekleştirmek, bir yandan yabancı dilimi geliştirmemi, bir yandan da farklı kültürler hakkında deneyim kazanmamı sağladı. Buna ek olarak, bu süreç içerisinde bilimsel çalışmaların, sosyal etkinliklerle de birlikte verimli bir şekilde yürüyebileceğini öğrendim. Seattle’da bulunmak ayrıca bana ortak eğitimimi tamamladıktan sonra New York, Los Angeles, San Francisco ve Portland’ı da görme fırsatını sağladı. Böylece hem bilimsel, hem de kültürel anlamda çok güzel ve unutulmaz bir deneyim kazanmış oldum. Şu anda ise TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi Biyonanotasarım Laboratuvarı’nda virüslerin antiviral ilaçlara karşı direnç kazanmalarına neden olan mutasyon haritalarının çıkarılması projesinde son ortak eğitimimi yapmaktayım.

Hamdi Tuna Yener

Biyomedikal Mühendisliği, 4. Sınıf

Ocak - Nisan 2015, Columbia University Medical Center (New York, ABD)

2011 yılında başladığım lisans eğitimimi 2016 yılında tamamladım. Bu süreç içerisinde TOBB ETÜ'nün sunmuş olduğu en önemli imkanlardan bir tanesi olan ortak eğitim programının 2.sini Amerika Birleşik Devletleri, New York şehrinde bulunan ve dünyanın en önde gelen üniversitelerinden bir tanesi olan Columbia Üniversitesi'nde tamamladım. Burada Medikal Merkez'de yer alan Rejeneratif Mühendislik Laboratuvarı'nda doku mühendisliği üzerine çalıştım, doku yenilenmesi ile ilgili birçok araştırma yaptım. Okulumuzdaki laboratuvarlardan elde ettiğim tecrübenin üzerine de katarak hücre kültürü, kontrollü ilaç salınımı gibi doku mühendisliği kapsamında birçok başlıkta önemli deneyler gerçekleştirdim. Ayrıca doku iskelesi üretimi konusunda son yıllarda oldukça önemli bir yer kazanan 3 boyutlu biyoyazıcı ile birebir çalışarak doku iskelesi tasarımı ve üretimi konusunda yeni ve çok değerli bilgiler edindim. 3.5 ay süresince grup olarak çalıştığımız menisküs yenilenmesi ile ilgili bir projede uluslarası bir seminerde sözlü sunum kabulu aldık. Akademik bilgi birikiminin yanı sıra Dünya Kültür Başkenti olarak da adlandırılan New York şehrinde ve Washington DC, Philadelphia, Boston, Columbus gibi  birçok yerde gezerek, birçok sosyal etkinliklere katılarak, arkadaşlıklar edinerek bakış açımı genişlettim, kendi kültürel birikimimi artırdım. Döndüğümde ise daha önceden de farklı çalışmalar yaptığım TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi, Biyonanotasarım laboratuvarında çalışmaya devam ettim ve bitirme projemi “Kontrollü İlaç Salınımının Bilgisayar Ortamında Modellenmesi” konusunda başarıyla tamamladım. 

Mervenaz Şahin

Biyomedikal Mühendisliği, 4. Sınıf

Ocak - Nisan 2015, University of Washington (Seattle, ABD)

İkinci ortak eğitimimi Seattle’daki University of Washington’da bulunan büyük bir araştırma grubu olan Jen’s Research Group’ta gerçekleştirdim. Çalıştığım konu, stres altında hasar gören kompozitlerin floresan algılayıcı kullanılmasıyla tahribatsız bir şekilde teşhis edilmesiydi. Bu proje kapsamında laboratuvarda aktif deneyler yaparak prosedürleri ve malzeme karakterizasyonu yapmak için kullanılan metotları öğrendim. Aynı zamanda Biyomedikal Mühendisliği’nin kapsadığı konulardan biri olan görüntüleme alanında da floresan kullanımları hakkında literatürden bilgiler edindim. Seattle’da geçirdiğim süre boyunca bilimsel seminerlere de katılmanın yanı sıra okulda düzenlenen kültürel aktivitelere de zaman ayırarak oradaki öğrencilerle ortak etkinliklere katıldım. Böylece farklı kültürlerden öğrencilerle arkadaş olarak onların kültürlerini öğrendim. Ayrıca Amerika’da çeşitli şehirlere gitme fırsatı bularak hayallerimi gerçekleştirmiş oldum. Şu anda son ortak eğitimimi Ankara’da Penta Tıbbi Cihazlar A.Ş.’de yapıyorum. Burada girişimsel radyolojide kullanılan cihazları öğreniyor, hastanede gerçekleştirilen operasyonları izleme fırsatı buluyor ve medikal sektörün işleyişi hakkında bilgi ediniyorum.

Zeynep Mutlu

Biyomedikal Mühendisliği, 4. Sınıf

Eylül - Aralık 2015, The University of Akron (Ohio, ABD)

 

2011 yılında TOBB ETÜ Biyomedikal Mühendisliği bölümüne başladım. Okulumuzu diğer okullardan farklı kılan en önemli özelliğinin; eğitim süreciniz içerisinde size üç farklı yerde staj yapma imkanı sağlaması olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde işe başlamadan önce hangi sektörün sizin için daha iyi olabileceğini deneyimleyerek öğrenmiş oluyorsunuz. Lisans eğitiminde de farklı alanlarda dersler olması, hem ilgi alanlarımı belirlememe yardım etti, hem de bu sayede gittiğim stajlarda uğraşılan projeler hakkında bir ön bilgi sahibi olmamı sağladı. Katıldığım 3 adet ortak eğitimimden birini Ohio’daki The University of Akron, Polymer Engineering Department, National Polymer Innovation Center’da gerçekleştirdim. Bu binada farklı laboratuvarlarda çalıştım. İki projede yer aldım. Bunlardan ilki, kemik-kıkırdak ara yüzeylerindeki hasarları giderebilmek amacıyla, farklı metodlar kullanılarak üretilen, hücrelerin tutunması için polimerden yapılan bir yüzeydi. Bir diğer proje de, transistörlerin bir bölümünde kullanılan polimer malzemenin spin-coating denilen bir metodla yapılması yerine, film olarak yüzeye homojen kaplanması durumunda olacak değişimleri gözlemlemek idi. Bu projelerde malzeme özelliklerini termal analizlerle nasıl yapılacağını, film oluşturmak için gerekli süreçleri, viscometer ve rheometer kullanımı öğrendim. Buna ek olarak, Ohio’da bulunmak ayrıca bana ortak eğitimimi tamamladıktan sonra New York ve San Francisco`yu  görme fırsatını sağladı. Böylece hem bilimsel, hem de kültürel anlamda güzel bir deneyim kazanmış oldum.

Zeren Su Yıldız

Biyomedikal Mühendisliği, 4. Sınıf

Ocak - Nisan 2016, University of Leeds (Leeds, İngiltere)

2012 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Biyomedikal Mühendisliğine başladım. Okulumuzun en iyi özelliklerden biri olan “Ortak Eğitim” programları kendimi gelecekteki mesleğim üzerine geliştirme ve yöneleceğim alanlar üzerine fikir sahibi olmamı sağladı. İlk ortak eğitimimi İstanbul’da bulunan Medtronic firmasında gerçekleştirip, gerçek vakalar üzerinde çalışma, hastalarla etkileşim halinde bulunma ve özellikle lisans boyunca öğrendiğim bilgileri uygulama şansına sahip oldum. İkinci stajımı İngiltere’de bulunan Univeristy of Leeds’te gerçekleştirdim ve burada biyosensor amaçlı kullanılabilecek AKI (acute kidney failure) için western blot uygulamalarıyla protein bulmak üzerine laboratuvar çalışmalarına katkıda bulundum. Aktif çalışma dolayısıyla laboratuvar koşulları altında protein çalışmaları, mikrobiyoloji ve bunların karakterizasyonlarının yanı sıra bilimsel araştırmanın temellerini öğrenmiş bulundum. Yurtdışı ortak eğitimim yalnız bilimsel kısımla kalmadı. Aynı zamanda yaşadığım ortamı görme, farklı bir kültürü anlama ve tarihi bir ülkeyi yakından tanıma fırsatı buldum. Manchester, Londra gibi büyük şehirlerde gezip, kısa zamanda sönmeyecek arkadaşlıklar kurdum. Şu anda TOBB ETÜ’de 4. Sınıf öğrencisi olarak dersler almaktayım ve mezun olduktan sonra gerçekleştirmeyi düşündüğüm hedeflerimin, çok daha iyi bir şekilde oturduğunu söyleyebilirim.