HABERİ PAYLAŞIN

TOBB ETÜ ÖĞRENCİLERİNİN TASARLADIĞI ‘ETÜ-GRİFFON’ TURBOFAN UÇAK MOTORU, TEKNOFEST-2019’DA BİRİNCİ OLDU

 TOBB ETÜ Makine Mühendisliği yüksek lisans öğrencileri Teknofest tarafından TR-Motor sponsorluğunda düzenlenen Turbofan Uçak Motoru Tasarım Yarışmasında rakiplerini geride bırakarak birincilik kazandı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve dünyanın en büyük uzay-havacılık festivali olan Teknofest organizasyonunda TOBB ETÜ Makine Mühendisliği CSL Grubu (Combustion Systems Lab) içinde yüksek lisans çalışmalarını yürüten Baran İper, Burak Cenik, Çağdaş Cem Ergin ve Tacettin Utku Süer tasarladıkları ‘ETÜ-GRİFFON Turbofan Motoru’ ile birincilik elde etti.

Yarışma kapsamında hali hazırda uçan bir askeri jet uçağına ait turbofan motorun 2029 yılı için yakıt tüketimi ve itki/ağırlık oranlarının iyileştirilerek geliştirilmesi hedeflendi. TOBB ETÜ öğrencileri tasarladıkları turbofan motor ile yakıt tüketimini tüm görev profilleri için ortalama yüzde 18 azaltarak ve itki/ağırlık oranını yüzde 10,5 artırarak yarışmanın tüm isterlerini başarı ile sağladılar. Ayrıca 2029 yılında teknolojide meydana gelecek gelişmeler de göz önünde bulundurulup turbofan motora ait bileşenler, Üç Boyutlu HAD (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği) analizleri ile desteklenerek ayrıntılı bir şekilde tasarlandı. Sonuç olarak ETÜ–GRİFFON Turbofan Motorunun; 72 dakikalık bir uçuş için 600 litre daha az yakıt harcayarak, toplam motor ömrü boyunca 14 milyon liralık bir tasarruf sağlaması bekleniyor.

‘Ayakları yere basmayan festival’ sloganıyla gerçekleştirilen  Teknofest’e 5 günde toplam 1 milyon 720 bin kişi katılarak dünyanın bu alandaki en büyük festivali oldu. Havacılıktan otomotive, yapay zekadan simülasyon sistemlerine, su altı araçlarından otonom araçlara uzanan geniş bir spektrumda düzenlenen 19 farklı kategoride yer alan teknoloji yarışmalarına Türkiye'nin 81 ilinden, 122 farklı ülkeden toplamda 17.773 takım başvuru yaptı ve 2.000'den fazla takım 50.000 yarışmacı finalist olmaya hak kazandı.

Toplamda 112 başvuru gerçekleşen ve üç aşamadan oluşan Turbofan Uçak Motor Tasarım Yarışmasının ilk aşaması olan ön tasarıma 23, ikinci aşamaya ise 12 takım katılmaya hak kazanırken ETÜ-GRİFFON bu aşamada en yüksek puanı alarak ilk 3 takım arasında sunuma ve festivale davet edildi. 21 Eylül’de gerçekleşen finalde rakipleri ODTÜ ve Marmara Üniversitesi’ni geride bırakarak birinci olan öğrencilerimiz ödüllerini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Sayın Fuat Oktay ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar’dan aldı. TurboFan Uçak Motor Yarışmasının sponsorluğunu MMU (Milli Muharip Uçak) TFX’in motorunu geliştirme yükümlülüğü verilen TR-MOTOR Güç Sistemleri tarafından üstlenildi.

Proejenin detayları için tıklayınız.