HABERİ PAYLAŞIN

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından düzenlenen 2022 Yılı Ar-Ge Projeleri İmza Töreninde, Üniversitemizin ortakları içerisinde yer aldığı Kuantum Radar Projesinin sözleşmesi de imzalandı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2022 yılında başlatılan 8 AR-GE projesi için Başkanlıkta düzenlenen imza törenine Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Sarınay da katıldı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada, sözleşme aşamasına gelen 8 AR-GE projesi vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerinde üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmasına öncelik verdiklerini vurguladı. Demir, “Bu yöntemle üretilecek yüksek teknoloji ürünleri ile bilginin hem ekonomik hem de rekabet gücüne dönüşmesini sağlayacağımıza inanıyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda ortaya koyduğumuz hedeflerde ve kritik teknolojilerde yüzde 100 milli savunma sanayii vizyonuna ulaşma yolunda AR-GE ve teknolojinin büyük bir öneme sahip olduğunun bilincindeyiz. Şüphesiz ki savunma sektörü olarak ülkemizin teknoloji seviyesinin yükseltilmesinde bizlere önemli görevler düşüyor.” diye konuştu.

Kuantum teknolojilerinin dünyanın gündeminde olan, son zamanlarda çokça konuşulan konular arasında olduğuna değinen Demir, başlatılan projelere ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirip, adımlarını atmak üzere harekete geçtiğimizi bildirmek istiyorum. Kuantum teknolojileri artık bir konuşma mevzusu olmaktan çıkarıp somut projelerin başlangıcını yapmış oluyoruz. Lidar ve Kudar projelerimiz kuantum teknoloji ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan sahada oyun değiştirici projeler olacaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti ülke savunması için kritik öneme sahiptir. Her zaman söylüyoruz: “Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak.” diye. İşte bu projeler bu anlamda bize katkı sağlayacak. Lidar ve Kudar projeleri ile kritik bir teknoloji alanına doğru adım atmış, kritik bir eşiği dünyanın birçok ülkesinden önce aşmış olacağız. Ülkemizin ilk Kuantum Araştırma Merkezi faaliyetini yakında başlatmayı düşünüyoruz. Bu faaliyet başladığında burada önemli adımlar atılacaktır. Kuantum teknolojilerinde nihai hedefimiz ise kuantum bilgisayarlardır.”